Политиката бърка икономиката. Това каза пред БНР доц. д-р Огнян

...
Политиката бърка икономиката. Това каза пред БНР доц. д-р Огнян
Коментари Харесай

Доц. Огнян Боюклиев: Да се стремим не към евтина храна, а към качествена храна и високи доходи

Политиката бърка стопанската система.
Това сподели пред БНР доцент доктор Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките.

Административно няма по какъв начин да задържиш цените . Нито ще има внезапно повишение, нито рухване на цените, каквото и да прави държавното управление, съобщи той и съпостави административния надзор върху цените с пружина.

Излязохме от една рецесия – коронавирус, и пристигна войната. Изведнъж газът се увеличи скокообразно. Ние сме огромен производител на зърно – 86% от площите ни са зърно. Имаме скъпа годишна продукция, от която вършим фураж, с който храним животните, разказа възходящия цикъл на повишаване Огнян Боюклиев.

Изкупната цена на млякото стигна 1.20 лева За да произведеш обаче този литър мляко, единствено фуражът се е вдигнал съвсем два пъти . Цената на дребно доближи европейски равнища, а изкупната цена за млякото е под междинната за Европейски Съюз, уточни той.

В общата селскостопанска политика не стоим добре . Държавата може да контролира в границите на тази европейска политика, счита доцент Огнян Боюклиев.

Не е нужно страната да субсидира тока на предприемача, който има казино и на този, който мели зърно, акцентира в разбора си той.

Не би трябвало да се стремим към евтина храна, а към качествена храна и високи приходи , безапелационен е Боюклиев.

В най-модерните квартали на Париж има фермерски пазари . Търговските вериги във Франция търсят локалния производител, даде образец той.

Ние  забравихме усета на българските зеленчуци . 80% от зеленчуците са импорт , посочи Огнян Боюклиев.

" Полските ябълки пристигнаха в България с левче напред , а нашите производители на хубави сортове ги унищожават, тъй като не могат да устоят " – от 2014-а е това, разяснява специалистът. Според него не са отговорни Европейски Съюз и общата европейска политика, а нашите министри, " тъй като няма кой да тропне и да каже – по този начин не става! "

" В градовете консумираме самун от комерсиалните вериги. Този самун се изпича пред нас, апетитен е, само че се прави от вносни хлебопекарни смеси и заготовки, замразени и така нататък Трябва да забележим самун и самун. Има разнообразни типове самун ", сподели още доцент Боюклиев в предаването " Преди всички ".

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
По обявата работи: Яна Боянова БНР подкасти: На всяка цена На всяка цена

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР