Похарчени са 40 млн. лв. за европейската културна столица“Най-после свърши!

...
Похарчени са 40 млн. лв. за европейската културна столица“Най-после свърши!
Коментари Харесай

Спор за Пловдив 2019: Градът стана марка за изкуство. Не, обърка представите за култура

Похарчени са 40 млн. лева за европейската културна столица

“Най-после свърши! Съвсем ни обърка визиите за просвета. ”

“Пловдив има различен образ и самочувствие. 1 година градът живя с просвета. ”

Между тези две отзиви се люшкат пловдивчани след края на европейската културна столица. Той бе непретенциозен във финансово изражение - 50 000 лева, за разлика от помпозното разкриване преди година с Вавилонската кула, за която бяха изхарчени 2,5 млн. лева

Прокуратурата още проверява по какъв начин е набъбнала тази сума.

Европейската столица на културата

стартира с кавала

на Теодосий

Спасов и гласа на

Валя Балканска

от върха на кулата и приключи на 12 януари с “Годишните времена ” на Вивалди в концертната зала.

Фондация “Пловдив 2019 ” твърди, че в града е имало 900 събития с 4600 актьори. А туристите се нараснали с 40%.

Пловдивчани обаче броят на пръстите на ръцете си по-значимите прояви. Сред тях несъмнено са блестящата театрална режисура “Одисей ” и спектаклите на Opera Open и най-много “Орфей и Евридика ”.

40 млн. лв. струваше купата. Толкова пари отидоха за нови обекти, поправки и наличие. Градът се снабди с освежен площад за 12 млн. лева, две художествени галерии за 5,5 млн. и незавършена зоологическа градина за 4 млн. лева Останалите средства са вложени в стратегия.

Парите за нея обаче не стопират. Още 3 млн. лева следва да разпредели през тази година фондацията. Те са от премията “Мелина Меркури ” и са за програмата “Наследство ”.

Общината пък дава 1,2 млн. лева за прехрана на “Пловдив 2019 ”. Съставът на фондацията ще бъде скъсен на половина, безапелационен е зам.-кметът по финансите Илия Кирчев, който влезе в управителния съвет. Сега в нея работят

47 души в частен

парцел против 300

хиляди лв.

годишно

Кирчев е безапелационен, че те ще бъдат преместени в общинска постройка.

“Културата се утвърди като марка за Пловдив ”, твърди артистичният шеф на “Пловдив 2019 ” Светлана Куюмджиева. Мнозина сочат, че специалистката по модерно изкуство е имала определяща роля в избора на програмата.

Затова и акцентът беше върху улични прояви, които минават за по-повърхностни пред класическото изкуство.

Куюмджиева има пояснение. Според нея европейската столица на културата не е развлечение за “буржоазната бохема ”, а за елементарния човек. “При осъществяване на подобен огромен план, и то за първи път в България,

най-трудно е

ръководството на

упованията ”,

споделя тя в едно от последните си изявленията. Мнозина очаквали елитарна стратегия със международни звезди. Но това били настройките на хора, които не познавали самата концепция на самодейността Европейска столица на културата.

Куюмджиева вини хората, че вместо да се застъпят за този план, намерили причина в разкопаните улици да удрят по репутацията на купата. Цели 9 месеца пловдивчани и гостите на града минаваха през разкопан площад. В деня на откриването той беше изтърбушен, а трябваше да е изцяло подготвен. Ремонтът му продължи доникъде на септември.

Желаещите да зърнат грандиозната Вавилонска кула се провираха сред купчини пръст, изкъртени плочки и мрак, тъй като предходната локална власт разпореди обекта в последния миг.

“Ако не беше Европейската столица на културата, в Пловдив нямаше да се случат смели планове ”, сподели, преди да сдаде поста, някогашният кмет Иван Тотев. До наскоро той беше и ръководител на управителния съвет на “Пловдив 2019 ”. Под негово директно управление вървеше обновлението на Пловдив за европейската столица. Двете нови галерии в града обаче отвориха чак към втората половина на годината. Бившият соцмагазин “Снежанка ” с инвестиция от 1,5 млн. лева се трансформира в експозиционна зала “Капана ”. Откриха я през юли.

А новата изложба на ул. “Гладстон ” отвори през септември. Струваше над 4 млн. лева В деня на откриването на парцела, наричан “Зала 2019 ”, сдружението на пловдивските художници направи митинг. Те бяха извадени оттова, а стопанисването бе предоставено на Градската художествена изложба.

Справедливо е да се означи, че страната поддържа Пловдив с 20 млн. лева, като преведе сумата на траншове от 2015 до 2018 година И сложи изискване парите да отидат за инфраструктура, с която градът да посрещне блестящо купата.

Сред обектите бе и една изложба на ул. “Съборна ” в Стария Пловдив. Тя бе затворена за ремонт и не отвори през цялата 2019 година и до момента.

Затворена остана и концертната зала поради спешното положение.

А Тютюневият град - главен акцент в спечелването на купата от Пловдив, още посреща гости в руини, опожарени хранилища и разрушени улици.

А трябваше част от тогавашните хранилища да станат артпространства.

Близо 850 хиляди

лева някогашната

кметска администрация

не съумя да усвои

от отпуснатите от държавното управление пари. Но не от спестовност, а поради липса на подготвени планове.

Зоологическата градина трета година е незавършена. Бившето кино “Космос ” не стана културно пространство, а тъне в руини и нечистотия.

И Голямата базилика, посочена за една от перлите на Пловдив, не беше пусната в период.

Трябваше да е подготвена за старта на Европейската столица на културата. Над 2 дка скъпи мозайки от късната древност са експонирани благодарение на “Америка за България ”, която отдели 8 млн. лв.. С толкоз взе участие и общината. Но обектът още не е завършен дефинитивно.

Въпреки разногласията

Пловдив промени

визията си

през 2019 година

- това не отхвърлят и най-големите скептици.

“Потенциалът и силата, насъбрани през годината, би трябвало да продължат, въпреки и не с този мащаб ”, безапелационен е Нийл Питърсън, шеф на огромна европейска организация, която създава културни планове. Той и още дузина специалисти от 10 страни разискаха в края на 2019-а критериите за триумф и оценка на самодейността.

“Бях на откриващото събитие, доста ми хареса ”, означи Питърсън. За разлика от много хора, които не утвърдиха Вавилонската кула, той твърди, че го е впечатлила. “Видях отворената сцена, на която се изявяваха креативен колективи. Слоганът “Заедно ” бе извънредно попадение ”, споделя той.

Артистичната директорка на “Пловдив 2019 ” е уверена, че

жителите на

“Столипиново ”

дълго ще помнят

гостуването на френски, белгийски и швейцарски актьори, които през лятото живяха 10 дни в квартала и вършиха безвъзмездни представления. Ще помнят и музикантите, изнесли типичен концерт в махалата.

Хиляди събра през лятото за 3 дни фестът Hills of Rock. За първи път пловдивчани гледаха концерт върху плаваща сцена в Гребния канал, на която пяха Орлин Павлов и Михаела Филева. Голямата лятна демонстрация - “Празник на реката ”, пък събра няколко хиляди край Марица.

Художникът Жорж Трак е безапелационен, че нищо значимо не се е случило в Пловдив. Той, както и множеството локални създатели, счита, че фондацията ги направила наблюдаващи, а не участници. Кюумджиева им дава отговор, че те сами са си избрали тази роля.

Така или другояче, и през 2020-а ще има продължение. “Пловдив остава вечно европейска столица на културата. Титлата е чест и отговорност ”, споделя новият кмет Здравко Димитров. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР