Покупката на ледоразбивач ще подобри целогодишния достъп до българските речни

...
Покупката на ледоразбивач ще подобри целогодишния достъп до българските речни
Коментари Харесай

Ледоразбивач с европари иска да купи министерството на Николай Събев

Покупката на ледоразбивач ще усъвършенства целогодишния достъп до българските речни пристанища, оповестяват от транспортното министерство. До момента България не разполага с подобен.

Сред другите планове попадат рехабилитация на вълнолом на бургаското пристанище и създаване на платформи за смесен транспорт в пристанище Русе, оповестяват от Министерството на превоза и известията.

Проектите са на стойност почти 391 млн. евро, а срокът за кандидатстване е изминал през вчерашния ден. Четири от предложенията са на Директива за птиците “Пристанищна инфраструктура” и включват следните планове - закупуване на ледоразбивач за река Дунав, рехабилитация на вълнолом в пристанище Бургас, изследване на опциите за електрификация на речните пристанища и установяване на евентуални точки за създаване на платформи за смесен транспорт в пристанище Русе.

“Вълноломът на пристанище Бургас е в употреба към този момент 110 години и е с нарушена структура, което постанова неговата цялостна рационализация “, се споделя в обосновката на различен план на ДППИ.

“С дейното развиване на Морска гара-Бургас в последните години, функционалностите на вълнолома се усилват – с изключение на обезпечаване на спокойни води в пристанището, оборудването би трябвало да реализира и безвреден пешеходен достъп за хората ", се показва още в претекстовете.

Модернизация на железопътната права Медковец-Срацимир от направлението Видин-София, е плановото предложение, подадено от Наказателен кодекс “Железопътна инфраструктура “. То планува прекосяване на жп линията по ново трасе, с което общата му дължина ще бъде понижена с 14 км, а скоростта за придвижване на влаковете – увеличена до 120 км/ч за товарни и 160 км/ч за пътнически влакове. Индикативния бюджет на плана е 292 млн. евро.

Три плана са подадени от компании в частния бранш. Дейностите включват създаване на паркинг зони за тежкотоварни транспортни средства в Елин Пелин, Русе и Видин, развиване на мултимодална логистична платформа София-Запад и основаване на ново корабно място на пристанищен терминал Бургас-Запад със железопътна връзка и системи за зареждане на корабите с електричество.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР