Политическата криза, в която се намираме ще задържи проектите за

...
Политическата криза, в която се намираме ще задържи проектите за
Коментари Харесай

Драгомир Заков: Политическата криза ще забави модернизацията на армията

Политическата рецесия, в която се намираме ще задържи плановете за рационализация на армията във времето напред. Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria досегашният министър на защитата Драгомир Заков.

В късите 5 месеца, в които моят кабинет беше в Министерство на защитата се постарахме да се опитаме да ускорим някои от плановете – предпочитаните планове по бойната машина, трикоординатните радари, F-16. По F-16 в последна сметка стигнахме до план на контракт. Не стигна времето да го обсъдим в Народното събрание и Министерски съвет, само че мисля, че доста ясно беше декларирано от служебния министър на защитата Димитър Стоянов, че този план ще бъде движен и по време на служебното държавно управление. Офертата е добра, постигнахме прелестни параметри и би било пропуск, в случай че този план не бъде приключен в неговата целокупност, сподели Заков.

Проектът за многофункционалния модулен патрулен транспортен съд го заварихме в стадий на градеж, само че той беше без въоръжение и част от оборудването. За тези съвсем 5 месеца успяхме да придвижим тези спомагателни планове, които са нужни, с цел да реализираме бойни кораби. Почти 90% от плановете там са задвижени.

Успяхме да вдигнем възнаграждението в Българската войска и в МО. С това покачване те ще могат да посрещнат тежките месеци, които предстоят.

По думите му заплатите са нараснали сред 25 и 8 %. 25% са били за най-ниските длъжности на редови войници, ефрейтори, т.е. войнишките длъжности, в които има голям некомплект. Там в действителност е голямата дупка в армията. На висшия състав и генералите нарастването е било по-малко, само че техните заплати са по-високи.

Като пропуск, Заков посочи неуспяването да се оправят с някои от систематичните неточности като огромния брой военнослужещи и цивилни чиновници, упражнили правото си на пенсия, които не престават да получават и пенсия и заплата. Направихме проект, който да преодолее този проблем, само че искаше време да бъде изпълнен. Ще е нужна най-малко година-година и половина да бъде изпълнен, с цел да няма разтърсвания в армията.

Заков сподели, че не чака промени в политиката по защита.

В диалозите със служебния министър Димитър Стоянов е останал с усещане, че това, което е заложено като цели ще бъде следвано. Стратегическите цели няма по какъв начин да бъдат изменени.

По мотив на военната помощ за Украйна, някогашният министър сподели, че са имали доста явен мандат от Народното събрание – да ремонтират развалена военна техника. Съвсем скоро ще има украинска техника, която ще бъде ремонтирана в „ Терем “.

Заков сподели, че на идните избори няма да взе участие в никакви листи. В момента се е върнал в Министерството на външните работи като дипломат за специфични поръчения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР