Политиците от развиващите се пазари често се оплакват, че чуждестранният

...
Политиците от развиващите се пазари често се оплакват, че чуждестранният
Коментари Харесай

Защитата на Турция срещу лирата се оказа неразумна и неефективна

Политиците от разрастващите се пазари постоянно се оплакват, че задграничният капитал е променлив. Но задграничният капитал е на същото мнение по отношение на разрастващите се пазари. В конферентен диалог на 6 май турският министър на финансите Берат Албайрак успокои нервните задгранични вложители, че доларовите запаси на страната са съответни и Турция ще съблюдава пазарните правила. На идващия ден обаче банковият регулатор обърна страницата, порицавайки три задгранични банки - BNP Paribas, UBS и даже Citigroup, които участваха в конферентния диалог по-рано, защото не са съумели да изпълнят отговорностите си по отношение на лирата. Като наказване Турция изключи банките от валутния пазар на страната. Четири дни по-късно настроението още веднъж се промени и възбраната беше анулирана.

Тези внезапни промени в отношението - от гостолюбие към неприязън до нещо приблизително сред тях, отразяват проблемите на страната с валутата ѝ. Лирата е изгубила към 15% от цената си по отношение на $ до момента през тази година, най-големия валутен спад измежду разрастващите, насочени към вноса стопански системи. На 7 май за малко валутата отслабна до 7.27 лири по отношение на $, под цената, която доближи през август 2018 година, когато Съединени американски щати наложи наказания на Турция заради задържането на американски свещеник.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ограничения

За да спрат спада на валутата, регулаторите ограничиха размера лири, който локалните банки могат да дават на задграничните финансови институции, което затруднява задграничните вложители да залагат (на късо) против валутата. Допълнително Турция наложи ограничавания върху разпространяването на " подвеждаща или неверна информация " на финансовите пазари. " Те желаят да спрат хората да разискват тези въпроси ", счита икономистът Мустафа Сонме. Хората " не би трябвало да подлагат на критика ". Мустафа Сонме, както и десетки други, в това число двама публицисти на Bloomberg, бяха упрекнати предходната година в опит за " дестабилизация на стопанската система " по време на рецесията през 2018 година

Властите се намесиха и по по-традиционни способи. Консултантската компания GlobalSource Partners пресмята, че централната банка, постоянно настояща посредством държавните банки, е похарчила към 35 милиарда $ от валутните си запаси през тази година, пробвайки се да спре спада на лирата. Колко повече може да похарчи Турция е противоречив въпрос. " Брутните " задгранични активи на страната (включително златото) възлизат на над 87 милиарда $ към 12 май. Но от другата страна в салдото си централната банка регистрира задгранични отговорности на стойност 71.3 милиарда $. Освен това тя е сключила валутни суапове (суап линии) с локални кредитори, като е получила долари в подмяна на лири, при изискване че транзакцията ще бъде обърната назад в избран период. С тези заети долари чистите задгранични запаси на централната банка в Турция падат под нулата.

Според публични лица локалните институции търсят покупко-продажби за спомагателни суап линии от задгранични централни банки. Страната към този момент има съглашение с Китай (на стойност 1 милиарда долара) и друго с Катар (на стойност 5 милиарда долара). Но вярата да получи сходно съглашение с американския Федерален запас е относително дребна. Наскоро един политически представител на Фед уточни, че суап линиите са лимитирани до страни, които са в положение на " взаимно доверие " със Съединени американски щати. Чувствата, които в този момент доминират сред Турция и Америка, евентуално са взаимни, само че надали има доверие.

Турция се възвърне от валутната рецесия през 2018 година, като увеличи лихвите (и освободи пастора). Но шефът на централната банка беше уволнен предходната година от президента на страната Реджеп Тайип Ердоган, прочут с властническия си модел на ръководство, откакто завоюва нови пълномощия като президент след националния референдум през 2017 година За да съживи растежа и да възвърне известността на президента, новият шеф на централната банка понижи лихвите до 8.75%, повече от 2 прочие пункта под размера на инфлация. " Когато имате негативен действителен лихвен %, това не е рецепта за непоклатимост на валутата на никое място ", счита Пол Макнамара от швейцарската капиталова компания GAM.

По този метод страната се пробва да ускори икономическия напредък за сметка на отслабването на валутата. Сега Турция се пробва да укрепи лирата - само че за сметка на отслабването на банките, които в последна сметка ще се нуждаят от доларите си назад, с цел да могат да обслужат личните си отговорности в задгранична валута, показва Брад Сетър от Съвета по външни връзки (Council on Foreign Relations).

Турция би трябвало " да се откаже от тази тактика ", счита Пьотр Матис, валутен пълководец в нидерландската банка Rabobank. Матис добавя: " Най-рационалният ход би бил да се разреши на лирата да се търгува свободно и да се разгласява пакет от промени, в идеалния случай под надзора на Международния валутен фонд. " Има единствено един проблем. Г-н Ердоган не желае да има нищо общо с МВФ. По тази тематика турският президент няма съмнения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР