Пожарът в столичния психодиспансер отново се повдигна темата за лошите

...
Пожарът в столичния психодиспансер отново се повдигна темата за лошите
Коментари Харесай

Нечовешки условия и липса на специалисти в психиатричните болници

Пожарът в столичния психодиспансер още веднъж се повдигна тематиката за неприятните битови условия и изчезнали експерти в държавните психиатрични лечебни заведения.
Здравните заведения от този вид у нас са 12, а изчезналите експерти са 51. 25 са незаетите бройки при лекарите от отпуснатия щат – 166. През 2019 година бяха заделени 10 млн. лева за възстановяване на изискванията в психиатричните лечебни заведения . От тях обаче действително отпуснати са малко под 3 млн. лева, само че от здравното министерство декларират, че до края на годината ще бъдат отпуснати и останалите средства, съобщи bTV.
Психиатричната болница в Нови Искър „ Св. Иван Рилски “ е цялостна. Места за настаняване на заболели – няма, няма и задоволително лекари.
„ Новозавършилите лекари и сестри не желаят да работят в такива условия, за такива мизерни заплати – това е насмешка. Обидно е за нас. За болните е по-скоро е унизително “, сподели доктор Васил Урумов.
„ Нашата работа тук е доста рискова. Имаме потребност от помощ, не можем да се оправим сами “, добави Албена Атанасова, старши здравна сестра.
Падала мазилка, мраз, течове и плесен. Това са единствено дребна част от изискванията в отделенията.
В болничната стая тавана се лющи, мебелите са остарели, а поради остарялата дограма, макар работещото парно, болните спят с якета.
Здравните експерти разясняват, че поради неприятните условия болните не могат да се изкъпят – няма топла вода , а при тази обстановка доста мъчно да мотивираш един пациент в тези условия да остане, да спомага на лекуването.
Температурата в болничните стаи е към 14 градуса , а пациентите спят с якета и шапки. Лошите условия, в които живеят пациентите, се отразяват на положението им, считат експертите .
„ Става дума за обикновени хигиенични условия, обикновено витално пространство. За място, на което човек в действителност се лекува, и то да не е в тежест. И това да усложнява неговото душевно положение “, съобщи Веселина Величкова - клиничен психолог.
През 2018 година страната разгласи, че ще даде 10 млн. лева за ремонт в психиатричните лечебни заведения. До момента от тях са отпуснати малко над 2, 8 млн. лева Болница „ Св. Иван Рилски “ е получила 360 хиляди лева – с тях са санирани три от петте здания. В тях са сменени и дограмите – за първи път от 1949 година
„ Правят се нещата малко на парче, малко да се замажат очите на лекарите, на публиката, ето, ние направихме нещо, те отново са недоволни “, разяснява доктор Урумов.
Недоволството идва поради изчезнали настоящи коли за спешна помощ и защита в болничното заведение, както и изчезнала следболнична грижа. Дори след ремонта – за 30 души в отделението банята е една. и към този момент е с паднали плочки и плесен.
В болничното заведение се търсят лекари за щат и половина. Трима санитари, свободни са и 5,5 щата и за медицински сестри.
Д-р Васил Урумов изясни, че за предишния месец възнаграждението му е било 989 лева
Той добави, че един доктор в болничното заведение взема от 900 до 1300 лева, медицинските сестри към 1000 лева, а санитарите пък са на минималната работна заплата.
Отвъд стените на болничното заведение има стотици човешки ориси и аргументи, които са ги довели дотук. Там са и историите на невидимите героини от романите. Някои от болните са попаднали в тази среда едвам на 18 години. Често нямат близки, които да се грижат за тях.
Така те би трябвало да живеят в тези условия и да се лекуват. До края на годината здравното министерство ще влага и останалите 7 млн. лева за по-добри условия във всички 28 лечебни заведения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР