Политическа поръчка ли е делото Десислава Иванчева и нагласено ли

...
Политическа поръчка ли е делото Десислава Иванчева и нагласено ли
Коментари Харесай

Александър Ваклин говори пред Actualno.com - за Иван Гешев и за Десислава Иванчева

Политическа поръчка ли е делото " Десислава Иванчева " и нагласено ли е по този начин, че да се възползват избрани хора от него? Възползва ли се от обстановката единственият претендент за основен прокурор Иван Гешев? Дали главният очевидец по делото Александър Ваклин е негова пешка? Actualno.com потърси отговор точно от господин Ваклин - в особено изявление, цялостен видеозапис на което можете да откриете в края на публикацията. Публикуваме видеото без никакъв монтаж - единствено със суровите фрагменти, заради значимостта на обсъжданите в него въпроси.
Светлини и сенки
Поводът за изявлението е обява на уеб страницата за проверяваща публицистика " Биволъ ". Става въпрос за материала " Ваклин финансирал постройката, в която дамата до Гешев взела на ниска цена апартамент ". Материалът се базира на разкритието на Frognews, че половинката на Гешев - Детелина Ханчева, си купува апартамент преди 5 години от съучастник на Александър Ваклин, като цената е 2,5 пъти по-ниска от данъчната оценка. Съдружникът е Марио Кръковски, който е имал бизнес връзки с Александър Ваклин и за който Спецпрокуратурата призна, че се познава от дълги години с Иван Гешев . А " Биволъ " отиде по-далеч - с изказване, че Ваклин е построил постройката, където се намира жилището .
Категорично не е правилно, съобщи Александър Ваклин пред Actualno.com. Той не отхвърли, че е бил съучастник с Кръковски, само че посочи, че двамата са построили единствено две здания, едната от които е актуалният офис на " Ваклин груп " в столичния квартал " Света Троица ", а другата - постройка в " Люлин ".
Конкретно по една от показаните от " Биволъ " връзки - тази сред компаниите " Министерски съвет Консулт 2004 " ЕООД и " Министерски съвет Консулт 2010 ", Ваклин я призна. " Министерски съвет Консулт 2010 " е компанията, от която Ханчева купува жилище от 86 квадрата на столичната ул. " Ген. Столетов " 8. В годишните финансови доклади на " Министерски съвет Консулт 2010 " за 2010 и 2011 година е посочено, че тя е получила дълготраен заем от " Министерски съвет Консулт 2004 ". Александър Ваклин удостовери информацията пред Actualno.com, с уточнението, че става въпрос за 20 000 лв. . Нали не мислите, че тези пари стигат да се построи една кооперация, сподели още той и отхвърли да познава Детелина Ханчева .
Ваклин беше безапелационен, че няма по какъв начин да разяснява връзките сред Кръковски и Ханчева, тъй като те са си сред тях и тъй като той самият в никакъв случай не е бил съучастник в " Министерски съвет Консулт 2010 ".
(Не)волни неточности
Другата притеснителна връзка , сочеща индиректно остаряло другарство сред Иван Гешев и Александър Ваклин, което строителният бизнесмен изрично отхвърли на няколко пъти в по-долното видео, е връзката сред компаниите " София Централ " ООД на Александър Ваклин и " М Консулт 95 " ЕООД. Управител на " М Консулт 95 " и досега е Марио Кръковски, като тази компания и дамата на Иван Гешев - Детелина Ханчева, основават компания " Отеа " ООД при започване на 2013 година. Участие като съучастник в " М Консулт 95 " обаче има и Александър Ваклин, само че то е било завършено към месец по-рано.
Първоначално господин Ваклин изрично отхвърли в миналото да е имал присъединяване в " М Консулт 95 " и поддържаше тази теза по време на цялото изявление, като пред камерата ни беше показана информация на историята на компанията по рубрика " Едноличен притежател на капитала ", където фактически не е упоменато каквото и да е присъединяване на строителния бизнесмен. При писмен уточняващ въпрос на Actualno.com обаче за какво тогава в рубрика " Съдружници " на " М Консулт 95 " се появява името на компания " София Централ ", която се ръководи господин Ваклин, ни беше обяснено, че това е било за доста малко време през 2012 година - към месец-два , поради което той не си го е спомнил при същинския диалог. А повода за присъединяване, съгласно обяснението, е, че към този миг Ваклин и Марио Кръковски са се разделяли като съдружници и е трябвало да поделят и съответните общи активи. За Ваклин е останал офисът на " Ваклин Груп " в " Света Троица ", като документното оформяне е минало през влизане в съдружничество в " М Консулт 95 " за малко време. Но, съгласно Търговския указател, Ваклин и Кръковски са останали съдружници във компания " Министерски съвет Консулт 2004 " чак до септември, 2018 година. Строителният бизнесмен разяснява, че в България законодателството и процедурите са такива, че с цел да затвориш компания документно минават години, преди фактическото преустановяване на активност.
" Присъствието на " София Централ " ООД през 2012 година в сдружението " М Консулт 95 " е тъкмо 57 дни и е представлявало юридически прийом за осъществяване на апортна вноска. Целта е да се разпредели сред някогашните съдружници господин Кръковски и господин Ваклин собствеността на останалите непродадени обекти в последния им взаимен план на бул. " Ген. Н. Г. Столетов " 11, приключен с позволение за прилагане през 2009 година и сдруженията да оперират самостоятелно с тези активи ", гласи формалното документално конкретизиране от " Ваклин Груп ".
Проверка на Actualno.com в Търговския указател сподели, че " София Централ " фактически влиза в " М Консулт 95 " в края на септември, 2012 година и излиза в края на ноември, 2012 година. " София Централ " влиза с апортна вноска на няколко парцела, намиращи се на бул. " ген. Николай Г. Столетов " 11 в София - най-вече офиси. Точно там и до през днешния ден се намират офис-сградата и офисът на " Ваклин Груп ".
Междувременно, Ваклин упрекна " Биволъ " в неистина поради тяхна публикация за междуфирмените му връзки с Марио Кръковски. Той съобщи, че " Биволъ " са разгласили остаряла фотография от Гугъл Street View на ул. " Ген Столетов 8 ", която демонстрира отсрещната страна - " Ген Столетов 5 ", където се вижда публикация на " София Централ ".
" Снимката в нашия материал не дава отговор на имота, на който е издигнат блока, в който госпожа Ханчева е придобила апартамент под пазарни цени, и който се намира на Столетов 8 (ЕКАТТЕ 68134.1201.1050). Тя дава отговор на имота тъкмо против него на номер Столетов 9 (ЕКАТТЕ 68134.1201.1055), който е съсобственост на господин Ваклин и господин Кърковски, посредством участията им във компанията " София Централ " ООД. Грешката е наша поради объркана интерпретация на данните системата Street View на Гугъл ". Така уеб сайтът за проверяваща публицистика " Биволъ " отговори пред Actualno.com на обвиняването на Ваклин. Сайтът за проверяваща публицистика поправя показания по-долу на фотография материал, чието заглавие стана " Ваклин финансирал постройката, в която дамата до Гешев взела на ниска цена апартамент "


Изгледът на улицата и имота, където Ханчева купува евтиното жилище

Съпоставка за номера на парцела, показан в материала на " Биволъ " - прилежащият парцел е обозначане като номер 3.


Изгледът към парцела, където в този момент е жилището на Ханчева (вдясно) и парцела, показан от " Биволъ " (вляво)
Делото " Иванчева "
Попитахме категорично господин Ваклин дали при описаните нагоре връзки не е трябвало зам.-главния прокурор Иван Гешев да се отдръпна от делото против Десислава Иванчева. В отговор строителният бизнесмен подсети, че пред съда делото е водено от прокурор Илиян Рангелов. Зададохме и въпроса за какво тогава Иван Гешев ръководеше интервенцията по ареста на Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, а обяснението на Ваклин е: " Не мога да кажа - можете да зададете този път към органите ". " Прокурорът Гешев го видях по малкия екран при ареста. Не съм го виждал преди този момент ", безапелационен е строителният бизнесмен.
Пред камера, Александър Ваклин благодарение на своя юрист показа и гледната си точка за делото " Иванчева ", като подчертава на избрани тези от претекстовете на арбитър Иво Хинов, който на първа инстанция осъди Иванчева на 20 години затвор, а Петрова - на 15 години затвор. Основната теза, че делото не е нагласено, е заключението на съдията, че в действителност в началото сигналът на Александър Ваклин е прехвърлян по разнообразни прокуратури и е имало отвращение казусът да бъде стихотворец. Друг мотив в поддръжка на това виждане е, че е имало досъдебно произвеждане против Иванчева още преди Ваклин да подаде сигнал и в действителност сигналът на строителния бизнесмен е причислен към производството. Първоначалният сигнал е подаден от мъж, разказан с семейството " Пешев ", само че Александър Ваклин не знаеше дали той изобщо се е явявал пред съда.
Строителният бизнесмен категорично акцентира, че е извършил гражданския дълг по този начин, както го вижда. Той акцентира на умозаключение на съда, че Иванчева го е карала да отдръпна пусната против него тъжба в Административен съд-София и това се квалифицира като насила да се откаже от правораздаване.
Интересно пояснение даде Ваклин и по отношение на репликата на Иван Гешев по какъв начин Иванчева и Петрова светнали като коледна елха. Според казаното, пред съда е имало умозаключение, че неналичието на особено вещество по ръцете на Иванчева може да се изясни с това, че тя се е потила и то е избледняло.
Пълният диалог с Александър Ваклин вижте във ВИДЕОТО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР