Пожарната команда се сдоби с нов бюст на Юрий Порфириевич

...
Пожарната команда се сдоби с нов бюст на Юрий Порфириевич
Коментари Харесай

Юрий Захарчук създава българската пожарна и я превръща в най-добрата в света

Пожарната команда се снабди с нов бюст на Юрий Порфириевич Захарчук. Човек, заслужаващ съществено почитание и заслуги в родното огнеборство. Роден на 26 ноември в Киев, Захарчук е член на дворянско семейство в Херсонска област. Отново там приключва право, само че влеченията в армията са надалеч по-сериозно. Като офицер в съветската войска, Юрий съумява да стигне до чин капитан със доста количество награди от командването. Армията носи почести, само че младежът се интересува от пожарна команда още от 16-годишен. Натрупаният опит разрешава да провежда пожарна команда в градове като Ананиев, Житомир и Тузла.

През 1917 година е част от белогвардейските елементи, зачислени под командването на военачалник Пьотър Врангел. Семейството на офицера е хванато от червеногвардейците и следват най-различни маневри за евакуация от Крим към Цариград. Далеч от фронта, Юрий прави това, което може най-добре, основава пожарна команда в Боюкдере. Неговият опит и внимание карат общината да закупи пожарни коли от Франция, като той самият оказва помощ за правенето на офертата. Младият дворянин предлага и още една иновация – слагането на номерация на къщите – тъкмо това не е употребявано до този миг в Турция.

Юрий е на път да сътвори една доста добра пожарна команда, само че среща опозиция под формата на турския нрав и най-после се отхвърля. Юрий и фамилията му отпътуват за София. Събитията на 10 февруари 1923 година ще го трансфорат в воин за българската пожарна команда. Юрий гледа зрелище в националния спектакъл, когато избухва пожар в постройката. Армията и полицията са опасали постройката, откакто още помнят атентата против Стамболийски. Глупостта им доближава до там, че даже вратите са затворени.

Пожарът е безсърдечен и мнозина са в капан на огъня. Юрий е един от най-опитните в този под паника миг. Историята споделя, че някогашният офицер и пожарникар по предопределение, стартира да псува на български и съветски, само че показва вярната посока за излаз. Борис III също е дошъл на мястото на пожара и дава разпореждане да се докарат маркучи, дюжеци и други такъми непосредствено от двореца. Само двама души умират по време на пожара, до момента в който самата постройка е съвсем унищожена.

Захарчук се оказва квалифициран и умел в основаването на пожарна команда и получава съществено внимание в България. Получава награди от Борис III, министъра на вътрешните работи и още доста други. Същата година е назначен за пълководец на столичната пожарна команда. След 11 години ще бъде основен пожарен инструктор и ще преподава на всички. Пожарната се трансформира в казарма, само че към този момент има патрулиращи пожарникари, като в самото начало е Юрий на бял кон из София, а малко по-късно стартира да се вози в пожарната кола. Една от аргументите е, че към момента няма гореща телефонна линия за реакция. Юрий се мести да живее на втория етаж на пожарната на ул. Екзахр Йосиф 46, с цел да бъде по-близо до работата си.

Всички пожарникари получават работно място, когато обещаят, че няма да вземат участие в никакви политически партии. На командата се доставят допустимо най-хубавите техники, по-добро възнаграждение и пенсии. Юрий дава персонален образец във всичко, което прави. Често е първият, който се впуска в борбата против пламъците, а когато няма пожари, организира злокобни тренировки за екипа си. Благодарение на него са доставени газови маски, азбестови костюми за гасене и други. Преди да дойдат пожарните коли, Юрий образова конете на пожарната да се подреждат за оседлаване.

По негово гледище се закупуват пожарни коли „ Рено “ и висока стълба – повече от 26 метра. Юрий даже ще отдели 1 месец в заводите на „ Рено “ и ще работи като монтьор. Тези познания ще разрешат да опознае новата техника и да я ремонтира изцяло независимо. Пожарната се разделя на звена в другите квартали, с цел да спести времето за реакция. Капитанът на пожарната команда дава хрумвания за най-различни нововъведения през 20-те години на предишния век. Освен в София, Захарчук оказва помощ на пожарните команди в цяла България. Британците ще пишат, че Софийската пожарна команда, под командването на господин Захарчук е впечатляваща и най-вероятно би трябвало да се счита за най-хубавата в света. Борис III постоянно декларира, че му трябват още 20-на индивида като белогвардееца, с цел да преобрази вечно България.

Захарчук ще получава звание след звание и ще се трансформира за образец освен в България, само че и в Европа. Той е поканен на коронацията на Джордж VI, белгийския крал Леополд III и даже е помолен от императора на Етиопия за образуване на пожарната команда в Адис Абеба. Осъзнавайки, че ще изостави София, Юрий отхвърля това предложение. През 1935 година се отпътува с Централния отряд за първа и спешна помощ. Пише наставления за по-големите градове като Пловдив. До края на същата година в страната има повече от 7638 пожарникари, съвсем колкото една сухопътна армейска дивизия. Твърди се, че в този миг България има най-хубавата пожарна защита в света.

Юрий даже написа рекомендации по време на бомбардировките в София, с които да помогне на гражданското население. Именно Юрий съумява да спре големите пожари на Военна рампа, изгасявайки складовете с боеприпаси. На място и за повторно е награден от Борис III с медал „ Свети Александър “.

Юрий Захарчук е застигнат за повторно от комунистите. Този път на 9 септември 1944 година Предупреден е от близки, че ще бъде съден като капиталистически чиновник на починалия Борис III. Юрий не напуща поста си и чака добродушно да дойдат партизаните. Нервите му не устоят и най-после се самоубива. В предсмъртното си писмо написа, че е служил 20 години на България, обичал е и Русия. Изпраща последния си кървясъл привет на останалите пожарникари. Последните няма да имат необикновен шанс, откакто са съдени през 50-те години. С това пожарната команда се връща с много години обратно, само че това не е от голяма важност за новата власт. Юрий Захарчук остава в историята на родната пожарна като един от най-големите и впечатляващи иноватори!

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР