Политологът и изпълнителен директор на Галъп интернешънъл Първан Симеонов заяви

...
Политологът и изпълнителен директор на Галъп интернешънъл Първан Симеонов заяви
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Много от хората не видяха нищо в менюто и избраха протестния вот

Политологът и изпълнителен шеф на " Галъп интернешънъл " Първан Симеонов съобщи пред, че профилът на гласоподавателя от последния парламентарен избор е общоприет, само че с не толкоз огромно присъединяване на младежите, каквото имаше предходната година. " През 2021 година, на 4-ти април, се очакваше много по-ниска интензивност. В последна сметка се оказа порядъчно добра. Това се дължеше на вълна от младежи, които в следобеда подадоха своя глас. Сега той е в обичайните си рамки. Това е част от обяснението за какво " Продължаваме промяната " се оказа на второ място. Активирането на младежите е мъчно. Те са най-апатични към политическия развой. На 4-ти април се беше появило придвижването на Слави Трифонов, то беше огромният бенефициент от вълната на интензивност. През юли тази вълна докара до това, че Трифонов да е преди всичко. Сега нямаше огромен нов състезател ", изясни той.

" Да бъдеш в ръководството постоянно износва и по тази причина гласуването беше сведено в границите на партийните ядра ", счита политологът. " Продължаваме промяната " съумяха да активизират значително хора и да съкратят дистанцията. Надвишиха упованията със стотина хиляди гласа, само че не съумяха да създадат това, което съумяха предходната година. " Продължаваме промяната " са изгубили ненапълно центристкия аспект ", сподели още Симеонов. Той обърна внимание, че 26% са решили да гласоподават или в последния миг, или в последните дни на акцията. По думите му този висок дял значи, че се резервира колебливостта до последния миг.
" Стотици хиляди гласоподаватели, които вземат решение в последния миг, не са решили единствено в една посока, както това се случи през ноември. Тогава бяха избрали " Продължаваме промяната ", тъй като тя имаше президентската легитимност, а тогава имаше и президентски избори ", разясни Симеонов.

Политологът означи, че част от протестния избор е отишъл в " Не поддържам никого ".  " Това е сигурен знак, че мнозина са видели електорална невъзможност и не са били наясно дали има нещо в менюто. Друга част от този протестен избор е отишла при " Възраждане " и при Стефан Янев. Обикновено за новите планове има преливане на гласове от предходните нови планове. Десетки хиляди гласове са минали от " Продължаваме промяната " към " Български напредък ". Донякъде това е протестно гласоподаване. Има и част от Българска социалистическа партия. Протестното гласоподаване в този момент става протестно негласуване ", акцентира Симеонов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР