Политологът Милен Желев коментира вариантите за увеличение на минималната работна

...
Политологът Милен Желев коментира вариантите за увеличение на минималната работна
Коментари Харесай

Милен Желев: Ако минималната заплата стане 2000-3000 лв., може да има много негативни последствия

Политологът Милен Желев разяснява разновидностите за нарастване на минималната работна заплата, каквото е настояването на синдикатите в България.

" Профсъюзите в България са обезсърчени, тъй като като че ли имат казионен темперамент и са безсилни в това, което желаят. И като че ли не одобряват драговолно идеята на българските работещи. Това е моето мнение, аз съм надълбоко песимистичен към тяхната работа ", сподели той в предаването " Пресечна точка " по " Нова телевизия ".

" Има причина минималната работна заплата в България да не е 2000 или 3000 лв. и тя е че от нея може да има доста отрицателни последици. Например, увеличение на безработицата или пък увеличение на сивия бранш. Аз съм уверен, че работодателите в България не са цвете за мирисане. В България има много служащи, които на недодялан език казано са експлоатирани не по най-хубавия метод, имат унизително възнаграждение. Но считам, че нарастването, което желаят от профсъюзите - 850 лв. за следващата година, а по-догодина да стане 1000 лв., с изключение на, че е в областта на положителните пожелания, няма да пребори инфлацията в България, а ще я усили. Накратко казано - да бориш инфлация с нарастване на заплатите е като да гасиш пожар с бензин ", счита Желев.

" Смехотворно е на някой човек да му кажеш, че му усилваш заплатата с 13 или 26 лв.. Съгласен съм, че е добре, само че това да се прави планувано от едно постоянно държавно управление, което има 4-годишен небосвод. Ние не разполагаме с такова. Не можем да преценим накъде ще се развие българския пазар, колкото и да е контролиран. По-скоро имам известни подозрения ", добави специалистът.

" Тази протестна подготвеност на синдикатите ще бъде употребена от всички партии в предизборната акция ", добави Желев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР