Политическите трусове в световната икономика дават все по-сериозно отражение върху

...
Политическите трусове в световната икономика дават все по-сериозно отражение върху
Коментари Харесай

Търговската война и Брекзит могат да вдигнат цената на алкохола с 10 лв. на бутилка

Политическите земетресения в международната стопанска система дават все по-сериозно отражение върху бизнеса по целия свят, като една от следващите промишлености, които се чака да понесе съществени вреди, е алкохолната. Очаква се Европейският съюз да наложи нови мита върху вноса на американски спиртни питиета от 1 януари 2020 година, като в това време възможен корав Brexit би могъл да налее още масло в огъня. Цената, която ще заплати крайният консуматор, в случай че се стигне до допустимо най-лошия сюжет, би била по-висока с сред 2 и 10 лв. за бутилка. Това мнение показа ръководителят на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни питиета в България Ралица Скорчева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„ Имаме доктрина, при която би трябвало да бъдем готови за налагане на цени върху английските алкохолни артикули след октомври. Около 75% от уискито на рафтовете в България ще бъде на по-висока цена с сред 2-6 лв., а може би и 10 лв., предвижда тя. – Ще се получи една изкуствено основана от държавни управления и политици премиумизация в ценовото позициониране на вносните алкохолни артикули. Митата, с които Европейски Съюз желае да таксува американския алкохол, може и да са в размер на 25%, само че това не значи, че растежът в цените ще е с 25%. ”

Според Скорчева 25-процентните мита от Европейски Съюз върху всяко импортирано американско алкохолно буре не значи, че това покачва с толкоз цената на алкохола върху рафта за крайния консуматор.

„ За българския пазар повишаването от 1 януари 2020 година ще се изрази в покачване сред 2 и 6 лв. за бутилка. При сходни обстановки бизнесът реагира превантивно, презапасявайки се със стока преди въвеждането на съответните наказания ”, разяснява ръководителят на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни питиета.

Скорчева подсети, че през юни износът на уиски от Съединени американски щати може и да е понижен с 21%, което по думите ѝ се дължи на презапасяването през 2018 година – преди да бъдат наложени първите покачвания на митата. „ Сега складовете на дистрибуторите към момента са цялостни ”, отбелязва още специалистът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР