Полицията в Армения арестува опозиционен депутат, който оглавява антиправителствените протести,

...
Полицията в Армения арестува опозиционен депутат, който оглавява антиправителствените протести,
Коментари Харесай

В Армения арестуваха лидера на протестите

Полицията в Армения арестува опозиционен народен представител, който оглавява антиправителствените митинги , които се организират към този момент към 10 дни, оповестяват международните информационни организации.

Никол Пашинян е бил арестуван, откакто министър председателят Серж Саркисян прекъсна предавана по малкия екран среща сред двамата.

 102-ма задържани в Ереван, президентът на Армения отиде при протестиращите
102-ма задържани в Ереван, президентът на Армения отиде при протестиращите

Непреклонно искане за оставка на премиера…

По време на борбата ми, траяла към 3 минути, Пашинян настоял, че министър председателят би трябвало да подаде оставка. Сиркисян оповестил, че това е " изнудване " и излязъл .

Опозицията твърди, че неотдавнашните промени в конституцията са опит на Саркисян да резервира властта.

Във вторник арменският парламент избра Саркисян за министър председател, като според конституционните промени страната се трансформира в парламентарна република, а министър председателят се трансформира в мощната властова фигура. Саркисян преди този момент беше два 5-годишни мандата президент.

 Протестите в Армения не стихват, отново десетки задържани
Протестите в Армения не стихват, отново десетки задържани

Носят плакати с надписи " Саркисян е деспот "

Днешните събития започнаха със среща, на която участваха десетки публицисти, сред Саркисян и Пашинян в хотел в столицата Ереван. След като министър председателят съобщи, че неговият конкурент " отговори на многочислените ми апели да преговаряме ", Пашинян изригна с остра имитация .

" Смятам, че има недоумение ", акцентира той и добави: " Дойдох тук, с цел да обсъдим изискванията на вашата оставка и изискванията за кротичък и равномерен преход на властта. "

Саркисян отвърна, че " това не е разговор, това е изнудване " и напусна.

Правейки изказване пред събралите се публицисти по-късно, Пашинян прикани поддръжниците си да продължат митингите .

Той е бил задържан малко по-късно, откакто полицейски елементи за битка с безредиците са разпръснали хиляди протестиращи в Ереван. Не е ясно все още Пашинян къде се намира.

Саркисян е упрекван, че не е съумял да се оправи с продължаващото напрежение с Азербайджан и Турция, както и с всеобщата беднотия в Армения.

Опозицията също по този начин разкритикува околните връзки на държавното управление му с Русия, чийто водач Владимир Путин също заемаше премиерския пост, с цел да резервира хватката си върху властта.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР