Политологът Марков нарече съвместното изявление след разговорите между Путин и

...
Политологът Марков нарече съвместното изявление след разговорите между Путин и
Коментари Харесай

Разкрива се същността на съвместното изявление на Русия и Китай: шамар за САЩ, военно сътрудничество и контрол над ядрените оръжия

Политологът Марков назова взаимното изказване след диалозите сред Путин и Си Дзинпин явен отпор на Съединени американски щати

След визитата на Си Дзинпин в Москва беше подписано взаимно изказване от водачите на Русия и Китай. Това е голям документ с десетки страници с гъст почерк. Официално то се назовава „ Съвместно изказване на Руската федерация и Китайската национална република за задълбочаване на всеобхватното партньорство и стратегическо съдействие, навлизащи в нова епоха “.

Като цяло, както излиза наяве от името, става дума за това, че нашите страни задълбочават взаимната работа в съвсем всички области. Говори се и за разширение на работата в научната и енергийната област, за военно партньорство и като цяло за правилата на създаване на света.

Но дяволът, както се споделя, е в детайлите. Тези детайлности обсъдихме с шефа на Института за политически проучвания Сергей Марков.

- Този огромен стратегически документ значи, че Русия и Китай имат идентични или доста близки подходи към голям брой интернационалните проблеми. Дори бих споделил, в болшинството. Мисля, че в този момент го четат на Запад и са шокирани от него. Сега те са в доста разочаровано положение. Те седят и мислят по какъв начин ще се развиват по-нататък съюзническите връзки сред Русия и Китай, - споделя Сергей Марков.

МНОГОПОЛЯРНИЯТ СВЯТ

Още в първата глава на изказването се споделя, че светът и връзките в него бързо се трансформират. И в този свят Русия и Китай „ установяват ускорение на процеса на определяне на многополюсен международен ред “. И по тази причина страните имат намерение да:

– оказват взаимна поддръжка при отбраната на главните ползи на другия;

– задълбочават и уголемяват практическото сътрудничество;

– предизвикват развиването на многополюсен международен ред, икономическа глобализация и демократизация на интернационалните връзки.

Думите за многополюсен свят в изказването не са единствено констатация на това, което се случва в света през днешния ден. Това е същинското предпочитание на двете страни да развиват този развой.

- Сега в света има доста спорни трендове по този въпрос. От една страна, страните отвън евроатлантическото ядро на НАТО се развиват по-бързо от стопанските системи на Европа. Съединени американски щати губят статуса си на единствен полюс. Но от политическа позиция Съединени американски щати и Европа просто се пробват да пренастроят еднополюсния свят и да го открият, наложат със мощ. Затова е значимо Русия да има мощен сътрудник по този въпрос.

НЯМА НУЖДА ДА съдебна експертиза БУТАТЕ ПРИ НАС

Друг значим миг, съдържащ се в взаимното изказване, са думите за намесата на едни страни в работите на други, чак до диктата на морала и нравствеността, които би трябвало да се проповядват:

„ Няма „ висша народна власт “. Страните се опълчват на налагането от една страна на нейните полезности на други страни. Всяка страна има право независимо да избира пътя на развиване в региона на правата на индивида. Различните цивилизации и страни би трябвало да се почитат и одобряват взаимно. Страните се опълчват на намесата на външни сили във вътрешните работи “, се споделя в документа.

Тази теза удря на първо място Запада като цяло и в частност Съединени американски щати. Това е обичаният инструмент на страната, която се счита за международен хегемон.

- Цялата западна преса приказва за „ среща на двамата водачи на властническия свят “ - Путин и Си. Които се опълчват на демократичния свят. Но това е от тяхна позиция. А от позиция на Си и Путин е тъкмо противоположното. Именно ние - Русия и Китай - стоим зад демократичния ред на света. В смисъл, че всички страни са равни, че няма първокласни и второкласни страни, което американците и европейците се пробват да популяризират.

Ние поддържаме обстоятелството, че всички нации имат право да избират политическата система и културната система, която харесват. И това е, което се назовава народна власт, когато страните живеят по този начин, както желаят техните нации, а не както желаят от Вашингтон и Брюксел. В Русия е особено многоцветието на културите. Всички тези стотици нации, които влязоха в Руската империя и Съветския съюз, оцеляха, запазиха се, получиха държавна поддръжка. Това е демокрацията.

ЧИПОВЕ В ОБМЕН НА ТРОФЕИ

Отделно се загатва и военното и военно-техническото съдействие: „ Страните постоянно ще организират взаимно наблюдаване в морето и във въздуха и взаимни учения, ще развиват продан и съдействие, в това число в границите на всички съществуващи механизми за двустранно взаимоотношение, ще задълбочават взаимното доверие сред въоръжените сили на двете страни “, се споделя в взаимно изказване.

Но това е по-скоро продължение на работата, която към този момент е осъществена сред Русия и Китай. Вярно е, че има един значим миг:

- Но военно-техническото съдействие може да се усили в това отношение: Русия ще трансферира всички мостри на пленено американско, английско, френско, немско оръжие, пленено от нашите войски от марионетната украинска войска. За китайския военно-промишлен комплекс е доста потребно да получи десетки или стотици мостри от тези пленени оръжия, с цел да развива по-бързо своя военно-промишлен комплекс.

В отговор Поднебесната империя може да ни помогне с изчезналите съставни елементи за дронове и нови типове оръжия.

- За нашия военно-промишлен комплекс е доста значимо да получим микроелектроника и други съставни елементи, които получавахме в доста връзки от Запада, само че в този момент не можем. Чиповете са това, от което нашият военно-промишлен комплекс се нуждае от Китай. Смятам, че тематиката за чиповете откри огромно място в затворения формат на договарянията.

НЕФТЕНИЯ ПАТ

На срещата сред Путин и Си също беше казано доста за партньорството в енергийния бранш. Но съгласно Сергей Марков зад доста общата дефиниция „ реализиране на още по-тясно партньорство в енергетиката “, която се съдържа в изказването, стои по-скоро основаването на работа в тази посока. Да, връзките ни тук се развиват скокообразно, само че към момента има какво да се работи.

- Основният ни петролен сътрудник е Индия. По отношение на непрекъснатите газопроводи - Китай. Наш главен сътрудник във връзка с поддържането на стабилността на пазарите е Кралство Саудитска Арабия. Основните ни сътрудници във връзка с нуклеарната енергетика са Турция и Иран.

Бих дешифрирал енергийния детайл по подобен метод, че Русия и Китай към момента не са намерили обединен метод, обща формула за това по какъв начин да се търгува с съветски нефт, като се вземе поради американският ценови предел за съветския нефт. Китай има стопански интерес да купува съветския нефт по-евтино, само че също по този начин има стопански интерес американският опит да принуди всички да купуват съветски нефт по-евтино, да се провали. Китайците схващат, че в случай че този американски механизъм работи, рано или късно ще ги ударят. Мисля, че Китай се люшка сред икономическата и политическата линия.

След визитата на Си Дзинпин в Москва беше подписано взаимно изказване от водачите на Русия и Китай

НЕ САМО КОСМОСЪТ

В изказването се приказва и за работата на Русия и Китай по едно и също време в редица механически браншове: ще си сътрудничим по-тясно в авиацията, автомобилостроенето и металургията...

- Що се отнася до гражданското самолетостроене, ние работим с китайците върху широкофюзелажен аероплан - това е доста комплициран план. Въпреки че може би ще има и други планове. Китайците признават, че ги изпреварваме в галактическата промишленост. В нуклеарната енергетика също ги изпреварихме и те също го признават. Именно това са областите, в които те имат максимален интерес да си сътрудничат с нас. И нашият интерес е към високотехнологичните области.

В изказването се споделя още, че Русия и Китай „ ще се концентрират върху провеждането на взаимни революционни проучвания в напреднали области на науката и технологиите. Включително и в областта на опазването на здравето.

Що се отнася до съдействието в космоса, ние към този момент имаме положителни контакти с Поднебесната империя по този въпрос. Но е доста значимо, че Путин и Си означиха, че техническите въпроси не би трябвало да бъдат милитаризирани и политизирани, което Западът обича да прави толкоз постоянно.

НА СТРАЖА НА КУЛТУРАТА

Невъзможно е също по този начин да се политизират филантропичните въпроси. За това има обособен параграф в взаимното изказване. В него се показва, че „ Страните се опълчват на политизирането на интернационалното филантропично съдействие, дискриминирането на представители на сферите на културата, образованието, науката, спорта на всякаква основа, в това число поданство, език, вяра, политически и други убеждения, народен или обществен генезис “. Това е в действителност прословутата просвета на анулацията, „ отменянето “ на страната.

- Китайците са за нас по този въпрос. Честно казано, множеството от цивилизованите страни по света са за нас по този въпрос. Това, което вършат американците и европейците с съветската просвета, е просто див, изцяло фашистки метод на слагане на въпроса, който няма нищо общо с цивилизацията.

Начинът, по който американците в този момент преименуват картини... Дега рисува една картина и те я преименуват посмъртно. Куинджи постоянно е бил съветски художник, пробват се да го назовават украински. Русия и Китай са срещу. Струва ми се, че би трябвало да сме още по-твърди в това отношение, Русия и Китай биха могли да излязат напред и непосредствено да кажат, че Съединени американски щати и Европа унищожават международната просвета.

БЪДЕЩЕТО Е ЗА СПРАВЕДЛИВА Организация на обединените нации

А виж тези, към които Русия и Китай показаха своята поддръжка, това са интернационалните институции, които потвърдиха своята успеваемост. И това е значимо – страните не са подготвени да разрушат цялата международна система, а в противен случай, подготвени са да работят в нея . Но единствено с тези, които в действителност работят за положителното на света.

„ Страните удостоверяват готовността си уверено да пазят интернационалната система, в която Организация на обединените нации играе централна роля, международния ред, учреден на интернационалното право и главните правила на интернационалните връзки, учредени на задачите и правилата на Хартата на ООН; те се опълчват на всички форми на надмощие, едностранни подходи и силова политика, мислене от Студената война, блокова борба и основаване на тесни формати, ориентирани против избрани страни “, се споделя в изказване на водачите.

- Тук е належащо да се обърне внимание на нещо друго. Те удостоверяват уговорката на Организация на обединените нации, само че Русия и Китай не харесват политизирането, изкривяването на активността на Организацията за надзор на химическите оръжия. Може да се каже, че секретариатът на ОЗХО /OPCW “ е „ високомерен “ от НАТО, който фалшифицира информация, документи и резолюции. В резултат на това ОЗХО се трансформира в организация не за съдействие, а за политически репресии и оправдаване на химическите оръжия.

Ето най-яркия образец - химическата офанзива против Сирия:

- Англия употребява химическо оръжие в Сирия, с цел да упрекна по-късно Башар Асад за това. Има спекулации, че Англия е употребила химически оръжия и против Скрипал, с цел да упрекна Русия. ОЗХО /OPCW/, която би трябвало да направи невероятно потреблението на химически оръжия, се трансформира в организация, която упреква тези, които не употребяват химически оръжия и оправдава тези, които в действителност употребяват химически оръжия. Разбира се, Русия и Китай са изрично срещу това.

Що се отнася непосредствено до Организация на обединените нации, към която Русия и Китай показаха поддръжка, Съединени американски щати и НАТО се пробват да завземат нейния секретариат:

- Американците и членовете на НАТО също се пробват да слагат под собствен надзор редица други филантропични организации в границите на Организация на обединените нации, да трансформират посоката на активността им от решение на филантропичните проблеми на човечеството към политически репресии против тези, които не харесват Съединени американски щати. Именно по този мотив Путин и Си приказват за нуждата не просто от Организация на обединените нации, а от естественото действие на Организация на обединените нации.

ДРЪЖЕТЕ РАКЕТИТЕ У ДОМА СИ

В изказването се приказва доста за сигурността. „ Никоя страна не би трябвало да подсигурява своята сигурност за сметка на сигурността на други страни. Един от централните стълбове на интернационалната сигурност би трябвало да бъдат контрактуваните и прецизно спазвани правила и параметри на спокойно общуване на сегашния исторически стадий. Освен това водачите споделят също, че е неприемливо политизирането и потреблението на „ двойни стандарти в битката против тероризма и екстремизма “. Когато под предлог за обективна идея - битката с тероризма - се прави директна инвазия в избрана страна, а " самите терористични и екстремистки групи по-късно се употребяват за геополитически цели ".

Това в действителност е директно послание към Съединени американски щати – това е техният обичан способ за навлизане в разнообразни страни. Така беше в Ирак, по този начин беше и в Афганистан.

И различен въпрос, който визира международната сигурност, е нуклеарната сигурност. „ В нуклеарна война не може да има спечелили и тя в никакъв случай не би трябвало да се отприщва. Страните приканват всички страни, подписали Съвместното изказване, да следват главните му постулати на процедура, в това число дейно понижаване на риска от нуклеарна война и всеки въоръжен спор сред страни, притежаващи нуклеарни оръжия “, се споделя в изказването.

Документът също по този начин отбелязва: „ Всички нуклеарни сили не би трябвало да разполагат нуклеарни оръжия отвън своите национални територии и би трябвало да изтеглят всички нуклеарни оръжия, ситуирани в чужбина. Договорът за неразпространение на нуклеарните оръжия е крайъгълният камък на интернационалните механизми за нуклеарно разоръжаване.

- Това е явен отпор против Съединени американски щати, защото Съединени американски щати са единствената страна, която разполага с нуклеарно оръжие отвън границите си.

КАКВО ИМАМЕ В РЕЗУЛТАТ

- Мисля, че тази рецензия към Съединените щати, която се чува в съвсем всеки втори параграф... Мисля, че тази резолюция може да се назова не просто резолюция на Русия и Китай, а резолюция на Русия и Китай против опита за налагане на американското империалистическо владичество.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР