Покровителка на род и семейство, лечителка на болни. Така наричат

...
Покровителка на род и семейство, лечителка на болни. Така наричат
Коментари Харесай

Свято място, на което се случват чудеса, се намира само на 70 км от София

Покровителка на жанр и семейство, лечителка на заболели. Така назовават Света Петка - най-популярната българска светица.

Живяла по доста места и преследвана от неверници. Известно време светицата прекарва в пещера над Трън. Днес мястото е скален параклис, a вярващи настояват, че след молитва там се случват чудеса.

За тогавашното леговище на светицата, през днешния ден се грижи Магдалена. Пристъпва прага с приведена глава и доста религия. Всеки път, когато го отваря, за всеки пристигнал да се помоли.

„ Самото място датира като антично езическо светилище - приказваме за самата пещера. По-късно към този момент самата Света Параскева, Петка, идва тук през първата четвърт на 11 век. За къс интервал от време престоява в тази пещера и прави доста чудеса”, споделя Магдалена пред Нова тв.

Светицата се ражда през 944 година, в семейство на земевладелци от Одринска Тракия - край Мраморно море, тогава българска територия. Още като дребна, Параскева се посвещава на вярата.

След като напуща родния си дом се замонашва в Константинопол. Живее в Търново, по Светите места и Йорданската пустиня, поради което светицата постоянно е изобразявана в черни облекла.

Кога и за какво избира пещерата край Трън за свое леговище, никой не знае. Не е ясно и какъв брой време прекарва там.

„ Ежедневно са идвали хора за помощ. Предимно майки с дребни деца. Всеки, който с религия в сърцето е идвал при нея, с каквато и да е молба, светицата отвръщала и помагала”, споделя още Магдалена.

Дали ще назовем Света Петка „ Българска”, „ Епиватска” или „ Търновска”, не е значимо, споделя Магдалена. Каквото и послание да изберем, би трябвало единствено едно - да го създадем с религия.

„ Вярата! Тя е в основата на всичко. Вярата, любовта и смирението”, заключва Магдалена.

Скалният манастир е отворен за гости.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР