Покачването ще засегне 22 държавни висши училища Средният размер на

...
Покачването ще засегне 22 държавни висши училища Средният размер на
Коментари Харесай

Повишение: Студентите ще заплащат средно 1050 лв. такса за обучение


Покачването ще засегне 22 държавни висши учебни заведения

Средният размер на таксата за образование в държавни висши учебни заведения за академичната 2023/2024 година ще е 1050 лева, а за кандидатстване — 50 лева, реши държавното управление. По предложение на държавните висши учебни заведения и научните организации Министерският съвет утвърди таксите, които ще заплащат 143 950 студенти и 4050 докторанти в постоянна и задочна форма на образование.

За специалностите от област „ Педагогически науки “ междинният размер на таксата ще бъде 780 лева, за „ Хуманитарни науки “ - 750 лева, за „ Социални, икономически и правни науки “ - 900 лева Студентите в специалностите от областите „ Природни науки “, „ Математика и информатика “ и „ Технически науки “ ще заплащат приблизително 870 лева, тези от „ Аграрни науки и ветеринарна медицина “ - 1000 лева, „ Здравеопазване и спорт “ - 1100 лева, „ Изкуства “ - 1450 лева

Средната годишна такса за образование на докторантите в държавните висши учебни заведения е в размер на 1300 лева За кандидатстване в Българска академия на науките и научните организации ще се заплаща приблизително 40 лева при междинна такса за образование на докторанти в размер на 650 лв. за образователната 2023/2024 година.

В 22 държавни висши учебни заведения размерът на таксите за образование на студентите за образователната 2023/2024 година се усилва приблизително от 5% до 45%, т.е. от 50 до 300 лева ., по отношение на размера на таксите за миналата образователна година. Това заяви пред публицисти в Министерския съвет служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов.

Пенов изясни, че общото приблизително нарастване на таксите в системата на държавните висши учебни заведения е до 20% и визира най-вече студентите, които се образоват в специалностите от региона на педагогическите, филантропичните, обществените, стопанските, правните и естествените науки, както и науките, свързани със опазването на здравето.

Министерският съвет утвърди и сумата от 1,3 млн. лева за ремонт на общежития на НСА и Медицински университет-София.

Средствата са за сметка на обезпечените за тази цел в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година и следва да се дават на двата университета като трансфер посредством бюджета на МОН. Двете общежития са употребени от над 1000 студенти. Ремонтите им са наложителни поради дефицита тук-там в тях и нуждата от възстановяване изискванията за достъп до качествено висше обучение.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР