Политическата оценка на БСП за европредседателството ще бъде представена през

...
Политическата оценка на БСП за европредседателството ще бъде представена през
Коментари Харесай

Деница Златева: Остана усещането, че европредседателството бе превърнато в ПР акция на премиера и ГЕРБ

Политическата оценка на Българска социалистическа партия за европредседателството ще бъде показана през тази седмица

„ Политическата оценка на Българска социалистическа партия за европредседателството ще бъде показана през тази седмица. В края на предходната година ние бяхме единствената партия, която показа документ, обвързван с целите за този период”. Това сподели зам.-председателят на Народно събрание на Българска социалистическа партия Деница Златева пред БНР.

Тя добави, че Българска социалистическа партия - като политическа мощ е работила извънредно интензивно по един от главните цели – Западните Балкани. „ Ролята на Кристиан Вигенин, като ръководител на комисията по европейско въпроси, бе доста огромна. Българска социалистическа партия даде извънредно огромен принос към сполучливото парламентарното измерение на европредседателството, макар че към нас имаше доста рецензии, че го саботираме " - сподели Златева.

Деница Златева напомни, че на 1-ви декември Народното събрание е приел решение за позицията си по плана на програмата на председателството.

„ В това решение има една извънредно значима точка, която,за страдание, през миналите 6 месеца бе неглижирана от премиера и част от министрите. Тя споделя, че министрите би трябвало да осведомят постоянно парламентарните комисии по напредъка на организацията на целите, а министър-председателя за резултатите от съвещанията на Европейския съвет”, посочи тя.

Зам.-председателят на левицата добави, че за жалост, за тези 6 месеца, министър председателят се е появил единствено един път в Народното събрание и то след декларация на водача Българска социалистическа партия. Тя съобщи, че по време на председателството Народното събрание е останал пренебрегнат.

„ Искам да изразя поздравления към българската администрация и дипломация за работата им през тези 6 месеца. Публичният облик на европредседателството се концентрираше сред активността и срещите на премиера и част от министрите, само че главната активност, този тежък труд, лежеше на плещите на професионалните дипломати, чиновниците в Министерство на вътрешните работи, НСО, НДК.

В българското общество, обаче остана чувството, че европредседателството бе превърнато в ПР акция на премиера и ГЕРБ ", сподели още Златева. Тя добави, че най-големият триумф на председателството, обаче ще бъде, в случай че страните членки затворят три тематики за България - приемането ни в Шенген, влизането ни в чакалнята на Еврозоната и премахването на мониторинговия механизъм. " Очаквам част от тези тематики да бъдат сложени по време на австрийското председателство ", сподели още Деница Златева.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР