Политическите трусове в държавата не пречат на скоростното реализиране на

...
Политическите трусове в държавата не пречат на скоростното реализиране на
Коментари Харесай

Пътят към "Порт Доган" се прокарва бързо и сръчно

Политическите земетресения в страната не пречат на скоростното осъществяване на плана за удълбочаване на Варненското и Белославското езера, който започва напролет. Прокопаването ще разреши навлизането в двата басейна на по-големи кораби. В края на трасето е пристанище Варна - запад, само че в средата му е и врата на Ахмед Доган в село Езерово, което изяснява бързината на реализацията.

Вчера държавното управление одобри ново решение, с което разреши осъществяването на хидротехнически работи по двата морски транспортни коридора в региона (т.нар Канал 1 и Канал 2). Дейностите ще се извършат в рамките на 630 дни. Подобни решения държавното управление взе и по-рано тази година - на 29 април и 17 юни.

Няма изясненост за какво са нужни няколко държавни акта,

най-вероятно те касаят друг вид действия (прокопаване, изнасяне на наносите и т.н.), както и разнообразни плавателни съдове. В момента трескаво на терен работи дълбачката Glanford, следва включването на други два съда, които още не са в България - Milford и Seaford. Наскоро профилираният морски уебсайт maritime.bg разгласява информация, че и трите кораба са ръководени от офшорни компании с адреси за преписка в Калининград. На същия адрес е записана и компанията " Гидрострой ", притежател на два от съдовете.

Два са забавните момента към плана. Първият е точно извънредно бързото му реализиране. Идеята за него е доста остаряла, по разнообразни аргументи не се осъществяваше. Но откакто през есента на 2018 година Доган се появи като притежател на пристанище в региона,

нещата се забързаха.

Вероятно на " спешността " се дължи и събитието, че удълбочаването се случва без Оценка на въздействието върху околната среда. Вторият любопитен факт е, че целият този значим проект се случва без нужната гласност. Той е на обща стойност 350 млн. лева, като до момента кабинетът разпорежда дейностите непосредствено на държавното сдружение " Транспортно строителство и възобновяване ”. То има контракт от 2019 година с държавното дружество „ Пристанищна инфраструктура ”. Най-вероятно " Транспортно строителство и възобновяване ” наема дълбачките, само че не се е чуло за търг и при избора им.

 

ФЕКАЛИИ

Междувременно се заприказва, че съветската дълбачка може да прокопае и траншеята за новия отпаден водопровод от варненските квартали " Аспарухово " и " Галата ", откакто остарелият аварира и година към този момент се изливат фекалии във Варненско езеро. Преди няколко дни пред maritime.bg зам.-кметът на града Христо Иванов не изключи такава опция. Иначе тръбата се ремонтира от варненската компания  " Хидрострой ". Любопитно е, че 641 000 лева.  по контракта за тръбата (общият план е за 1.3 млн. лева.) са планувани за прокопаване на траншеята. Това пък провокира локални опозиционни политици да попитат какво би станало с тези пари.

 

Още по тематиката: 
Трасето към " Порт Доган " се прокарва без ОВОС
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР