Политиката на нулев Ковид, която причинява огромни щети върху китайската

...
Политиката на нулев Ковид, която причинява огромни щети върху китайската
Коментари Харесай

Дали Ян: Това не е краят на властта на Си Цзинпин

Политиката на нулев Ковид, която предизвиква големи вреди върху китайската стопанска система, предизвика невиждани от години митинги в Китай. Властите започнаха голям брой арести, пуснаха в деяние лицево следене на протестиращите, ревизираха и направляваха файловете и приложенията в смарт телефоните им. Цензурирани бяха даже фрагментите от мачовете от Световното състезание по футбол, с цел да не се види, че ентусиастите в Катар се забавляват без да носят маски.
Докато специалистите пресмятат икономическите провали за Китай, на Запад към този момент се питат не изпуска ли могъщият водач Си юздите. Според професора политолог от Чикагския университет Дали Ян това е прекомерно пресилено очакване.

Китайският водач Си Цзинпин и Ковид-19 нееднократно са вдъхновявали надарени карикатуристи да посегнат към четката. Наскоро един от тях нарисува Си увит през глава и тръпнещ от боязън, а над него е щръкнал вирусът. Вместо здравето обаче той заплашва поста му.

" Не желаеме тирания ", " Три години локдаун - стига към този момент " - това са апелите, които се популяризират дружно с фрагменти от митингите в Китай. Това се видя в доста огромни и не чак толкоз огромни китайски градове.

В изявление за " Събота 150 " професор Дали Ян, който преподава политология в университета в Чикаго, разяснява, че не толкоз самите митинги, а спонтанността им е впечатляваща:

" Политиката за нулев Ковид в Китай в действителност е рискова. Има доста общности, които претърпяха локдауни. Също по този начин има забележителен резултат върху икономическото развиване. В резултат от всичко това доста компании претърпяха вреди и даже банкрутираха, изключително в бранша на услугите. Младите хора не можеха да си намерят работа. Студентите бяха затворени в кампусите за месеци и страдаха от другите ограничения за ограничение на болестта.

Стигна се до нещастия като пожара в Урумчи, при който хора безусловно бяха изпепелени. Противопожарните екипи бяха лимитирани да стигнат и да оказват помощ на живеещите в многоетажната постройка, където избухнаха пламъците поради някои от ограниченията. Именно по тази причина се стигна до синхронизирани митинги на доста места в Китай и най-много в най-големите градове. Специално в Шанхай протестиращите потеглиха по пътя към Урмучи, с цел да почетат паметта на починалите ".

Десет души изгубиха живота си при пожара в жилищна постройка в Урумчи, множеството от тях не съумяха да се изтеглят поради боязън да нарушат карантината. В репортаж на " Дойче веле " млада китайка съобщи:

" Мисля, че това се случи поради президента Си Цзинпин и неговата тирания. Той се интересува единствено от властта и по тази причина хората умряха ".

Думите на младата жена са от митинг в Сидни, Австралия, където тя умерено застава зад камерата - нещо, което в Китай надали би си разрешила. И въпреки всичко - митингите имаха своя триумф, съгласно Дали Ян:

" Това, което се случи, е реакцията на китайските управляващи, които се пробваха да облекчат рестриктивните мерки по някакъв метод. Протестите форсираха измененията, свързани с политиката на нулев Ковид, само че това по никакъв метод не е краят на властта на президента Си Цзинпин ".

Според основания в Чикаго Дали Ян, политиката за нулев Ковид е изначално сбъркана, само че това е осъзнато прекомерно късно от управляващите в Пекин.

" Нека го кажа просто - политиката за нулев Ковид беше одобрявана като извънредно сполучлива до началото на тази година, когато светът се отвори. В Китай обаче продължиха строгите ограничения, тъй като управляващите се надяваха, че вирусът ще изчезне през 2023 година Вече е ясно, че това няма да се случи и управляващите започнаха ограничения. Те желаеха хем да няма вирус, хем стопанската система да се развива добре ".

Но грешките се натрупат една след друга, както и рецесиите - в имотния бранш да вземем за пример, което лишава освен спестяванията на хората, само че и фантазиите им да реализират по-добър живот. Когато младите се събират за следващ митинг, бабите и дядовците обаче им споделят - помнете историята от площада Тянанмън, когато студентският митинг е удавен в кръв от властта.

" Ясно е, че могат да се създадат някои паралели с 1989 година, когато младежите бяха в действителност гневни от високата инфлация и неналичието на работни места. Сега опциите за работа също са подтиснати, а стопанската система не се развива добре, и то в миг, когато приходите на хората таман бяха почнали да се повишават. Именно по тази причина китайските управляващи са толкоз обезпокоени от актуалната обстановка.

В същото време - след Тянанмън особено - китайските управляващи развиват доста сериозен потенциал да ръководят сходни обстановки, изключително когато има митинги. Разликата в обстановката в наши дни и през 1989-а е не просто в демографската конструкция на популацията, само че и в пандемията. Когато хората се опасяват да не се заразят, това ги кара да стоят у дома. Разбира се, знаете, че в Пекин и Гуанчжоу студентите бяха накарани да се приберат по родните си места като защитна мярка ".

Официално - защитна мярка за ограничение на Ковид, само че действително против разпространяването на недоволството, разяснява професор Дали Ян, съгласно който и паралелът с проведените митинги в Хонконг преди години е състоятелен.

" Това е доста забавен аспект. С него може да си разбираем за какво китайската полиция ревизира телефоните на хората и ги кара да изтрият приложения като Телеграм и Туитър. Властите са изцяло наясно, че точно по този метод протестиращите се пробват да активизират поддръжка ".

Има ли външно въздействие върху настроенията на младежите в Китай? 

" Мисля, че в основата си аргументите и разочарованието са от вътрешен темперамент. Разбира се, явно е, че има интерес от страна на политици и от деятели в поддръжка на демокрацията в Китай, които живеят зад граница, само че споделят убежденията и симпатизират на митингите. Въпреки това ми се коства, че става дума за напълно вътрешен въпрос.

Протестите ще не престават на някои места, само че като цяло масираните синхронизирани митинги в модерните градове ще се разредят. Времето става все по-студено, Ковид ограниченията към този момент бяха облекчени леко, хората се опасяват да излизат. Всъщност, процесът е доста забавен ".

И е част от мудна смяна в китайското общество, само че е доста рано да се приказва за начало на края на диктатурата, разяснява още професор Дали Ян.








Интервюто чуйте в звуковия файл.

По обявата работи: Анастасия Крушева БНР подкасти: Следващият ден Коронавирус имунизациите Следващият ден
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР