Политиците за пореден път излъгаха бизнеса. Авиокомпаниите, които са сред най-пострадалите

...
Политиците за пореден път излъгаха бизнеса. Авиокомпаниите, които са сред най-пострадалите
Коментари Харесай

Депутатите излъгаха 15 авиокомпании за обещаните 60 млн. лева

Политиците за следващ път излъгаха бизнеса. Авиокомпаниите, които са измежду най-пострадалите от ковид-пандемията, няма да получат обещаната  антикризисна помощ от страната. Оказа се, че при препускането с актуализацията на бюджета депутатите са дали своят вот текст, който на процедура фаворизира  " България ер ", а останалите компании от сектора - общо 15, няма да получат и лев. Поправката е била дефинирана и стартирана от Движение за права и свободи, само че всички партии са я дали своят вот, като не е ясно дали са си дали сметка какво тъкмо одобряват. Става дума за 60 млн. лв.. 

В последните седмици служебният министър на превоза Георги Тодоров няколко пъти разгласи, че всички въздушни превозвачи, регистрирани в България, ще бъдат подкрепени от страната поради загубите, които търпят около корона-ограниченията. Източникът на помощта е прочут -  по сметките на държавното сдружение " Летище София " ЕАД отпреди концесията са останали свободни 60 млн. лв.. Първоначалната концепция бе част от парите да се преведат на Летище Стара Загора, а другата част да се ползва за подкрепяне на самолетните компании. 

От дефинитивно гласувания тест обаче излиза, че само " България ер " ще може да употребява помощта, настояват представители на ощетените превозвачи. 

Приетата добавка в актуализирания  бюджет гласи, че: 

- страната дава на въздушните превозвачи с лиценз, публикуван от основния шеф на " Гражданска въздухоплавателна администрация ", безплатни средства в общ размер до 60 млн. лева

-  средствата се дават за погасяване на обществени отговорности, отговорности към банки и отговорности по контракти за действен лизинг на самолети, дължими към 31 декември 2019 година , в размер на не повече от 20% от оборота от осъществени чартърни стратегии и наем на самолети за 2019 година

" Ако това е гласуваният текст, значи, че се приготвя голяма кражба ", разяснява Тодор Иванджиков, ръководител на Асоциацията на българската авиационна промишленост (АБАИ), пред сайта TravelNews. От сектора изясняват, че всичките 60 милиона ще отидат в " България Еър ", тъй като единствено тя има неплатени стари обществени отговорности (отпреди 31 декември 2019 г.) в такива огромни размери. Не е загадка, че компанията, която има статут на народен транспортьор, дължи тъкмо такава сума на столичния аеропорт за летищни такси. По данни на транспортното министерство неплатените летищни такси са над 60 млн. лева. 

Актуализацията на бюджета бе призната след многочасов маратон, който завърши малко преди 2 ч. през нощта в петък против събота. Законът за утвърдените промени във финансовия проект на страната към момента не е обнародван и в действителност не е напълно ясно какво тъкмо са дали своят вот онази нощ депутатите.

" Ще изчакаме обнародването на актуализацията в " Държавен вестник ". Със сигурност ще реагираме, тъй като чакахме тези средства да подкрепят всички самолетни компании в България. В противоположен случай огромна част от тях са на ръба на банкрута ", разяснява Иванджиков от името на асоциацията. Според него пандемията е нанесла невиждан в историята отрицателен резултат върху авиацията в международен мащаб и България е длъжна да се опита да резервира авиоиндустрията и самолетите си. 

АБАИ счита да сезира за казуса премиера Стефан Янев, президента Румен Радев и министъра на превоза Георги Тодоров. Още напролет от асоциацията пресметнаха, че ковид- кризата  им е донесла загуби за над  100 млн. лв..
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР