Politico: Путин - най-добрият продавач на F-35 за всички времена

...
Войната означава неочаквана печалба. Големи и малки компании в областта
Коментари Харесай

Войната означава неочаквана печалба. Големи и малки компании в областта на отбраната се стремят да получат своя дял от раздутите бюджети в САЩ и в чужбина, предизвикани от нахлуването на Русия в Украйна.

Очаква се този стремеж към парични средства да породи напрежение между по-утвърдените отбранителни фирми и по-младите новаци, докато Пентагонът и съюзниците му умуват как да разпределят средствата за Украйна.

Администрацията на Байдън публикува днес искането си за бюджет за фискалната 2023 г. пред Конгреса и се очаква да поиска 773 млрд. долара за Пентагона - с 30 млрд. долара повече от тазгодишния размер. Това е в допълнение към приетата този месец допълнителна спешна помощ за Украйна в размер на близо 14 млрд. долара.

В същото време бойните действия в Украйна и подновените заплахи от страна на Русия накараха съюзниците от НАТО Великобритания, Германия, Белгия, Румъния, Италия, Полша, Норвегия и Швеция да обещаят да изразходват средства значително над планираните равнища.

Компаниите от отбранителната промишленост и техните лобисти забелязват това и блъскат по вратите на Капитолия, за да продават повече изтребители, ракети, стрелково оръжие, безпилотни апарати и технологии за сваляне на вражески самолети.

"За отбранителната индустрия отново настъпиха щастливи дни. Когато бюджетът за отбрана се увеличава, това обикновено вдига всички платна в индустрията", казва Лорен Томпсън, главен оперативен директор на института Лексингтън и консултант в областта на отбранителната индустрия, на когото плащат и Boeing, General Dynamics, Lockheed Martin и Raytheon Technologies.

Политико разговаря с четирима души, които са или вътрешни хора в индустрията, или лобисти, но те поискаха анонимност, за да не нарушат споразумения с работодатели и клиенти. Според тях отбранителната индустрия пристъпва към атаката от всички ъгли, като насрочва срещи с военните програмни офиси, информира законодателите и служителите на Капитолия и се опитва да разбере как може да подкрепи Пентагона.

F-35 в настъпление

Германия зашемети наблюдателите този месец, когато обеща да закупи до 35 изтребителя F-35 от Lockheed Martin. Сделката беше първото голямо изявление в областта на отбраната, откакто канцлерът Олаф Шолц обеща военни инвестиции в размер на 100 млрд. евро в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

Преди съобщението Германия обмисляше или комбинация от Boeing F/A-18 Super Hornet и Eurofighter Typhoon, или F-35. Години наред Германия обмисляше възможностите си как да замени флотилията си от Tornados.

Германците се колебаеха дали да закупят F-35, тъй като това щеше да разстрои френско-германския отбранителен съюз, който разработва бъдещата бойна въздушна система, планирана да влезе в действие през 2040 г. Но настоящето надделя над бъдещето, когато Владимир Путин нахлу в Украйна.

"Има само един отговор на агресията на Путин: единство в НАТО и надеждно възпиране. Точно поради тази причина решението за F-35 няма друга алтернатива", заяви началникът на германските ВВС генерал-лейтенант Инго Герхарц.

Решението е поредната победа за Lockheed Martin, тъй като поръчките от Европа продължават да валят. Изведнъж една от най-злокобните оръжейни системи на съвременната епоха сега е най-търсената в света.

Финландия и Швейцария избраха F-35 през 2021 г., за да заменят своите самолети. Финландците избраха F-35 пред Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon и Saab Gripen.

Швейцарците също избраха F-35 пред Super Hornet, Rafale и Typhoon, въпреки че парламентът на страната все още предстои да подпише сделката.

"Очакваме с нетърпение да работим с нашите настоящи и бъдещи клиенти, за да отговорим на техните нужди в областта на националната сигурност", заяви пред "Политико" говорителката на Lockheed Martin Кайлин Шмеер.

Възможно е да има още поръчки. Чешката република ще се нуждае от нов флот от изтребители, когато договорът ѝ за наем изтече през 2027 г. Двата основни участника в търга са Saab JAS-39C/D или новите модели E/F, и Lockheed Martin, който предлага или изтребителите F-16V Block 70/72, или F-35.

Путин е "безспорно най-добрият продавач на F-35 за всички времена", казва Ричард Абулафия, управляващ директор в AeroDynamic Advisory.

Закупуването на изтребители винаги е било начин за развитие на стратегическите отношения, но неотдавнашните обещания за закупуване на F-35 довеждат този подход до нови крайности, казва Абулафия.

Една от пречките, пред които са изправени както американската, така и европейската отбранителна индустрия, са ограниченията във веригата за доставки. Например, пазарът на F-35 "ясно се движи към [производство] на 200 [самолета] годишно, но [Lockheed Martin] каза, че наистина не можем да направим повече от 156 за следващите няколко години", каза Абулафия.

В САЩ на Капитолийския хълм вече се води битка срещу предполагаемото съкращаване на разходите за F-35 в искането за бюджет за фискалната 2023 г., което Пентагонът трябва да публикува днес. Членовете на Joint Strike Fighter Caucus настояват президентът Джо Байдън да преразгледа намаляването на покупките на F-35 от 94 самолета, какъвто беше досегашният план за фискалната 2023 г., на 61 самолета. Bloomberg първи съобщи за съкращаването на бюджета за F-35.

"С нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна е по-критично от всякога да продължим да инвестираме в нашите възпиращи и отбранителни способности", пишат съпредседателите на Joint Strike Fighter Caucus в писмо от 17 март, получено от POLITICO. Групата е ръководена от представителите на Конгреса Джон Ларсън (Д-Коннектикът), Майк Търнър (Р-Охайо), Марк Вейси (Д-Тексас) и Крис Стюарт (Р-Юта).

Зареждане на запасите

Войната на Русия в Украйна даде нов живот на десетилетните противотанкови ракети Javelin и противовъздушните ракети Stinger. Латвия, Литва, Естония, Нидерландия и Германия изпратиха на Украйна хиляди от своите произведени в САЩ ракети, а САЩ също директно прехвърлят свои.

Тези пратки създадоха ново търсене за попълване на оръжейните запаси както за САЩ, така и за европейците, и Пентагонът търси начини да отговори на това търсене.

Сега законодателите настояват Министерството на отбраната бързо да попълни запасите от оръжия, а на Капитолийския хълм дори се чуват искания за създаване на следващ модел Stinger, който да може да бъде въведен на въоръжение в рамките на три години. Председателят на Камарата на представителите на въоръжените сили Адам Смит (D-Вашингтон) и членът на Камарата Майк Роджърс (R-Алабама) настояват Министерството на отбраната да се съсредоточи върху новия проект и заявиха, че може да прехвърлят пари в бюджета, за да се даде старт на усилията тази година. Raytheon и Lockheed вероятно ще се състезават за новия проект.

Този месец Конгресът отпусна 3,5 млрд. долара извънредно финансиране за военните, за да се попълнят запасите от оръжия, изпратени в Украйна, включително хилядите ракети Javelin и Stinger. Lockheed Martin и Raytheon Technologies в партньорство произвеждат Javelin, а Raytheon прави Stinger.

Според двама души, запознати с обсъжданията, Lockheed Martin може да използва собствени средства, за да увеличи производството на Javelin.

Законодателите настояват Пентагонът да ускори производствените линии и бързо да замени намаляващите боеприпаси, като удвои искането на администрацията на Байдън за 1,75 млрд. долара за попълване на военните запаси. На Капитолийския хълм има много опасения относно това колко бързо могат да бъдат попълнени запасите от ракети.

Най-големият републиканец в сенатската комисия по въоръжените сили, Джим Инхоф от Оклахома, алармира по време на изслушване във вторник, че боеприпасите са "твърде малко в приоритетните театри" и настоя за "еднократни инвестиции" за разширяване на производството.

"Нямаме капацитет да произвеждаме достатъчно боеприпаси и муниции в рамките на времето, което сме отделили", каза Инхоф. "Изпращаме хиляди ракети Stinger в Украйна, а нямаме дори гореща производствена линия".

Въпреки че Конгресът осигури достатъчно парични средства за всички тези усилия, водещите законодатели в областта на отбраната сигнализираха, че са повече от готови да предоставят на Пентагона още повече средства и бюджетна гъвкавост, за да завърши работата.

"Те вече разполагат с ресурси. Ако се нуждаят от повече, могат да се върнат при нас", заяви пред репортери председателят на Сената по въоръжените сили Джак Рийд (окръг Колумбия). "Мисля, че ще бъдем много отворени за това."

"Те го разбират. Не биха искали да кажат: "Ние сме в готовност, но нямаме никакви запаси, така че късмет, момчета", каза Рийд, като добави: "Това не е нещо, което мисля, че някой министър на отбраната или ръководител иска да каже на войниците."

Битка за безпилотните апарати

Първите успехи на въоръжени дронове в Украйна, като турския Bayraktar, заедно с неотдавнашната новина, че САЩ изпращат 100 системи Switchblade на AeroVironment, предизвикват лудо надпреварване сред местните производители на дронове - и други, които разработват технологии за свалянето им.

Докато утвърдените отбранителни компании ще импулсират програмните офиси на Пентагона за финансиране, фирмите без силни военни връзки ще разчитат на законодателите, което може да доведе до смесени резултати. Очаквайте Пентагонът да поиска поредица от увеличения на бюджета за конкретен проект, за да се справи с пропуските, каза един от вътрешните източници, запознат с подходите.

Законодателите признават спешната нужда от нови технологии, както и предизвикателствата, свързани с навлизането на пазара на отбранителни продукти, и се обръщат към иновативните компании в своите райони, като ги питат как да доставят съществуващите си продукти в Украйна, каза втори човек, запознат с разговорите.

Базираният в Лос Анджелис новак Epirus е разработил микровълново оръжие, предназначено за носене от безпилотен летателен апарат, който може да сваля други дронове. Технологията генерира лъч от микровълни, който претоварва електрониката и кара вражеските дронове да падат от небето.

Компанията се обръща към бойните командвания на САЩ, законодателите и служителите на Капитолия, за да ги убеди, че Пентагонът трябва да преработи бюджетния процес, за да гарантира, че иновативните технологии достигат до бойното поле, заяви говорителят на Epirus Андрю Уоргофчик.

Вместо да поеме по традиционния път, при който фирмата си осигурява финансиране от Министерството на отбраната, за да разработи продукт, Epirus използва парите, които е събрала от инвеститорите, за да докаже, че иновациите не трябва да отнемат десетилетия, смята Уоргофчик.

Той посочва, че в бюджета на армията за фискалната 2022 г. са добавени 374 млн. долара за борба с малки безпилотни летателни апарати. Той предупреди, че финансирането може да отиде за съществуващи системи, които не са оборудвани за противодействие на заплахата.

Стратегията е различна за Dedrone, базираната в Сан Франциско компания за борба с дронове, която използва хардуер и софтуер за откриване на обекти във въздушното пространство, определяне какво е вражески дрон, прекъсване на комуникационната връзка между вражеския дрон и неговия пилот и прекъсване на GPS сигнала. Компанията вече продава технологията си на четири от седемте държави от Г-7, включително на САЩ, и смята, че настоящите ѝ клиенти ще продължат да купуват от производители, от които са купували и преди, заяви пред "Политико" главният изпълнителен директор Аадитя Девараконда.

Девараконда заяви, че екипът му получава пет пъти повече запитвания, отколкото преди нахлуването на Русия в Украйна. Много от въпросите, които Dedrone получава от правителствата на САЩ и Европа, са свързани с ограничената верига за доставки. Може ли съществуващият доставчик да посрещне търсенето в рамките на определен период на доставка?

Друга пречка, с която се сблъсква Dedrone, е, че много от съюзниците и партньорите от НАТО досега не са купували авангардни технологии.

"Те се опитват да разберат какво е подходящо за тях", казва Девараконда.

Междувременно базираният в Сан Диего производител на безпилотни самолети General Atomics, който конструира Reaper, твърди, че има голям международен пазар за неговите безпилотни летателни апарати, но Държавният департамент спъва този бум в производството.

Компанията не е сигурна дали руското нахлуване в Украйна ще увеличи желанието на правителството на САЩ да изнася безпилотни апарати за съюзници. Компанията продължава ежедневно да разговаря с настоящи и потенциални клиенти, заяви говорителят на General Atomics Aeronautical Systems Марк Бринкли.

Бринкли заяви, че "много държави", които се интересуват от закупуването на американски безпилотни апарати, получават отказ или тези заявки са блокирани при разглеждането им от правителството. Ако това продължи, държавите ще продължат да се обръщат за помощ към Китай и Турция.

Държавният департамент не е одобрил потенциални продажби на дронове на Индонезия, Мароко, Полша, Катар и Тайван.

"Недоумение буди фактът, че Съединените щати са готови бързо да предоставят високоефективни изтребители и бойни хеликоптери, а в същото време позволяват дискусиите за безпилотните летателни апарати да бъдат замразени. Това изпраща сигнал до много от нашите "съюзници", че всъщност не ни е грижа за нарастващите заплахи, пред които сме изправени", каза Бринкли. / БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР