Полицията на Армения задържа почти 300 демонстранти, опитващи се да

...
Полицията на Армения задържа почти 300 демонстранти, опитващи се да
Коментари Харесай

Полицията в Ереван задържа 286 демонстранти

Полицията на Армения задържа съвсем 300 стачкуващи, опитващи се да блокират улици в столицата Ереван, където от месец има антиправителствени митинги, оповестява БНР.
 
От средата на април опозиционни партии провеждат митинги с искане за оставка на премиера Никол Пашинян поради дейностите си по териториалния спор с Азербайджан.
 
В утринните часове на деня стотици последователи на опозицията се пробваха да блокират улици в центъра на Ереван.
 
Полицията заяви, че „ 286 души, които не са се подчинили на законните претенции на правозащитните сътрудници, са били арестувани за малко “.
 
Армения и Азербайджан водиха две войни – през 2020 година и през 90-те години на XX век, поради противоречивия регион Нагорни Карабах.
 
Шестседмичната война през есента на 2020 година лиши живота на над 6500 души и приключи с помирение с посредничеството на Русия.
 
Според съглашението Армения отстъпи някои територии, които контролираше от десетилетия, а Русия разположи 2000 миротвореца. 
 
В Армения това бе сметнато за национално оскърбление и провокира седмици на антиправителствени митинги, които накараха Пашинян да провежда предварителни избори през септември предходната година. Те бяха извоювани от неговата партия „ Граждански контракт “.
 
Опозиционни партии упрекват Пашинян, че възнамерява да отстъпи на Баку още елементи от Нагорни Карабах, които към момента са под контрола на Армения.
 
Арменски сепаратисти и Нагорни Карабах се отделиха от Азербайджан след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година Конфликтът тогава лиши живота на окол 30 000 души.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР