Политическите партии в Северна Македония се договориха за провеждането на

...
Политическите партии в Северна Македония се договориха за провеждането на
Коментари Харесай

Липсата на перспектива за ЕС тласна Северна Македония към политическа криза

Политическите партии в Северна Македония се договориха за провеждането на предварителни парламентарни избори на 12 април. Премиерът Зоран Заев се надявя да препотвърди поддръжката за държавното управление си, откакто Европейският съюз отхвърли да даде дата за започване на договарянията на страната за участие, оповестява Bloomberg.

Френският президент Еманюел Макрон даде отпор по време на последната среща на върха предходната седмица на натиска от Европейски Съюз за предоставяне на дати за договаряния на Северна Македония и Албания. Това накара Заев да разгласи решението на блока за „ историческа неточност “.

Подобен бе коментарът и на висшия представител на Европейски Съюз за външна политика и сигурност Федерика Могерини. Тя съобщи в своя блог, че съжалява за решението на европейските водачи, които не са могли да се спогодят макар „ изключителния прогрес, реализиран от двете страни, и срещу съвета на Европейската комисия ".

По думите й „ това е доста повече от изгубена опция: това е историческа неточност, която се надявам, че може да бъде поправена допустимо най-скоро ".

Именно с обещанието за ускорение на процеса по участието Заев бе определен за министър-председател през 2017 година, като в този момент се надява да получи нов четиригодишен мандат, с който да продължи проевропейската си политика.

По време на среща с президента Стево Пендаровски в неделя политическите водачи се съгласиха да бъде образувано краткотрайно държавно управление, което ще стартира работа на 3 януари, съобщи Заев пред кореспонденти в Скопие. По думите на Пендаровски пък присъединението към Европейски Съюз ще остане приоритет за което и да е държавно управление след вота през април.

„ Вярвам, че на 12 април жителите ще вземат умно решение, с цел да начертаят пътя, по който ние – политиците, ще поведем нашата страна и нашия народ “, уточни още Заев.

Той също по този начин уточни, ч занапред ще организира разисквания в партията си СДСМ кой ще го наследи краткотрайно на поста.

Забавянето на договарянията с Европейски Съюз е удар по Заев, който съумя да реализира историческо съглашение с Гърция, който реши десетилетния спор сред двете страни за името на някогашната югославска република. Това беше и основно изискване за начало на договарянията с Брюксел.

*Източник: https://www.investor.bg
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР