Покрай празничните тостове и фейсбукарски постове светът като че ли

...
Покрай празничните тостове и фейсбукарски постове светът като че ли
Коментари Харесай

Пълен разрив или пълно неразбиране

Покрай празничните наздравици и фейсбукарски постове светът сякаш позабрави едно безспорно значимо събитие, което ще даде отражение на цялата последваща 2022-ра година – и освен. Става дума за 50-минутния телефонен и видео диалог, състоял се сред Владимир Путин и Джо Байдън на 30 декември 2021 год. Както излиза наяве, по време на тези договаряния Путин е декларирал на Байдън, че в случай че против Русия бъдат въведени наказания, то ще настъпи " цялостен раздор " на връзките ѝ със Запада, което, съгласно Путин, би било " колосална " неточност. Това излиза наяве от изказване, направено от Юрий Ушаков, външнополитически консултант на Путин. Следва да уточним, че от известно време Байдън в действителност приказва за огромни наказания против Русия, само че единствено при положение на съветска военна инвазия в Украйна. Пак съгласно Ушаков, Путин категорично бил подчертал, че в най-близко време Русия ще стартира да се държи и да се пази по този начин, както биха го правили Съединени американски щати, в случай че на границата им бъдат струпани нападателни оръжия. От своя страна Байдън на няколко пъти категорично разяснил, че започване на атомна война е извънредно рисково и такава война не може да бъде извоювана. Това е информацията от съветска страна.

В същото време госпожа Джен Псаки, прессекретар на Белия дом, е направила заявление, съгласно което американският президент твърдо обяснил на Путин, че съществени диалози за гарантиране на сигурността на Руската федерация в Европа могат да стартират единствено при положение, че съветските войски бъдат изтеглени от границите на Украйна. В противоположен случай Русия няма да получи никакви отстъпки. Ако обаче войските бъдат изтеглени, то най-малко договаряния ще могат да бъдат стартирани.

Този 50-минутен президентски разговор, пожелан от съветската страна, се е състоял на фона на идните срещи и диалози сред Русия, Съединени американски щати и НАТО, планувани за 9-ти до 13-ти януари в Женева. В тази връзка тук има няколко значими нюанса.

Първо – ясно е, че деескалацията по границите с Украйна би трябвало да е в решителна фаза до началото на договарянията в Женева. Ако обаче Путин стартира да изтегля войски, то наказания против Русия в действителност няма да бъдат наложени, само че, въпреки това, има огромна възможност Русия да получи незначителни и алегорични отстъпки. Такова развиване Путин надали ще допусне, да не приказваме, че сходен сюжет ще е сериозна репутационна вреда за самия него. Не следва да забравяме също по този начин, че предислоцирането на 180-хиляден боен контингент навътре в Русия не е задача за един ден и в случай че това деяние би трябвало да е в напреднала фаза до срещите в Женева, то трябваше да е към този момент почнало. А няма данни за сходно нещо.

Второ – бронетанковите подразделения, основани, примерно, край град Ельня, Смоленска област, са близо освен до украинската граница, само че са много близо и до източните граници на самия Европейски съюз. А когато съветски войски стартират да се отдалечават от Урал в западно направление, натовските генерали стопират да се усмихват и тихомълком подхващат първите стъпки от отбранителните проекти, мощно редактирани след 2007 година. А война с Русия в сърцето на Европа, при тази конюнктура на опълчване с Китай, Иран, Северна Корея и напрежението в Южнокитайско море и в Бенгалския залив (по време на революция в Мианмар), Съединени американски щати и НАТО не могат да си разрешат. Затова и не могат безпределно дълго да чакат, без да подхващат ограничения по отношение на концентрацията на съветски войски на 250 км от границата с Украйна.

Трето – в случай че Украйна бъде предизвикана (обсъжда се и подобен сценарий) и тя първа предприеме военни дейности против Русия, то Путин, най-малко официално, ще наподобява, че не е агресор. Но и тогава не съществуват никакви гаранции, че пакетът от тежки наказания по отношение на Руската федерация няма да бъде задействан. Само че сигналите, идващи до този миг от Кремъл, демонстрират, че Русия няма желание да кротува и да се помирява с сходни рестрикции от страна на Запада.

Ситуацията, нагледно казано, наподобява на военно-политически " цуг-цванг ". И след последния телемост сред Путин и Байдън от ден на ден анализатори считат, че договарянията в Женева към този момент са обречени на крах. В същото време мнозина си спомнят, че през 2013 година значително външно-политически специалисти се кълняха, че боен спор сред Русия и Украйна бил неосъществим. Само че още през 2014 година в Донбас избухна война и 90-хиляден съветски контингент беше въведен на територията на Украйна. Намира се там и до момента. А от позициите, декларирани до този миг от Русия и от Съединени американски щати, след диалога сред двамата президенти от 30-ти декември, се схваща единствено едно – нищо ново не са си споделили и нищо ново не са разбрали.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР