Политическите партии не постигнаха съгласие за ръководството и членовете на

...
Политическите партии не постигнаха съгласие за ръководството и членовете на
Коментари Харесай

ЦИК ще определи кой ще заеме ръководните постове на РИК-Габрово

Политическите партии не реализираха единодушие за управлението и членовете на Районната изборна комисия - Габрово по време на извършените през днешния ден съвещания, които бяха свикани и ръководени от регионалния шеф Кристина Сидорова.

Съставът на РИК е с сбор 13 члена, от които един ръководител, двама заместител – ръководители и секретар, които не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция. Разпределението на квотите е както следва: коалиция „ ГЕРБ – Съюз на демократичните сили “ - 4, за коалиция „ Продължаваме промяната “ – 3 членове, за политическа партия „ Движение за права и свободи “- 2 членове, за коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ – 1, коалиция „ Демократична България-обединение “ – 1, за партия „ Възраждане “ – 1, за коалиция „ Български напредък “- 1.

По време на консултациите, на които участваха представителите на парламентарно показаните сили в 48-тото Народно заседание, бяха направени две оферти за ръководител на РИК - за адв. Мария Недева от коалиция „ ГЕРБ – Съюз на демократичните сили “ и за инж. Мирослав Кокаларов от Политическа партия “Възраждане “. Малко по-късно от Политическа партия “Възраждане “ отдръпнаха кандидатурата си за ръководител, като предложиха Мирослав Кокаларов за заместник- ръководител. Така за двете зам.-председателски места постъпиха общо 3 предложения– на „ Възраждане “, на коалиция „ Българска социалистическа партия за България “, чиято кандидатура е Юлия Ненова, и на “ДПС “, които предложиха Моника Иванова. Коалиция „ Продължаваме промяната “ предложиха Борислав Гьопсалиев за секретар на РИК.

Нито една от партиите не отстъпи от декларираното си предпочитание за заместник-председател. При по този начин създалата се обстановка и според Изборния кодекс и решение на Централната изборна комисия, когато при консултациите за състава на РИК не е реализирано единодушие, ЦИК назначава РИК, въз основа на направените оферти на партиите и обединенията, които са взели участие в консултациите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР