Политиците от традиционните партии в Европа призоваха избирателите да застанат ...

Политиците от традиционните партии в Европа призоваха избирателите да застанат

След Щрахе: На ред са другите крайнодесни, държани на каишка от Москва

Политиците от обичайните партии в Европа приканиха гласоподавателите да застанат против крайната десница, откакто изработен със скрита камера видеозапис смъкна от власт водача на Австрийската партия на свободата (АПС), което наруши броени дни преди изборите за Европейски парламент импулса измежду националистите, написа Ройтерс.

Вчера, откакто оставката на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе докара до разпадането на ръководещата коалиция, австрийският президент прикани да бъдат създадени предварителни парламентарни избори през септември, считан за най-близката допустима дата.

Щрахе подаде оставка в събота, откакто в публичното пространство се появи видеозапис, на който той разисква уреждането на публични поръчки в подмяна на финансови и политически услуги с жена, представяща се за племенница на съветски олигарх. Той призна, че видеото има "катастрофални " последствия, само че отхвърли да е нарушавал закона или да е изпълнявал това, което се разисква на записа.

Щрахе хвърли оставка през сълзи, бил жертва на "политическо ликвидиране "

Крайнодясната АПС на Щрахе, която е част от ръководещата коалиция в Австрия от 2017 година, беше една от най-успешните партии измежду антиимигрантските и националистически политически сили, постигнали напредък в цяла Европа през миналите няколко години.

Лидери от обичайния политически набор от целия континент дадоха ясно да се разбере, че се надяват рухването му да даде отражение върху изборите на 23-26 май за Европейски парламент, надалеч надхвърлящо рамките на Австрия.

АПС е част от съюз на европейски националистически партии отпред с водача на италианската групировка "Лига " Матео Салвини, който в събота провежда всеобщ протест в Милано дружно с партията на Марин Льо Пен от Франция Национален общ брой.

"Преди няколко месеца Марин Льо Пен хвалеше австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе и говореше какъв брой мощен политик бил той ", сподели френският министър на стопанската система Брюно Льо Мер.

"Щрахе беше заставен да подаде оставка. Разбираме и за какво е бил заставен да направи това: тъй като е бил заловен в опит да продаде услугите си на външни сили. Зад това националистическо придвижване стои послушание на външни сили ", сподели Льо Мер пред телевизия БФМ.Още по тематаАвстрия е пред нови избори, а по какъв начин ще се отрази това на евровота?19 май 2019 18:1015Уроците за всички от случая " Щрахе ": Който скача в блатото...19 май 2019 12:5069Австрийският вицеканцлер желал дарения от рускиня18 май 2019 09:0561

В събота немският канцлер Ангела Меркел съобщи следното: "Имаме си работа с популистки придвижвания, които в доста връзки се отнасят с пренебрежение към (европейските) полезности - които желаят да разрушат онази Европа на нашите полезности. Трябва да се противопоставим уверено на това ".

В събота, след оставката на Щрахе, австрийският канцлер Себастиан Курц, реакционер, който през 2017 година сформира коалиция с АПС, свика предварителни избори.

Вчера той се срещна с президента Александър ван дер Белен, с цел да обсъдят графика за произвеждането им и състава на служебно държавно управление.
"Това ново начало би трябвало да бъде скоро, допустимо най-скоро, доколкото го разрешава федералната конституция, тъй че аз приканвам за избори през септември, в случай че е допустимо, при започване на септември ", сподели Ван дер Белен. Смята се, че няма по какъв начин изборите да бъдат по-рано, тъй като по време на лятната почивка на учениците гласоподавателите няма да ги има.

Европейските крайнодесни партии са във напредък в социологическите изследвания от 2015 година, когато в Европейски Съюз влязоха над милион претенденти за леговище, множеството прекосявайки Балканите пешком.

Впоследствие крайнодесните партии станаха преобладаващите политически придвижвания в огромна част от някогашната комунистическа Източна Европа и влязоха във властта в Австрия и Италия. Решението на Англия да напусне Европейски Съюз през 2016 година се преглежда като част от същата наклонност.

Нито Салвини, нито Льо Пен взеха директно отношение по абсурда в Австрия. Салвини и съдружниците му се надяват на тазседмичните избори да станат четвърта или даже трета политическа мощ в Европейския парламент, с което да създадат решителна крачка към превръщането си в главно политическо течение.

"На този площад няма никакви екстремисти, расисти или фашисти ", сподели Салвини на съботния протест пред готическата катедрала в Милано. "Тук няма да намерите последна десница, а политика в положителния смисъл на думата. Екстремисти са тези, които управляваха Европа през последните 20 години ", съобщи той.

Германският коментатор Кристиан Ниче съобщи, че австрийският скандал може да има и по-широко отражение, като покаже, че популистката вълна не е непобедима.

"Сега Австрия може да изпрати сигнал, че е в положение да се освободи от този въртоп. Това може би към момента няма да е повратна точка в неправилния път, по който е поела Европа, а знак за вяра, че към този момент е налице първата страна, която има силата да се отдръпне от изкушението на антидемократичните политици и партии ", написа той.

Ищван Уйхели, социалист и член на Европейския парламент от Унгария, страна, в която господства партията на националистическия водач Виктор Орбан ФИДЕС, назова Щрахе "първата плочка от доминото " на цяла поредност негови политически единомишленици, което скоро ще падне.

"На ред са Салвини, Льо Пен, Орбан и останалите крайнодесни марионетки, държани на каишка от Москва ", съобщи Уйхели.

/БТА/
По обявата работи: Елка Василева

Източник: dnes.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg