Полицията в Исландия задържа 11 души за кражба на техника

...
Полицията в Исландия задържа 11 души за кражба на техника
Коментари Харесай

Откраднаха хардуер за добив на криптовалути за $2 млн.



Полицията в Исландия задържа 11 души за кражба на техника от локални центрове за данни, предлагащи услуги, в това число такива за рандеман на криптовалути. Съобщава се, че са били отмъкнати към 600 графични карти, 100 процесора, 100 зареждания, 100 дънни платки и още толкоз комплекта RAM модули. Общата стойност на всичко е към 2 млн. $.

Серията нападения е била извършена в края на декември 2017-та и началото на януари 2018 година Крадците два пъти са прониквали в комплекс на локалната форма Advania. Благодарение на записи от охранителни камери обаче те са били разпознати и задържани.

Прочетете още: Директор на борса за биткойн заплати $1 млн. откуп за свободата си

В Исландия претърпява нещо, което може да бъде наречено “кибер златна треска”. Кражбата на оборудването е съвпаднала с пика на цената на биткойна – в края на предходната година тя дотигна 20 хиляди долъра за един токън. През януари курсът се срина и в този момент един биткойн се продава за към 9 хиляди

Според полицията кражбата е с невъобразим мащаб и е осъществена от проведена незаконна група. Интересно е да се означи, че от 11-те арестувани единствено двама са останали в ареста.

За разкриване на техниката се следи енергопотреблението, чието внезапно повишение би могло да е белег за работеща плантация за майнинг. Разбира се, този метод ще сработи единствено в случай че оборудването е събрано на едно място. Ако техниката бъде разпределена, то “засичането” ѝ ще е съвсем невероятно.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР