Пожарът на старото сметище край Свищов започна преди пет дни

...
Пожарът на старото сметище край Свищов започна преди пет дни
Коментари Харесай

Кметът на Свищов за пожара на сметището: Имаме сведения за умишлен палеж

Пожарът на остарялото бунище край Свищов стартира преди пет дни и обхвана 50 декара. Благодарение на пожарникарите и доброволците, които обливат непрекъснато тлеещите сектори, към този момент няма заплаха за околните горски масиви и вилната зона край града. Според кмета на община Свищов Генчо Генчев има сведения за тенденциозен палеж.

Старото бунище до Свищов е запалено от четирите краища. Това демонстрира първичният оглед, осъществен от чиновниците на полицията и пожарната.
Генчо Генчев, кмет на Свищов: Имаме към този момент първични сведения за тенденциозен палеж, който от четирите края е обхванал сметището. Предстои към този момент органите да открият причинителя.
Въпреки че пламъците са потушени с 1500 кубика вода, тук-там има тлеещи огнища. Местните хора се тормозят за въздуха, който дишат.

Според екоинспекцията няма замърсяване на въздуха.

Генчо Генчев, кмет на Свищов: Няма мотив за терзание. Осигурени са 24-часови наряди от стационарната станция. Наблюдава се изменението на атмосферния въздух и все още не са посочили стойности, които да заплашват живота на нашите жители.
40 доброволци и пожарникари от Свищов и Велико Търново не престават да гасят тлеещите огнища и да запръстяват сметището. За рекултивацията му са отпуснати 3 милиона лв.. Тя обаче се е забавила, тъй като сметището от 50 декара се е разраснало до 120, като е превзело аграрни площи и гори.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР