Политическата криза и нови избори са най-лошият сценарий за българската

...
Политическата криза и нови избори са най-лошият сценарий за българската
Коментари Харесай

Заради изборите: България е договорила с ЕК отсрочка за представянето на Плана за възстановяване

Политическата рецесия и нови избори са най-лошият сюжет за българската стопанска система, настояват работодатели, анализатори и специалисти. Според тях, най-важната задача пред бъдещото държавно управление е показване в Брюксел на модифицирания, с запас от 12 милиарда лева
Вицепремирът Томислав Дончев съобщи за " По света и у нас " по Българска национална телевизия, че към този момент е контрактуван по-гъвкав период с Европейската комисия, с цел да може новото държавно управление да реши дали ще прави промени по проекта, преди да го внесе. Близо 1 милиард лева българските компании ще могат да употребяват непосредствено от Плана за възобновяване и резистентност. До края на април модифицирания му вид би трябвало да бъде импортиран в Брюксел. " Ако това не се случи, в действителност ще има голямо закъснение на по приемането на тези средства, което ще забави и българската стопанска система и възобновяване от рецесията ", съобщи Добрин Иванов - изп. шеф на АИКБ.
 Ще изпусне ли България 12 милиарда евро поради политически кавги и злобно възмездие? Ще изпусне ли България 12 милиарда евро поради политически кавги и злобно възмездие?
Без европари за икономическо възобновяване поради пандемията от ковид - това е действителна опасност, съгласно персонална позиция на Станисла...
Преминаване към зелена сила заема водещо място в Плана за възобновяване, със заложен запас от близо 2 млрд.лв. Спешно правене на нова енергийна тактика за прекосяване от въглищна електрическа енергия към зелена е най-важната задача пред новото държавно управление, настояват специалисти от сектора. " Ние би трябвало да знаем по какъв начин ще посрещнем понятието чиста сила и " зелена договорка ". Половината от силата, който потребяване е ето въглища. Основната част, която би трябвало да предприеме страната е да вземе решение, ясно, по какъв начин на следващия ден да стартира да строи нуклеарна централа, която да е 100% държавна без никакви стратегически вложители ", сподели Богомил Манчев.
Икономистите също са обезпокоени от политическа неустойчивост и блокиране на Плана за възобновяване за неопределен срок. " С тази политическа обстановка, с това закъснение, което неизбежно ще се случи за жалост още веднъж ще сме на опашката по това да действаме самодейно и ще се озовем в обстановка, в която другите страни към този момент ще са почнали да работят по този проект, по тази линия на трансформиране на стопанската система, а ние тогава ще стартираме занапред да се разсънваме ", сподели икономистът Владимир Сиркаров. " Изправени сме сега пред политическа рецесия, мога да кажа умерено, която ще рефлектира и върху административния уред, който в действителност оперираше с тези стратегии ", безапелационен е и икономистът Агоп Каспарян.
Вицепремиерът Томислав Дончев изясни за " По света и у нас ", че поради изборите е контрактувана пролонгация в крайната дата за представянето на Плана, който е подготвен на 97%. " Вече сме провели диалози с Европейска комисия. Експертите там са в положение да проявят известна еластичност и да се съобразят с волята на новото държавно управление, в случай че то желае да преработва проекта или да написа нов проект. Редно е тези, които ще образуват държавно управление да имат късмет да изразят волята си, изпращайки проекта по този начин, както е създаден последните 8 месеца или преработвайки го ", сподели вицепремиерът Томислав Дончев.
Дончев обаче предизвести, че всяка смяна води до закъснение. " Няколко процедури, свързани с подготовка, приказвам за обособени процедури, лишават месец, два или три. И всички, които имат упоритости в тази посока, дано знаят, че този развой, по формулировка, не е изключително бърз и няма по какъв начин да бъде бърз. Освен това всяка стъпка от време на време се съгласува с Европейска комисия ", сподели Томислав Дончев.
 Дончев би трябвало да даде доклад пред Народното събрание за Националния проект за възобновяване Дончев би трябвало да даде доклад пред Народното събрание за Националния проект за възобновяване
На последното за седмицата пленарно съвещание депутатите ще проведат чуване на вицепремиера Томислав Дончев, съобщи БГНЕС. Дончев...
Пред БНР ръководителят на Европейска комисия Валдис Домбровскис удостовери, че 30 април е единствено показателен краен период и България няма да изгуби нищо, в случай че не го съблюдава. Той обаче изясни, че колкото по-бързо бъде показан проектът, толкоз по-бързо Брюксел ще утвърди парите за страната ни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР