Полицията във Франция преследва заподозрян след взрива на пешеходна улица

...
Полицията във Франция преследва заподозрян след взрива на пешеходна улица
Коментари Харесай

Френската полиция преследва заподозрян за атентата в Лион

Полицията във Франция преследва обвинен след гърмежа на пешеходна улица в сърцето на Лион, която леко рани 13 души два дни преди горещо оспорваните избори за Европейски парламент.

Президентът Еманюел Макрон осведоми, че повода за детонацията е пакет бомба, за който се счита, че е съдържал “винтове и болтове ”. Атаката изпрати вътрешния министър Кристоф Кастанер в Лион.

Полицията разгласява профил на търсения по свидетелски показания, за който се счита, че е при започване на 30-те години. Той е сниман от охранителни камери на планински велосипед директно преди детонацията.

Изображението на обвинения го сподели в цветни къси панталони и дълга връхна дреха. Той е разказан като “опасен ”.

Министърът на правораздаването Никол Белубе съобщи пред Агенция Франс Прес, че е прекомерно рано да се каже дали гърмежът е “терористичен акт ”. Въпреки това казусът беше предаден на парижката прокуратура за битка с тероризма.

Броят на ранените е 13 души, а 11 са отведени в лечебни заведения. Никое от пострадванията не е животозастрашаващо, само че измежду ранените има осем дами и 10-годишно момиче, както и четирима мъже.

Около 17:30 часа (15:30 централно гринуичко време) пакетът е бил подложен пред пекарна покрай многолюден ъгъл на две препълнени улици.

Районният кмет сподели, че “съдържанието на пакета е прекомерно малко, с цел да бъде смъртоносно ”, а административен източник сподели пред Агенция Франс Прес, че това е “относително слаб взривен заряд ”, който е бил задействан от разстояние.

Взривът е избухнал на тясна линия сред реките Сона и Рона в историческия център на югоизточния град. Районът е евакуиран и ограден от полицията.

Франция е в високо равнище на заплаха след вълната от смъртоносни джихадистки терористични офанзиви от 2015 година насам, в които са починали повече от 250 души.

Лион е третият по величина град във Франция с обширни покрайнини и население от 2,3 милиона души.

Най-новата пакетирана бомба във Франция датира от декември 2007 година, когато детонация пред адвокатска адвокатска фирма в Париж умъртви един човек и рани различен. Полицията в никакъв случай не е разкрила кой е причинителят на тази офанзива. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР