Пожарът край санданското село Петрово, при който загинаха двама горски

...
Пожарът край санданското село Петрово, при който загинаха двама горски
Коментари Харесай

Огненият ад край Петрово превзе 350 дка, бедствено е положението в Старосел

Пожарът край санданското село Петрово, при който починаха двама горски чиновници, към този момент е обхванал към 350 декара повърхност, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на Югозападното държавно дружество /ЮЗДП/ инж. Дамян Дамянов. В гасенето вземат участие 80 чиновници на ЮЗДП, 30 военнослужещи и 20 пожарникари.

Вчера сутринта огнената буря бушува на двадесет декара широколистна гора. Причината за бързото разгръщане на огъня е високата температура и вятърът, уточни инж. Дамянов.

Огнената буря край Петрово взе две жертви през вчерашния ден. Двама горски чиновници починаха, а трети получи тежки изгаряния. В следобедните часове, когато става случаят, двамата чиновници са били на горски път отвън периметъра на пожара, най-малко на 80 метра от фронта на огъня, уточни инж. Дамянов.

Според шефа на ЮЗДП високата температура трансформира налягането, което провокира доста мощен вятър, който обръща пожара от низов във върхов. По думите му това е станало за секунди. Третият потърпевш горски чиновник е с 24 % изгаряния, само че все още е в устойчиво положение и няма заплаха за живота му, добави инж. Дамянов.



Под управлението на Териториално поделение - Сандански при Районна прокуратура -Благоевград към този момент се води следствие за причиняване на гибел в резултат на провокиран пожар в горския фонд на Петрово. Мястото на трагичния случай е локализирано и непокътнато. Направен е оглед. Текат разпити на очевидци. Предстои да бъдат назначени експертизи. Районът и до момента продължава да бъде рисков, заради което е невероятно осъществяване на спомагателни огледи. Формирани са екипи от проверяващи.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Бедствено състояние след огнения пъкъл в Старосел

Почти половината землище на село Старосел е изгоряло при пожара. Обявено е отчасти бедствено състояние, заяви за Българска телеграфна агенция кметът на община Хисаря Пенка Ганева.

При пожара, избухнал през вчерашния ден следобяд в с. Старосел, са изгорели шест къщи, няма потърпевши хора, а жителите на изгорелите къщи бяха евакуирани и настанени при техни близки. Започва описването на вредите.

За землището на Старосел вредите са големи. Изгоряха декари борова гора, ракетната площадка, част от плантация, където е била складирана плява.

Има възрастни дами, жители на изгорелите къщи, децата им пристигнаха от градовете и си ги прибраха, сподели кметът. Има и едно семейство, което прекара нощта при другари, в този момент мислим къде може да ги настаним, до момента в който получат помощ, с цел да си възстановят дома, сподели Ганева.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Днес стартира разчистването на руините от изгорелите къщи, където има заплаха от сривания и рухване на изгорели греди.

Пострадалите би трябвало да подадат заявки и да чакат помощ от Междуведомствената комисия по бедствия и повреди. Друга помощ не виждам кой може да даде и каквото може ще направи общината, сподели кметицата Пенка Ганева.

" Хората са уплашени, излезли са на открито и разискват. Цялото село беше обхванато от пушек, а миризмата скоро няма да изчезне и до момента в който има какво да им припомня за случилото се, хората няма да са добре. Важното е, че няма жертви, всичко останало е поправимо ", безапелационна е Ганева.

" В някои от къщите по двама, в други - сами хора живеят. Тези хора към този момент няма да могат да живеят на същото място. Колкото до това по какъв начин ще се възстановят къщите, считам, че на тези места мъчно може " да стане това ", уточни още Ганева.

Вчера с огнената буря в селото се бориха доста екипи, пожарни коли и техника от Регионална дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " /РД ПБЗН/ от Пловдив, Карлово, Хисаря, Стрелча, Казанлък и други В гасенето взе участие вертолет " Кугар " от 24-а авиационна база Крумово, военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада, чиновници на горското стопанство от " Южно Централно държавно дружество ", доброволци и хора от селото.

10 цистерни с вода на пловдивските общински предприятия " Чистота " и " Градини и паркове " също се включиха в потушаването на пожарите в Старосел и Кръстевич, като осигуриха 76 тона вода за гасене на огнената буря. Цистерните бяха разпределяни на съответните места по предписание на Пожарната.

" Оказаната помощ е просто скъпа. Тази вода беше доста нужна за гасенето на пожарите, защото водоизточникът в Кръстевич е съвсем пресушен ", разяснява шефът на Регионална дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " комисар Георги Мангараков. По думите му ситуацията тази заран е спокойна, само че продължава да се следи. Цистерни на " Чистота " и " Градини и паркове " и през днешния ден остават на дежурство в двете села.

Вече няма ограничавания по пътя за Панагюрище.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Армията се включи в гасенето на пожарите в три области

Три модула за гасене на пожари от военни формирования от състава на Сухопътните войски оказват помощ при погасяването на огромни горски пожари в областите Хасково, Благоевград и Пловдив през днешния ден, оповестиха от Министерството на защитата.

От 03.40 часа тази нощ 20 военнослужещи с 4 автомобила /един от тях специализиран/ от 31-ви механизиран батальон в Хасково вземат участие в погасяването на пожар в Източните Родопи край село Свирачи, Община Ивайловград.

От 05.25 часа сутринта 36 военнослужещи с 4 автомобила от състава на Бригадното командване - Благоевград работят по погасяването на пожара, обхванал декари гора край село Петрово, Община Сандански.

От 07.00 часа 26 военнослужещи с 4 автомобила от състава на 61-ва механизирана бригада Карлово вземат участие в гасенето на пожарите край селата Кръстевич и Старосел.

Модулите за гасене на пожари работят в съгласуваност с останалите институции, които поставят старания в преодоляването на огъня и ограничение на по-нататъшното му разпространяване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР