Поклонници мюсюлмани няма да могат да влизат в Саудитска Арабия,

...
Поклонници мюсюлмани няма да могат да влизат в Саудитска Арабия,
Коментари Харесай

Саудитска Арабия забрани чужди поклонници да влизат заради коронавируса

Поклонници мюсюлмани няма да могат да влизат в Саудитска Арабия, с цел да посетят свещените градове Мека и Медина, за неопределен срок.

Мярката, оповестена от държавното управление в Рияд и публикувана от международните медии, е следващата мярка против международното разпространяване на появилия се в Китай ковид Covid-19, от който са регистрирани повече нови случаи отвън азиатския колос в последните дни. Повече за засегнатите страни вижте тук.

Става въпрос за поклонението умра - пътуването, което може да се прави когато и да е на годината. Все още не е известно дали ограничаването ще продължи и по време на поклонението хадж, което всеки мохамеданин би трябвало да реализира през живота си и което тази година е сред 28 юли и 2 август (ръководи се от ислямския календар).

И фактическата възбрана непознати поклонници да правят умра обаче ще засегне мнозина. Годишно това вършат към 8 млн. души (една четвърт от тях - пакистанци), а саудитските управляващи се надяват в идващото десетилетие броят да се усили до 30 млн., с цел да насърчат туризма. Голяма част посещават Мека и Медина през свещения месец, прочут на български с турското си име рамазан, който тази година стартира през април.

При предходни епидемии - като да вземем за пример ебола през 2014 година - са въвеждани ограничавания за пътешестване от някои страни или райони, само че международната възбрана е невиждано решение и разделя учените, написа " Файненшъл таймс ". Миналата година основният мюфтия на Саудитска Арабия назова концепцията за анулация на хаджа поради свинския грип " безусловно неоправдана ". Според в. " Сауди газет " управляващите ще се събират от време на време, с цел да решат дали да преразгледат мярката. Междувременно на жителите се предлага да не пътуват до страните, където има инфектирани.

В самата Саудитска Арабия още няма доказани случаи на болни. Има обаче в прилежащите Оман, Кувейт и Бахрейн, а в Иран - страната с най-вече случаи в Близкия изток - записаните инфектирани са над 200 души, като първият е бил в свещения за шиитите град Ком. Уахабитското кралство в този момент взима ограничения, с цел да не се трансформира в " още един Иран ", отбелязва Би Би Си.

Япония затваря учебните заведения

Японският министър председател Шиндзо Абе в това време изиска всички учебни заведения в страната да бъдат затворени още в понеделник поради ковид, откакто случаите на инфектирани в страната надвишиха 200 души.

Решението допуска насилствена почивка за учениците, която ще се слее с пролетната - всекидневно започваща в средата на март и продължаваща до първите дни на април, написа " Джапан таймс ".

" Направени бяха старания да се предотврати разпространяването на болестта измежду децата във всеки район, а тези една или две седмици ще са извънредно сериозен интервал, " сподели Абе пред министрите си.
https://www.japantimes.co.jp/news/2020/02/27/national/hokkaido-coronavirus-school/#.Xlej5nUzZuQ

По-рано съвсем всички учебни заведения в префектура Хокайдо затвориха по едно и също време в опит да се ограничи болестта след над 50 доказани случая, в това число измежду възпитаници.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (173)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР