Политическа група 5 настоява за промяна в наредбата за формирането

...
Политическа група 5 настоява за промяна в наредбата за формирането
Коментари Харесай

ПГ5 искат квалифицирано мнозинство в СОС по въпроси за много пари

" Политическа група 5 " упорства за смяна в наредбата за образуването на бюджета на Столична община. Предложението на групировката е при образуването и създаването на бюджета да вземат участие и общинските съветници, а за решенията по бюджета, изключително като става въпрос за огромни средства, гласуването да става с квалифицирано, а не с нормално болшинство.

Това обясниха на брифинг представителите на ПГ5 Симеон Славчев, Светослав Витков, Венци Мицов и Иван Велков.

Като образец за такива разноски бе посочено потреблението на суми, които са по-високи от 1% от целия бюджет на Следствен отдел към окръжна прокуратура .

Светослав Витков разяснява, че групата предлага общинските съветници да имат по-голяма роля при вземането на значими решения, вместо да натискат единствено по 3 бутона - " за ", " срещу " и " въздържал се ".

" Сега тези въпроси минават с по 31 гласа в СОС, а ГЕРБ имат 30 съветници ", изясни Витков. Ако предлагането се одобри, никоя партия в болшинство няма да може да прокара сама личните си политики, в случай че това не бъде подкрепено и от други съветници.

Като образец беше посочен градежът на апаратура за изгарянето на RDF гориво . За градежа общината взела заем, който ще се изплаща от данъкоплатците в продължение на 20 - 25 години. Ако това решение се нуждаело от квалифицирано, а не нормално болшинство в СОС, то резултатът евентуално щял да е различен.
 Няма да има референдум за RDF апаратура за изгаряне на отпадък в София
Няма да има референдум за RDF апаратура за изгаряне на отпадък в София

Столичният общински съвет отхвърли настояването

От ПГ5 желаят също по този начин Следствен отдел към окръжна прокуратура да подсигурява отмерено развиване на всичките 24 региона в столицата, а освен на тези, чиито кметове били " симпатични " някому.

Хубаво щяло да бъде и в случай че бюджетът за идната година стартира да се разисква още при започване на актуалната, каквато процедура била възприета в други страни.
 ПГ5 предлага междублоковите пространства да се дадат на притежателите на жилища
ПГ5 предлага междублоковите пространства да се дадат на притежателите на жилища

Внесли са план за смяна в наредбата на Столична община

На брифинга бе разисквано и предлагането междублоковите пространства в столичните квартали да се дадат на притежателите на жилища. Предложението е да се даде опция жителите да получават прилежащите територии към здания в режим на етажна благосъстоятелност в кварталите с сложно застрояване, които в този момент са частна общинска благосъстоятелност.

Иван Велков изясни, че наредбата няма да има наложителен темперамент. Тя няма да задължи хората да вземат в ръце градинките сред блоковете си, а ще се отнася единствено за тези, които желаят пред блока да им е хубаво и някоя заран да не осъмнат с дупка за градеж.

Искането междублоковите пространства да се върнат на етажната благосъстоятелност нямало да докара и до заплащането на по-високи налози, обясниха още от групировката.

Симеон Славчев изясни, че в случаите, при които хората желаят да изградят в пространствата по-големи уреди, да вземем за пример детски площадки, надлежно изискващи повече средства, щели да се търсят механизми за финансиране от Следствен отдел към окръжна прокуратура , която е редно да поддържа сходни начинания.

Предстои предлагането да се внесе в комисии, по-късно ще се гласоподава там и по-късно в СОС. Поне един месец предлагането би трябвало да седи на уеб страницата на Следствен отдел към окръжна прокуратура за публично разискване, където от ПГ5 се надяват да има доста мнения по въпроса, които да дадат по-широка визия за другите отзиви в обществото.

Не вършим гражданска война, а желаеме да променим доброжелателно типа на нашия град , сподели Велков.
 ПГ5 желае оставки на всички виновни за ремонта в центъра на София
ПГ5 желае оставки на всички виновни за ремонта в центъра на София

Традиция е да сме сюрпризирани неприятно на финала на величествен ремонт
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР