Покойната кралица Елизабет Втора, която управляваше Великобритания цели 70 години,

...
Покойната кралица Елизабет Втора, която управляваше Великобритания цели 70 години,
Коментари Харесай

Не кралица, а светица: Великобритания ще канонизира Елизабет II?

Покойната кралица Елизабет Втора, която управляваше Англия цели 70 години, може да бъде канонизирана от Англиканската черква. Предложението за превръщането на Нейно Величество в светица е отправено от журналиста сър Чарлз Мур.

Той отбелязва, че когато папа Йоан Павел II умря, беше канонизиран " с изключителна експедитивност " и се пита какво пречи на Елизабет II да бъде издигната като светица, защото тя има задоволително заслуги за това. 

Според Мур, култът към Елизабет Втора става все по-силен с всеки минал ден, а след гибелта ѝ, ще чуваме още повече истории по какъв начин е помогнала на някого. Според Чарлз Мур, Нейно Величество притежаваше първото и най-важно качество за светица, което той назовава " героична добродетел ". Той добавя още, че в света има доста хора, които настояват, че починалата кралица ги е избавила от болест. 

 принц филип, кралица елизабет втора

Сър Мур обаче показва подозрение по отношение на предлагането си, защото Англиканската черква има изключително виждане по въпроса с увеличението броя на светците, защото това не се е случвало от Реформацията насам.

 

За да поддържа обаче убеждението си, че Елизабет заслужава да бъде канонизирана, той показва образец за знамение, което кралицата е направила единствено няколко дни след гибелта си:

" Братовчед ми Том Оливър страда от извънредно остра меланхолия и изпитва под паника боязън от инфекции, а след началото на пандемията, той се затвори у дома и не излизаше на никое място. Не е напускал дома си съвсем три години, защото коронавирусът ускори страха му от болест. Том не е осъществявал контакт онлайн с съвсем никого от 2020-а насам, само че когато научи, че кралицата е умряла, беше твърдо решен да отиде до Уестминстър Хол, с цел да се сбогува с нея. Той толкоз мощно вярваше, че би трябвало да отиде до ковчега ѝ, че чакаше на опашката от хилядите опечалени в продължение на 15 часа. А когато най-сетне е съумял да влезе в Уестминстър хол и е видял ковчега на Елизабет, най-сетне е почувствал като че ли освобождение от неоснователния си боязън. От този момент всичките му терзания се изпаряват и в този момент води напълно друг метод на живот. Всички страхове изчезнали в мига, в който видял ковчега на кралицата ".

 кралица елизабет втора

Дали предлагането на сър Чарлз Мур Елизабет Втора да бъде канонизирана ще бъде признато, към момента не е известно. Очаква се папа Франциск да даде отговор в скоро време. 

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР