Полезни съвети от лекар с 30-годишен опит в педиатричната онкологияОнкологичните

...
Полезни съвети от лекар с 30-годишен опит в педиатричната онкологияОнкологичните
Коментари Харесай

Защо деца се разболяват от рак?

Полезни препоръки от доктор с 30-годишен опит в педиатричната онкология

Онкологичните болести засягат от ден на ден хора по целия свят, във всички възрастови групи, в това число и при децата, а съгласно експертите главната причина най-вероятно е обвързвана с индустриалното развиване. Ракът при деца, като се изключи че се среща все по-често, става и все по-агресивен: с неочаквана демонстрация, засягане на няколко органа по едно и също време и доста по-бързо развиване от това, което е разказано в медицинските учебници. Освен това, експертите следят от ден на ден случаи на рак при бебета в първите месеци от живота им. По данни на Световната здравна организация, всяка година към 300 000 деца по света във възрастта от 0 до 19 години се диагностицират с рак. Най-честите онкологични диагнози в детска възраст са левкемия, мозъчни тумори, лимфоми, саркоми, рак на костите и на черния дроб.

Но по какъв начин е допустимо дете да бъде диагностицирано с рак? Повече по тематиката споделя проф. доктор Инджи Аян, експерт от лечебни заведения Acibadem (Турция) с повече от 30 години опит в педиатричната онкология.

Рискови фактори и аргументи за рак при децата

Преди всичко, има генетични фактори, които подготвят към развиване на рак, показва проф. Инджи Аян. Така да вземем за пример, в случай че майката е била диагностицирана с рак на гърдата в ранна възраст и има родственици (майка, баба) с рак на гърдата, това е явен знак, че здравословното положение на детето би трябвало да се наблюдава, тъй като има риск от пораждане на сарком. Освен това, има избрани болести, които покачват риска от пораждане на онкологично заболяване, като да вземем за пример някои вродени болести или имунодефицитни синдроми. Друга причина за пораждане на рак при деца могат да бъдат хромозомни аномалии, които се асоциират с по-висок риск за левкемия или лимфоми.

Освен генетичната предразположеност, някои вируси, с които децата влизат в контакт, могат да предизвикат развиването на рак. Хепатит B да вземем за пример може да провокира рак на черния дроб. Или вирусът на Епщайн-Бар, който е доста постоянно срещана зараза при децата, в някои случаи може да докара до възникването на лимфом, назофарингеален карцином или различен тип рак. Друг вирус с евентуални отрицателни последици е HPV вирусът. Хепатит С, от своя страна, в някои елементи от света, като средиземноморската зона или африканските страни, може да докара до развиване на лимфом.



Оказва ли влияние средата, в която отглеждаме децата си?

„ През последните 10 години виждам повишение на честотата на ракови болести при децата и една от аргументите е всеобщото произвеждане “, споделя по този мотив проф. Инджи Аян. Прилагането на торове и хормони на растежа за увеличение на продуктивността оказва отрицателно влияние върху гените и предизвиква рискови онкогенни разновидности. Замърсяването, в това число това, което е обвързвано с използването на нови технологии (телефони, таблети) може да увеличи честотата на онкологичните болести при децата (левкемии, мозъчни тумори, някои типове саркоми). „ И би трябвало да подчертая, че тютюнопушенето, изключително от страна на майката, само че също и на бащата, води до повишение честотата на саркоми при децата на пушачи, спрямо децата в фамилии на непушачи “, добавя експертът.

Симптомите за рак при децата – по кое време да се тормозим?

Експертът от Acibadem е безапелационна: ракът в детска възраст е лечим. Над 60% от децата, които страдат от онкологично заболяване, могат да бъдат избавени и да водят естествен живот след това – това са систематизирани данни да всички типове рак, без значение от стадия, на който са диагностицирани. Но успеваемостта нараства до 90% в случаите на ранно диагностициран рак. Поради това, родителите би трябвало да обръщат внимание на първите признаци.

Важното в тази ситуация е да не се преувеличават, само че и да не се пренебрегват някои признаци. На първо място, родителите би трябвало да знаят, че ракът при децата е остро протичащо заболяване, което значи, че е притеснително, в случай че детето не се усеща добре в продължение на дни или седмици. Знак за паника би било, в случай че детето постоянно развива инфекции или подвига висока температура; неясно е на вид; наподобява анемично или по кожата се появяват петна, които допускат хеморагии (кръвоизливи); при постоянно кървене от носа или гингивити (възпаление на венците); главоболие, съпроводено с плач; епизоди на повръщане, което може да е симптом за нараснало вътречерепно налягане; болки в краката в интервала на напредък. Освен това, майката би трябвало да следи за подутини в региона на фонтанелата в кърмаческия интервал. Ако се следи понижаване на концентрацията и утежняване на представянето в учебно заведение, това може да бъде сигнал за мозъчен проблем.

Освен ранното слагане на диагнозата, от основно значение за справяне с заболяването е още едно изискване: провеждането на вярно лекуване в болница с опит в педиатричната онкология, която разполага с последните технологии. И това би трябвало да стане през цялото време.

Експертен екип за лекуване на рак при деца

„ През последните години имах доста пациенти от Балканите и забелязах, че нормално те се обръщат към нас за второ мнение, откакто към този момент са се лекували в личната си страна, само че болестта е зародило наново. Когато заболяването се появи за повторно в къс интервал от време е по-трудно да спасим живота на пациента “, отбелязва проф. Инджи Аян. Колкото по-рано в развиването на заболяването родителите потърсят умел екип с мултидисциплинарен метод, толкоз по-висока е успеваемостта от лекуването.

„ В болница Acibadem Maslak, където разполагаме със специфична клиника за педиатрична онкология, залагаме на скъпото съдействие със експерти в ядрената медицина (които могат да проучват цялото тяло с PET-CT изследване), анатомична патология (които могат да извършат биопсия без хирургична интервенция, единствено с ултразвук или томография) и генетиката. За всеки обособен пациент един път седмично се събира туморният ръб – екипът от всички експерти, които вземат участие в работата по даден случай, с цел да разиска опциите и напредъка. Това непрекъснато съдействие и ултра модерните технологии ни помогнаха да излекуваме стотици деца през последните години “, изяснява проф. Аян.

За спомагателна информация и консултация:

Тел. +905309768394 (на български език, с viber и whatsapp)

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

*публикация

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
реклама
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР