Политическият анализатор Валентин Вацев говори пред ПИК за войната в

...
Политическият анализатор Валентин Вацев говори пред ПИК за войната в
Коментари Харесай

Валентин Вацев пред ПИК: Бойко Борисов е прав, че при Меркел Путин нямаше да води война в Украйна. Правителството на Кирил Петков е неадекватно и не знае на кой свят е. САЩ и Русия вече са се договорили

Политическият анализатор Валентин Вацев приказва пред ПИК за войната в Украйна и законни ли са претенциите на съветския президент Владимир Путин, който официално нарушава интернационалното право. Можеха ли Европейски Съюз и НАТО да реагират друго, какво не научиха от урока „ Крим “, има ли сделка Кремъл-Байдън и какъв брой огромни ще са вредите от спора за дребна България - разяснява Вацев.



- Г-н Вацев, може ли да има подозрение, че това, което се случва в Украйна, е война?

- Не. Зависи дали сте боен човек, или граждански. От цивилна позиция всякога, когато стрелят танкове и ракети, това, несъмнено, е война. От военна позиция – това се назовава лимитирана интервенция на съветските въоръжени сили за демилитаризация и денацификация на Украйна. Гражданските обекти и мирните жители не са цели, само че сега по карта Русия унищожава всички военни обекти на украинска територия. Въоръжените сили на Украйна всеобщо се предават. Разбира се, някои оказват опозиция. Но както вървят нещата, до тази вечер или до на следващия ден сутринта тази Украйна, за която приказваме, няма да съществува.
свързани новини92082на 24.02.2022
Истинският, огромният, политическият въпрос, който касае всички, даже нас, българите, и целия свят, и Европа, е дали и по какъв начин ще се направи другата Украйна. Защото на тази към този момент краят и се вижда.

- А не можеше ли да сработят Минските договорености и това, което разговаряше Нормандската четворка?

- Разбира се, че можеше. Минските съглашения, в случай че имате поради „ Минск 2 “, допреди няколко дни бяха настоящи и към момента никой не губеше вяра, че могат да проработят, само че украинското управление непрестанно повтаряше, че няма желание да ги съблюдава. Формално видяно, защото Русия не е страна по тези съглашения, може юридически официално и юридически нереално да се сметне, че те още са годни, защото те изискваха политически диалози сред украинското управление и управленията на Донецк и Луганск.

На този стадий, несъмнено, управленията на Донецк и Луганск евентуално ще откажат да беседват с украинското управление. Самото то, украинското управление, претърпява своите последни часове. Затова споделих, че единственото в действителност забавно нещо е не толкоз военните дейности, върху които се фиксират публицистите, а от аналитична и политическа позиция е значимо каква Украйна ще има на следващия ден и по какъв начин ще я създадат.

- Претенциите на президента Путин и методът, по който той ги предявява, не са ли обаче изрично нарушение на интернационалното право, най-малко официално властта в Киев е законна?

- Според Путин, и той това тъкмо сподели в огромното си послание от оня ден, между другото тогава стана ясно това, което става през днешния ден, Путин ясно изясни, че няма нито логичен, нито исторически, нито в действителност, нито юридически учредения за легитимност на тази Украйна, защото тя е пронацистка, криминализирана и корумпирана страна.

Просто Путин с правото на съветски президент и главнокомандващ, несъмнено, заяви ясно, че Русия повече няма да търпи нацистка страна до себе си, защото е застрашена съветската национална сигурност. В този смисъл работи правилото за сплотеност на сигурността. Не може по едно и също време вие да сте по-сигурни от нас или ние да сме по-сигурни от вас. Това е правилото на неделимостта на сигурността. Така че Путин ясно предизвести. Разбира се, през днешния ден Съединените щати са извънредно недоволни, само че аз допускам, че още през вчерашния ден предиобед има някаква неофициална договореност сред съветското и американското управление, че Съединени американски щати няма да се намесват. И това Байдън го повтори няколко пъти. Съвсем излишно на пръв взор Байдън повтаряше четири-пет пъти, че те няма да се намесват по никакъв метод в Украйна. Това означаваше: „ Уважаеми сътрудник Путин, имаш картбланш да направиш това, което се каниш да направиш. “

- Вероятно знак за това беше още дипломатическото евакуиране на американците от Киев в Лвов, само че дали можеха да реагират друго Европейски Съюз и НАТО и какво те не научиха от урока „ Крим “?

- Вижте, до последния миг и Германия, и Франция можеха да принудят украинското държавно управление, което през днешния ден бере душа, да се одобряват Минските съглашения. Те бяха годни до през вчерашния ден безусловно. До нощес вечерта. Те можеха да се съблюдават. Вместо това Украйна непрестанно повтаряше, че няма желание да съблюдава „ Минск 2 “, а в Берлин и Париж се правеха, че не ги чуват. Значи става въпрос не за Европейския съюз, който на този стадий няма обща воля, става дума за управлението на НАТО, което не пожела да влезе в никакви съдържателни диалози с управлението на Русия. И по този начин се стигна досега, когато съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че каквото и да каже Столтенберг, за Москва то няма значение. Което означаваше, че те към този момент нямат диалози с НАТО, а имат диалози единствено с управлението на НАТО, което е във Вашингтон.

- Между прочее през днешния ден водачът на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов формулира тезата, че в случай че канцлер на Германия е била Ангела Меркел, това, което се случва в този момент, не би било допустимо. Дали е правилно това умозаключение?

- Аз съм податлив да бъда склонен с Бойко Борисов по този въпрос. Борисов познава Меркел и съгласно мен той има съображение да прави такива съждения. От своя страна, аз също мисля по сходен метод като Борисов.

- А какъв брой огромни ще са вредите за една дребна България и може ли този външен спор да бъде фактор за наше вътрешно политическо единство?

- Аз бих желал да има някакво съображение за единство, само че на този стадий българският политически елет не може да реализира това единство. Колкото до вредите – военни вреди, несъмнено, няма по какъв начин да има. И тези военни дейности, които сега се разпростират в Украйна, за благополучие, не стигат до нас. Но ние можем да пострадаме стопански и аз се багра, че това към този момент се случва. Поради решението на Шолц да се спре „ Северен поток “ 2, апропо той взе това решение, без да се съветва със Съвета на немските индустриалци, и действайки по този метод, уважаемият канцлер на Германия може мощно да редуцира политическата си биография. Германският наедрял капитал не позволява по този начин да бъде подритван.

Така явно „ Северен поток “ 2 скоро няма да тръгне, което значи, че цените на газа, може би Медведев не е прав, като споделя, че ще стане по 2000 $ за 1000 кубически метра, очевидно преувеличава, податлив е към хиперболи, помня го, още когато беше президент, той непрестанно преувеличаваше, само че е задоволително цените на газа да продължат да порастват. Това също заплашва българската стопанска система с колапс.

- Това е обвързвано с производството на медикаменти, торове, преправяне на дървесина, даже хляб…

- Всичко е. Вие разбирате по какъв начин цените на горивата, на силата влиза в състава на цените на всички други промишлени артикули. Затова аз съм двойно разтревожен. Защото работещото през днешния ден, елементарни, Боже, държавно управление на България, очевидно не е в час. Там са събрани група несъответстващи хора, които може би не са неприятни хора сами по себе си, само че като държавно управление ми насаждат доста дълбока паника. Значи тази икономическа опасност за българските национални ползи е изцяло действителна. Боя се, че днешното българско държавно управление просто ще излезе с искания към Путин да им праща сметките. Това не е смешно. Този държавен екип не е виновен. Същевременно България не е подготвена за избори и за каквото и да било.

- Как си представяте развиването на таза обстановка в Украйна, това блицкриг ли ще бъде, или спорът ще се проектира надалеч във времето?

- Тук няма огромна изненада, тъй като след огромната тирада на Путин от онази вечер беше ясно, че Русия ще демилитаризира Украйна и ще я денацифицира. В Киев сега работят към 400 спецназовци. Това са съветските командоси, които търсят родните нацисти по домовете им. Това е стадий от украинската денацификация, която, несъмнено, ще продължи още известно време. Демилитаризацията се свежда до подробно и методично заличаване на всички военни обекти на Украйна плюс заличаване на военноморския флот, което към този момент е реалност. Факт също е унищожаването на Военновъздушни сили и Противовъздушна отбрана. Това съгласно мен ще продължи от през днешния ден до на следващия ден.

Въпросът е по какъв начин ще бъде основана другата Украйна. Нацистка Украйна омръзна на всички. Осем години тя унищожаваше старци, дами и деца с артилерийски огън по границите на Донецк и Луганск. Там са ранени 60 000 души, убити са сред 15 и 20 000, основно дами и деца, цивилни жители. И никой не подвигна глас, никой в цивилизована Европа не се развълнува от тази процедура. Даже Шолц сподели, че е смешно изказванието, че в Донецк и Луганск е имало геноцид. На него може да му е смешно, само че на участниците в тази покруса по никакъв начин дори не им е смешно. Ще призная в персонално качество, че постоянно съм харесвал Украйна. Чудесна страна беше до американския прелом, който пусна на власт украинските нацисти. Сега би трябвало да се мисли за бъдещата Украйна.

- А не е ли вярна тезата, че Путин се пробва да възвърне имперското великолепие на някогашния Съюз на съветските социалистически републики и спътниците му, сред прочее през вчерашния ден беше 23 февруари – Денят на Съветската войска?

- Това е Денят на бранителя на Отечеството. То е същото, което вие казвате. Но в случай че се одобряват думите на Путин съществено, няма никакви учредения да се счита, че той ще възвръща Съветския съюз. Той самият е антикомунист и е задоволително десен, с цел да се запретне да възвръща Съюз на съветските социалистически републики. Сериозният разбор, който към момента се прави на всякакви места по света, в това число и в Съединени американски щати, ясно демонстрира действителните цели на Путин. За страдание, резултатите от тези разбори не стигат до международните медии, защото те живеят по лична логичност. Путин се пробва и съгласно мен на този стадий сполучливо, да трансформира постсъветското пространство в зона за съветско въздействие, защото с прехода от еднополярен към многополяран свят този въпрос става значим и изчерпателен.

Второ, Путин се пробва да изтласка от Източна Европа американските ударни сили и по този метод Източна Европа също да влезе в зоната на въздействие на Русия. Няма потребност това да бъде нито съветска империя, нито Съветски съюз, от което никой няма интерес. В Русия няма значими политически и културни сили, които да желаят възобновяване на империята. Тези сили, които упорстват за възобновяване на Съюз на съветските социалистически републики, са към момента маргинални и ще си останат такива. Ще има Руска федерация и толкова.

- Ще успее ли въпреки всичко в проектите си, или няма да успее Путин?

- Този триумф се разпростира пред очите ни - за разширение на постсъветското пространство в зона на въздействие. Вижте какво става в Казахстан, какво става в Таджикистан, вижте какво стана в Кавказ. Тук, на Балканите, Русия става все по-влиятелна мощ. Вижте и специфичните връзки на Кремъл, не персонално на Путин, с Германия и Франция.

- А може би с Китай, с Индия?

- Това, което би трябвало да провокира необикновен интерес, е, че до момента в който ние с вас беседваме, Китай е напълнил Тайванския проток с военни кораби. И въпросът е дали Китай няма да употребява украинската гюрултия, с цел да реши тайванския въпрос.

- Означава ли това нов международен ред?

- Новият международен ред е реалност от дълго време, още от лятото на предходната година. Избягвам този израз, тъй като това е обичаният термин на Хитлер – „ дас ное велт орднунг “. Става дума за преход от еднополярен към свят с няколко полюса на силата – Съединени американски щати, Русия и несъмнено Китай. Много трогателен въпрос е ще успее ли Европейски Съюз също да стане полюсна мощ. Засега няма такива индикации, а това нас ни визира.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР