Политологът доц. Татяна Буруджиева в интервю за сутрешния блок Добро

...
Политологът доц. Татяна Буруджиева в интервю за сутрешния блок Добро
Коментари Харесай

Татяна Буруджиева: Ако от БСП не отпушат парата, ще разрушат самото тяло и конструкция на партията

Политологът доцент Татяна Буруджиева в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

Фалстарт за Националния съвет на " Българска социалистическа партия за България “. Събитието се отсрочи, тъй като членове отхвърлиха да се записват, а други не можаха да стигнат до уреченото място поради неприятното време и снега. Удължи ли живота си Българска социалистическа партия? Темата ще разясняваме в утринни ни блок с политолога доцент Татяна Буруджиева. Доц. Буруджиева, аргументите Българска социалистическа партия да не организира Националния конгрес през вчерашния ден станаха ясни. Имаше изпратено писмо от пресцентъра на партията, от което стана ясно, че има разнообразни аргументи това да се случи – неприятното време, договарянията по съставите на РИК-овете и протест на опозиционери. Как ви се коства тази обстановка, която се оформя към Българска социалистическа партия? 


По принцип една партия се основава и действа, като води учредителен живот, т.е. сходни събития като свикването на Национален съвет, освен това преди самия Конгрес на една партия, някак си са знакови за организационното здраве на една партия. Сега всички сме се организирали за едно или за друго нещо събитие в личния си живот и доста добре знаем, че когато има заплаха за неприятно време, това се преценява.  

Точно по този начин, да. За този Конгрес се говореше доста от дълго време, още от предходната година се знаеше. 

Точно по този начин. Датата също от дълго време се знае. Метеорологичните прогнози също са много по-предварителни, не е от през вчерашния ден да сме разбрали, виждайки, че вали сняг. Но даже от предходния ден да си схванал, отново можеш да се организираш и в този смисъл да предупредиш даже хората, да отложиш събитието. Да не приказваме пък за договарянията за комисии за избори, което също не е фактор, появил се като гръм от гръмотевица. Така че самата съпротива не може да сътвори съгласно мен неспособност да се организира Националния съвет, тъй като тя, в случай че можеше да го направи, от дълго време да се беше трансформирала в ръководеща в Българска социалистическа партия, а не в съпротива, в случай че имаше това болшинство фактическо в Националния съвет. Така че от всичко, за което приказваме, излиза наяве, че или организационният живот на партията не е толкоз значим за членовете на нейното управление, или те самите към този момент имат някакви по-различни позиции по отношение на действието на личната си партия.  

Казвате, че вътрешната съпротива не може толкоз да въздейства и да е фактор, с цел да не се организира сходно събитие, обаче не смятате ли, че нейното въздействие се уголемява, на вътрешната съпротива на Българска социалистическа партия, и заплашва до някаква степен водачеството на Корнелия Нинова? 

Мен в случай че ме питате, това е като разбора дали една партия, като й се усилва електоралната поддръжка, дали тя сама я придобива, или хората вземат решение да гласоподават за нея поради други фактори. Вътрешната съпротива не се уголемява, тъй като няма накъде да се разшири. Българска социалистическа партия към този момент е задоволително свита организация. Спомняте си на директния избор на водача си – там имаше публично декларирана членска маса, която бих споделила е два до три пъти по-ниска от тази, която всекидневно Българска социалистическа партия регистрира. Второ, като споделям, че не може да се оправдае неслучилия се Национален съвет с вътрешната позиция, т.е. с хората, които не са се записали – в самите управителни органи на Българска социалистическа партия вътрешната съпротива към този момент няма такава мощ и въздействие. Сега дали нейното въздействие се уголемява измежду хората, които до този миг бяха правилни по този начин да се каже на управлението – това е допустимо, само че то би могло да бъде обяснено и не толкоз и единствено с въздействието на самата съпротива, колкото с това, което се случва в самата Българска социалистическа партия и с дейностите на управлението на Българска социалистическа партия. Както се споделя, това, което самичък си направиш, няма врагове, които да могат да ти го създадат.  

Визирате госпожа Нинова тук, допускам? 

Визирам управлението на Българска социалистическа партия, освен нея. 

Имаше информация през вчерашния ден, също спорна беше тя, за отстранени делегати, оповестиха – над 60-70, обаче отхвърлиха също пък други тази информация. Вие какво смятате? 

Няма да е лек Конгресът. И той няма да е лек точно тъй като има въпроси, които се задават към този момент освен от нарочените и маркирани за опозиционери. Има въпроси, които партията като цяло задава за присъединяване в ръководството. И по принцип, когато Българска социалистическа партия взе участие в ръководство, постоянно е тежко и мъчно по-късно да се дава отговор на въпросите на актива. Така че на този Конгрес, несъмнено, може с организационни механизми да се потуши каквото и да било своеволно придвижване на Конгреса, само че истината е, че в една партия, когато наберат сили избрани трендове, както и да се опитваш от горната страна да натискаш похлупака, те просто не работят. Защото в случай че не отпушат парата, то тогава ще разрушат самото тяло, самата структура. И виждаме чисто електорално по какъв начин това се демонстрира в Българска социалистическа партия заради нежеланието да се отпуши разговора и да се премине към едно действие, което да даде въздух на самата организация да се развива. Така че те са два пътя, за жалост, само че и двата пътя не водят до положителната вест, която да съобщим през днешния ден тук с вас.  

Т.е. да ви разбирам, че очаквате в действителност този Конгрес да бъде тежък и да има съществени обрати. 

Не имам вяра да има съществени обрати и нямам доверие да има промяна на управлението. Това ще бъде изненада, тъй като управлението на Българска социалистическа партия задоволително добре сe е овладяло и в центъра, и по места, дори лостовете на вътрешнопартийната власт и доста сюрпризирана бих била в действителност, в случай че Конгресът вземе някакъв подобен вид решение. Но това, че Българска социалистическа партия се намира като партия и като представител на левите в България, в доста окаяно положение мисля, че не го споделям аз, споделят го гласоподавателите доста ясно и правилно. А отиваме на избори. Така че даже Конгресът да се състои по метода, който е умислен от хората, които го провеждат, изборите в действителност ще дадат окончателния отговор на всички въпроси, които са сложени на Конгреса. Но да стигне една партия да си приказва със личното си управление през избори – това към този момент е смъртоносна диагноза за партията.  

Къде се намира Българска социалистическа партия в действителност в този момент, когато сме на прага на едни нови избори? Вчера, доцент Буруджиева, Крум Зарков направи едно забавно изявление. Той съобщи, че Българска социалистическа партия ще е потребна, когато си върне водещата роля – или води коалиция, или е главната съпротива. Смятате ли, че това е допустимо да се случи през днешния ден – Българска социалистическа партия да бъде потребна?  

Ако има водеща роля, без подозрение ще бъде потребна. Крум Зарков в тази ситуация е прав, тъй като това е смисълът и смисъла на една партия. Но казусът с Българска социалистическа партия е, че сама по себе си сега тя не демонстрира доста витални сили, с цел да придобие тая водеща роля, тъй като вижте, не може да си във водеща роля, когато си допустимо най-малкият, който вероятно получава мандат. Това не е водеща роля, да чакаш трети мандат. Водеща роля е да получиш първия или втория мандат. Пътят, който демонстрира Зарков, т.е. като център или като най-силната партия в една коалиция – вижте, доста комплицирано би било съгласно мен с актуалното управление. Настоящото управление има своята визия за Българска социалистическа партия и тази визия не включва непознато и друго мнение. В този смисъл не включва нито такива вътрешни сътрудници вътре в партията, нито външни сътрудници, с които да водиш равносилен диалог в ляво. Разликата в електоралното представителството сред Българска социалистическа партия и останалите леви субекти още няколко избора и може да се заличи. В този смисъл, в този момент е моментът, веднага е последният трен, в случай че Българска социалистическа партия има предпочитание да управлява или да бъде главният дирек в една коалиция, тъй като след още няколко отлични представяния, положителни представяния, както регистрираха в самата Българска социалистическа партия на избори… Някой в мрежите беше пуснал фотографията на депутатската група на стълбите на Народното събрание и беше споделил, че би трябвало да понижим стълбите, тъй като са станали доста огромни и там в действителност хората са доста малко. Та, мисълта ми е, че още няколко такива " доста положителни представяния “, в които стълбите на Народното събрание нарастват, Българска социалистическа партия ще бъде просто една от всичките леви партии, които ще имат концепцията да се сплотяват. Все още тя може да бъде центърът и да има водеща роля в тази коалиция. Така че изборът е, както се споделя, за Българска социалистическа партия.  

От ГЕРБ направиха също забавни мнения. Тома Биков съобщи, че към този момент главният съперник на ГЕРБ не е Българска социалистическа партия, а " Продължаваме промяната “. Вежди Рашидов пък не вижда проблем да се коалират с Българска социалистическа партия – нещо, което знаем, че ГЕРБ в действителност са приели да не вършат, само че пък в този момент чуваме и сходни реплики. С кого съгласно вас би могла да се коалира през днешния ден Българска социалистическа партия? 

С всеки, откакто се коалира със своя пък главен изконен конкурент в дясно – партията на някогашния министър-председател Костов. Битката сред леви и десни се стартира сред тези две партии, сред Съюз на демократичните сили и Българска социалистическа партия 1990 година След като може да се коалираш със своите съществени съперници, за какво да не може да се коалираш със идващите си съществени съперници, които са към този момент ГЕРБ в последните години? Вижте, дотук на смешка приказваме, само че в политиката аз не знам за какво доста неверно успяхме да убедим сякаш всички – имаме виновност за това – българския гласоподавател, че има верни и неправилни обединения. В политиката няма верни и неправилни обединения. Има обединения, които ще свършат работа на хората, и обединения, които ще свършат работа на политиците. Но не е с плюс и минус този знак изначално и той не е ценностно с плюс и минус. Леви и десни, изконни врагове са се коалирали и в България, и на доста други места. В една коалиция доста значимо е първо да кажеш какво ще правиш, с цел да е ясно за какво се коалираш, и второ, да го направиш, с цел да те оценят хората като потребен. Така че огромният проблем на коалирането сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия е тъкмо в тези две неща, за които приказваме. За едното говорихме – казаното от господин Тома Биков, че Българска социалистическа партия към този момент толкоз изгубва своето въздействие, че в действителност не просто не може да бъде зложелател, само че не е ясно дали може да бъде и сътрудник или има тази полезност, електорална и като гласове в Народното събрание. Второто е, че чисто алегорично една коалиция сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия в действителност би свършила работа, политически би била по-полезна от позиция на липса на изолираност за ГЕРБ. 

Да, разбирам ви, да. 

Но въпреки това, и ГЕРБ, и Българска социалистическа партия биха претърпели доста тежки електорални вреди. Така че сходна коалиция сякаш не е доста с вероятност. 

Полезна, само че не с вероятност. Благодаря ви за този диалог. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР