Полицията в Бургас задържа 17-годишен ученик за бомбени заплахи. Младежът

...
Полицията в Бургас задържа 17-годишен ученик за бомбени заплахи. Младежът
Коментари Харесай

Санкционираха директор на училище, че евакуирал децата заради сигнал за бомба

Полицията в Бургас задържа 17-годишен възпитаник за бомбени закани. Младежът употребявал анонимна пощенска услуга, с цел да изпраща заплашителни имейли до учебни заведения в страната от 28 март. А в София нов сигнал прекъсна часовете в 81-во учебно заведение. Директорът беше глобен, тъй като евакуирал децата. Според управлението, служители на реда са дали устно предписание за евакуацията. От Министерство на вътрешните работи обаче обявиха, че сходни указания не са давани, защото действителна опасност не е открита.

Малко преди обяд в 81-во учебно заведение в столичния квартал " Младост " пристигнали служители на реда. Казали, че е получен сигнал за бомба. Установили, че няма притеснителни предмети. От управлението на учебното заведение настояват, че малко по-късно служителите на реда се върнали и споделили, че е получен нов сигнал, само че с повече конкретика. По думите на заместник-директорите униформените устно разпоредили евакуация.

" Най-абсурдното, което е, че в този момент на територията на учебното заведение са основни инспектори, началници, шефове и не знам още какви ръководители, които пишат акт на госпожа Налбантова за това, че е извела децата, евакуирала откакто няма документално предписание. Всички знаем, че заповедите, разпорежданията могат да бъдат писмени и устни ", сподели Катя Цацова - зам.-директор на учебното заведение.

" Смятам, че нашата реакция е безусловно съответна, поради на това, че времето, в което получихме сигнала на територията на учебното заведение има 1300 възпитаници и не знам кое е по-ценно в тази ситуация хартията или живота и здравето на нашите деца ", сподели Варя Крумова - зам.-директор на учебното заведение.



Децата изчакали на двора родителите си, които били извикани.

От Министерство на вътрешните работи обявиха за " По света и у нас ", че разпореждането било децата да не бъдат евакуирани, защото огледите не са открили нещо притеснително. От учебното заведение желаят новата процедура за деяние при такива закани да бъде съгласувана с всички от просветителната система.

" Не кореспондира с това, което е като предписание на самите просветителни институции за техните проекти за евакуация, за техните проекти за антитерористични дейности ", сподели Цветан Спасов, зам.-директор на учебното заведение.

Дали директорката ще апелира наложената глоба и какво ще последва - към момента не е ясно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР