Политическата система на Армения, отслабена след военните действия в Нагорни

...
Политическата система на Армения, отслабена след военните действия в Нагорни
Коментари Харесай

Изборите в Армения обещават напрежение

Политическата система на Армения, отслабена след военните дейности в Нагорни Карабах, се приготвя за предварителни парламентарни избори, планувани за 20 юни, които дават обещание да бъдат най-напрегнатите след независимостта на страната. Основните играчи освен се стремят да образуват ново държавно управление, само че намерено си дават обещание един на различен да се преследват при положение на победа, съобщи БГНЕС.

Поражение в Карабах и разединение в обществото
 Макрон: Франция ще спомага за мир сред Баку и Ереван Макрон: Франция ще спомага за мир сред Баку и Ереван
Франция ще спомага за възобновяване на мира и развиването на разговора сред Армения и Азербайджан, съобщи през днешния ден президентът на Франция...

Както е в съвсем всички страни след военно проваляне, арменското общество търси виновните за разочароващите резултати от борбата в Нагорни Карабах през есента на 2020 година Обществото е разграничено на няколко лагера, сред които има открита омраза. Част от обществото упреква предходните управляващи за това, че не са съумели да основат боеспособна войска, вземат участие в корупционни схеми и вземат подкупи.

Друга част упреква сегашните управляващи, отпред с и.д. министър-председателя Никол Пашинян. Според съперниците му той организира неефективна вътрешна и външна политика, разрешил е изстудяване на връзките със стратегическия съдружник - Русия, направил е армията неспособна за пердах и в последна сметка е довел обществото до разделяне, доста увеличавайки поддръжката на предходните управляващи.

Ситуацията се утежнява в допълнение от несигурността в новооткритите (след прехвърлянето на седем района към Нагорни Карабах в Азербайджан) сектори от арменско-азербайджанската граница и неналичието на изясненост по въпроса за лицата, държани от Азербайджан.

Намерения на Пашинян и обещания на Кочарян

Основните противници на идните избори са партията на Пашинян " Граждански контракт " и блокът " Армения " на втория президент на страната Роберт Кочарян, който оглавяваше страната през 1998-2008 година и към момента е известен измежду обществото. Според социологическите изследвания тези две сили са любимците в конкуренцията и могат да получат към 24% от гласовете. Лидерите на тези политически сили водят тежка пропаганда, като непрестанно се упрекват взаимно, по-специално за провалянето в Нагорни Карабах.
 Ереван: Тристранната комисия с Русия и Азербайджан прекрати работа Ереван: Тристранната комисия с Русия и Азербайджан прекрати работа
Тристранната комисия сред Армения, Русия и Азербайджан по разблокиране на районната връзка спря работа поради зародилото нап...

Пашинян към този момент съобщи, че в случай че през 2018 година е получил „ кадифен мандат “ от хората, в този момент той желае „ железен мандат “, с цел да „ се оправи с всички някогашни корумпирани служители “ и „ експлоатиращ хайлайф “, които, както той повтаря, „ желаят да лишават властта на хората “. В тази връзка Пашинян отива на срещи с гласоподаватели с чук в ръка и дава обещание „ да извади всички ръждясали пирони след успеха “. Премиерът на Армения също желае от гласоподавателите 60% от гласовете, с цел да има болшинството в Народното събрание, което е належащо за взимане на решения.

Кочарян от своя страна продължава да повтаря, че след промяната на властта в страната би трябвало да се организира без значение следствие, с цел да се открият аргументите за провалянето в бойните дейности в Нагорни Карабах. По думите му той е податлив да мисли, че войната е изгубена заради изменничество в най-висшите ешелони на властта. Бившият президент дава обещание да внесе непоклатимост, да възвърне боеспособността на въоръжените сили и да обезпечи стопански напредък. Най-близките последователи на Кочарян намерено назовават екипа на Пашинян „ мощ на злото “ и „ капитулатори “.

Резултати от анкетите

Според социологическите изследвания трети в предизборната конкуренция е блокът на третия президент Серж Саркисян (2008-2018 г.) и някогашния началник на Националната работа за сигурност Артур Ванецян „ За достойнството “ - към 8%. Тази политическа мощ води и тежка битка с актуалното държавно управление, обвинявайки го в проваляне и разделяне на обществото.

От 26 политически сили, взели участие в изборите, шансове за съставяне на парламентарна секта имат партията „ Процъфтяваща Армения “ на известния предприемач Гагик Царукян, „ Арменски народен конгрес “ на първия президент Левон Тер-Петросян (1991-1998), „ Република “ на някогашния министър-председател Арам Саркисян и „ Просветена Армения " на Едмон Марукян. Ако главните състезатели не получат конституционно болшинство (51%), а тази възможност съществува, всеки от новобранците в конкуренцията може да наклони везните в една или друга посока.
 Азербайджан плени шестима арменски бойци Азербайджан плени шестима арменски бойци
Шест арменски бойци са били взети в плен от азербайджанските въоръжени сили по време на инженерни действия, които са провеждали в гра...

Междувременно някои сили, като партията на Тер-Петросян, към този момент обявиха, че са и против Пашинян, и против Кочарян, което дава съображение на специалистите да одобряват заплахата от неуспех на опитите за съставяне на кабинет въз основа на резултатите от гласуването и опцията за осъществяване на повторни предварителни избори. Но това може да се случи единствено откакто парламентарните сили не съумеят да се спогодят за основаването на коалиция в границите на 15 дни след оповестяването на окончателните резултати от гласуването.

Наблюдателите се притесняват, че и екипът на Пашинян, и екипът на Кочарян към този момент се готвят да оспорят резултатите от гласуването освен в съдилищата, само че и на улицата. Въпреки обстоятелството, че Пашинян към този момент разгласи, че „ успеха на народа “, т.е. на неговата политическа власт, „ не предстои на подозрение “, той се обърна към кметството на Ереван с молба да даде Площада на републиката в центъра на Ереван за протест от 21 до 24 юни. Кочарян също съобщи, че е убеден в успеха си. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР