Полицията в Казанлък разследва убийството на 28 октомври на две

...
Полицията в Казанлък разследва убийството на 28 октомври на две
Коментари Харесай

Бракониери убиха и обезглавиха защитени диви кози в Централен Балкан

Полицията в Казанлък проверява убийството на 28 октомври на две диви кози в землището на село Тъжа в Национален парк " Централен Балкан. По този мотив е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение по член 237 алинея 1 от Наказателния кодекс, оповестиха от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Извършен е оглед и са конфискувани материални доказателства - проектили от огнестрелните рани на животните, назначена е балистична експертиза и са разпитани очевидци. Първоначално избраният период за следствие е двумесечен.

Престъплението е осъществено на 28 октомври. Първоначалните свидетелства сочеха 6 убити животни, само че прокуратурата удостовери за две кози, убити и обезглавени наоколо до връх Триглав при прелитащ хеликоптер, от който са подавани димни сигнали.

Убитите животни са от застрашения подвид балканска дива коза, а наказването за бракониерите, в случай че бъдат открити, може да доближи до пет години затвор и санкция от пет хиляди до двадесет хиляди лв.. Отделно по Закона за лова и запазване на дивеча бракониерите би трябвало да изгубят ловни права за период от три години.

Балканската дива коза (Rupicapra rupicapra balcanica Bolkay) е реликт - един от седемте подвида дива коза, останали след ледниково време в Алпите, Карпатите, Кавказ, Мала Азия и Балканския полуостров. Защитена е от Закона за биологичното многообразие (ЗБР) и европейската мрежа " Натура 2000 ".

Видът даже е включен в два от описите на отбрана по Закон за биологичното разнообразие - Приложение 2 и Приложение 3. За типовете от Приложение 3 се не разрешават съзнателно хващане или ликвидиране на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи; гонене и обезпокояване; взимане на открити мъртви екземпляри; владение, преместване, транспортиране, изнасяне зад граница, търговия и предложение за продажба или замяна на взети от природата екземпляри; препариране, владение, излагане на обществени места, преместване, транспортиране, изнасяне зад граница, търговия и предложение за продажба или замяна на препарирани екземпляри.

Съгласно последния признат проект за деяние за дивата коза в България има подобаващи местообитания за най-малко 20 000 диви кози, само че действителната бройка е 10 пъти по ниска, споделят специалисти, създали проекта като част от екипа на Българска фондация Биоразнообразие. Целта на проекта е била да се доближи популация от най-малко 5000 диви кози до 2015 година, само че тя още не е реализирана.

Националният отчет за положението и опазването на околната среда за 2019 година регистрира, че са следени общо 1311 диви кози, от които в Рила 408 индивида, в Пирин планина - 379 индивида, в Западни Родопи - 349,в Средна остаряла планина - 169 индивида и във Витоша - 6.

" Най-стабилните популации са в мощно туристически региони. Това е да вземем за пример огромното стадо диви кози край връх Вихрен. Показателно е, че наличието на туристи ги слага в сигурност от главната заплаха за тях - бракониерите. На други места, които също са подобаващи като местообитание, не се задържат огромни стада, тъй като там са лесна цел за отстрел, " споделя Стефан Аврамов от екипа на Българска фондация Биоразнообразие пред " Дневник ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР