Полицейска акция за културно-исторически ценности се проведе в Кърджали, Стара

...
Полицейска акция за културно-исторически ценности се проведе в Кърджали, Стара
Коментари Харесай

Полицаи търсиха антични предмети в Кърджали, Стара Загора, Пловдив и Шумен

Полицейска акция за културно-исторически полезности се организира в Кърджали, Стара Загора, Пловдив и Шумен . Акцията се води от управлението на бранш " Културно-исторически полезности " в " Националната полиция ", оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Антични предмети са открити при интервенция в Нови пазар , област Шумен.

Целта на акцията е да пресекат канали и да разкрият и документират закононарушения, свързани с нелегално изследване на местности, регистрирани като монументи на културата , и с предмети, които съставляват културно-историческа полезност.
 Иззеха над 150 старинни монети от дом в Джебел
Иззеха над 150 старинни монети от дом в Джебел

Проверява се дали монетите са културна полезност

Във вторник, 3 декември, към 17.30 часа, в кв. " Железник " в Стара Загора, е спрян за инспекция лек автомобил " Дайхатсу ", ръководен от 41-годишна жена. С нея пътували двама мъже, на 43 и на 46 години, всички от Стара Загора. При претършуване служителите на реда разкрили и иззели 9 римски монети, римски пръстен, старинна апликация от бял метал и 3 металдетектора . При обиск на две населявани от тях жилища е открита и старинна декорация от бял метал и три медни предмета - елементи от антични съдове.

Над 150 монети и металдетектор бяха открити и в частен дом в Джебел от служители на реда.

В Пловдив, на 1 декември е кръстосан канал за търговия с културни полезности. При претърсванията бяха открити общо към 820 монети и разнообразни артефакти от Античността и Средновековието с доста висока историческа стойност . Те са били готови за експорт в чужбина.

От Министерство на вътрешните работи арестували 44-годишен пловдивчанин и 49-годишен столичанин в миг на договорка . Двамата мъже изкупуват археологически полезности от иманяри в България и ги дават за продажба в чужбина. Двамата са упрекнати за държане на културни движими полезности и за разпространяване. С прокурорско предписание мярката им за задържане бе удължена до 72 часа .

От Гранична полиция уведомили служителите на реда и те разкрили в частен дом в Нови пазар, 105 монети, копие с железен връх, 10 вази, 5 купи, 10 амфори - всички на тип антични . Къщата е населявана от 65-годишен локален гражданин.

По всички случаи са формирани досъдебни производства, работата по които продължава под наблюдението на съответните прокуратури.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР