Политическото говорене на президента Румен Радев за преговорите с Фолксваген

...
Политическото говорене на президента Румен Радев за преговорите с Фолксваген
Коментари Харесай

Коментарът на президента за "Фолксваген" може да навреди на проекта, смята Плевнелиев

Политическото говорене на президента Румен Радев за договарянията с " Фолксваген " ще докара до отрицателна реакция от страна на вложителя, разяснява за организация " Фокус " президента в интервала 2012-2017 година и почетен ръководител на Автомобилен клъстер България Росен Плевнелиев. При посещаване в Асеновград през днешния ден, Радев сподели пред публицисти, че е получил писмо от президента на Германия, в което той изразявал насладата си, че България е на път да притегли " Фолксваген ".

Президентът добави, че това е положителен образец по какъв начин президент и министър председател могат да работят дружно за ползите на България. За възможното отваряне на цех на групата " Фолксваген " в България, се приказва от няколко месеца, като по последни данни страната се конкурира с Турция за неговото привличане. Сърбия също има интерес към плана.

" Важно е да се знае, че самото политическо говорене по тематиката за договарянията с " Фолксваген ", на което сме очевидци през днешния ден от президента Радев, е надълбоко контра продуктивно и демонстрира едно безусловно недоумение на процеса на договаряния, в който ние се намираме. Защото договарянията са напълно експертни – те се водят повече от година, аз вземам участие в тях и съм очевидец ", добави Росен Плевнелиев.

 Румен Радев в Асеновград.
© Прессекретариат на президента

Румен Радев в Асеновград.

Плевнелиев акцентира, че Румен Радев не е имал нищо общо с диалозите за завода на " Фолксваген " и никакви контакти с автомобилния клъстер. " По отношение на изявлението на президента Румен Радев, че особено за завода на " Фолксваген " той е поканил немския президент, би трябвало да отбележим, че в това негово изявление доста постоянно има " аз, аз и аз ". Мисля, че би трябвало да гледаме обстоятелствата, а те са, че в делегацията на немския президент нямаше никакъв представител на концерна на " Фолксваген ", разяснява Плевнелиев. Той уточни, че представители на " Шкода ", която е дъщерна на " Фолксваген ", договарят с държавното управление и с Автомобилния клъстер към този момент повече от година.

Който политизира тематиката - пречи

В диалозите били ангажирани стотици представители на разнообразни институции – държавното управление, регионалните управляващи, локалните управляващи, само че не и президентството. " Този, който политизира тематиката, на практика пречи, а не оказва помощ - без значение кой е, а още повече като става въпрос за президента на България. Така че това, че президентът Румен Радев приказва по тази тематика в действителност е контра продуктивно – това ни отдалечава, а не ни оказва помощ да се вземе положително решение от вложителя, който от ден първи на договарянията, с които Радев няма нищо общо, е споделил, че те са напълно експертни и решението също ", сподели още Росен Плевнелиев.

Той добави, че вложителят е предизвестил работещите по плана да мълчат, до момента в който се стигне до крайното решение. " Оттук нататък, в случай че нещо се случи, а решението по тази инвестиция може да се вземе доста скоро – безусловно в идващите дни, само че може и да бъде отсрочено, умерено можем да посочим президента Румен Радев като виновен за едно извънредно несъответстващо деяние в последния миг ", е мнението на Плевнелиев.

Радев желае да се закичи със славата

Той показва мнение, че Румен Радев желае да се закичи със славата за нещо, за което нито е съдействал, нито е заслужил. " Мисля, че днешното деяние на президента Радев е още едно доказателство за това, че през днешния ден виждаме огромния конфликт сред популисти от една страна – тези, които на практика се борят за националната обич, в това число и манипулирайки народа, и въпреки това публично виновните водачи, които работят за тази стратегическа инвестиция – мълчат, работят крепко, договарят. И всичко това, с цел да може в действителност да се увенчаем с триумф ", сподели в умозаключение Росен Плевнелиев.

 Основният цех и централата на
© skoda-auto.com

Основният цех и централата на " Шкода " са в Млада Болеслав.

Какво се знае за завода

Първата информация, че " Фолксваген " възнамерява създаване на нов цех за произвеждане на коли " Шкода " отвън Чехия и измежду евентуалните места са страни на изток като България, се появи във вестник " Ханделсблат " през ноември предходната година. В следствие се разбра, че в него ще се вършат коли от няколко марки на концерна.

Според обява на " Капитал " инвестицията се прави оценка на над 1.6 милиарда евро, а директно ще бъдат ангажирани над 5000 души. Като евентуални места за завода се загатват площадката на някогашния металургичен комбинат " Кремиковци " и терени в индустриална зона Раковски край Пловдив.

В България към този момент има над 170 компании, които създават съставни елементи за автомобилната промишленост, а за тях работят над 40 хиляди души. Само през вчерашния ден министър председателят Борисов откри два нови завода - в Кърджали и Русе. Производство на цели коли имаше обаче край ловешкото село Баховица, само че и там сега работата е спряла, в упованието на усвояването на сглобяването на нови модели на китайската " Грейт Уол ".

 Бойко Борисовна откриването на автомобилния цех на
© Юлия Лазарова

Бойко Борисовна откриването на автомобилния цех на " Литекс моторс " в Баховица през 2012 година.

Още преди 4 години Бойко Борисов не скри, че огромното му предпочитание е да има огромен авто цех в България. " Работим по тематика един авто цех, най-малко като начало, да пристигна в България. Нямаме искания, дали ще е БМВ, дали ще е " Мерцедес ", дали ще е " Порше " или " Фолксваген ", значимо е повсеместен автомобил да може да се сглобява в България. Правим макферсоните, правиме гумени уплътнения, стъкла, електроника, седалки, климатици, тъй че... съставни елементи, може умерено да се направи един огромен цех ", сподели той при посещаване в България на немския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Между другото тъкмо Щайнмайер е президентът, изпратил писмото до Радев, от което потегли целия сюжет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР