Похапнали сме добре по празниците и стомахът ни моли за

...
Похапнали сме добре по празниците и стомахът ни моли за
Коментари Харесай

Разтоварване не значи гладуване

Похапнали сме добре по празниците и стомахът ни моли за прошка. Не желае капама, пържоли, бутове, джоланчета, пуйки, кисело зеле, баници, тиквеници – най-малко за известно време. Иска разтоварване с по-лека храна. И защото не всеки може да издържи няколко дни единствено на салати или на плодове, а не е и належащо, може да прибегне до по-леки предписания, които обаче са задоволително питателни, с цел да не пострада имунитетът му и организмът му да стане предразположен на вируси. Хубаво е най-малко един път денем да се хапне топла чорба. Основното може да е с пилешко месо като по-диетично, а десерта по-добре го забравете…

Свинска супа със зелев сок и ориз   46-1

Необходими артикули:
400 г свинско месо, шарено
1 глава лук
1 морков
1 пиперка
1 каф. ч. ориз
3 с.л. доматена салца
1 л зелев сок
1 яйце за застройка
кисело мляко за застройка
чубрица
черен пипер

Начин на подготвяне:
Месото се нарязва на дребни късчета и се поставя да ври с към 1,5 л вода. След като поври, се поставят нарязаните на ситно лук, морков и пиперка. По предпочитание можем да сложим и 1 суха люта чушка. След като поомекнат зеленчуците, прибавяме ориза. След като и той се свари, доливаме зелевия сок и доматената салца. Малко преди подготвеност подправяме чорбата с чубрица. Отстраняваме от котлона, поръсваме с черен пипер и застройваме супата с яйце и кисело мляко. По предпочитание прибавяме свеж магданоз.

Пълнено пиле със сушени домати  46-2

Необходими артикули:
2 бр. пилешки гърди
1/2 ч.ч. сушени домати
1/2 ч.ч. спанак
1/2 ч.ч. сирене „ Фета “
1/2 ч.ч. сирене „ Моцарела “
За маринатата
зехтин
черен пипер
сол

Начин на подготвяне:
Смесете продуктите за маринатата и мариновайте пилешките гърди в нея за няколко часа (или за 1 нощ). С изострен нож направете няколко разреза в месото, само че не до края. В прорезите сложете част от останалите артикули. Захванете месото с съчка за зъби, а остатъкът от продуктите може да сложите острани или върху месото. Запечете месото от двете страни в загрят тиган. Може и да го изпечете в авансово загрята фурна, върху хартия за печене.

Лимоново пилешко филе с масло и билки   46-3

Необходими артикули:
1/3 ч.ч. свеж магданоз, нарязан на ситно
1 с.л. листа от прясна мащерка, нарязани на ситно
1 с.л. лимонова кора, нарязана на тънки линии
2 скилидки чесън, пресовани или нарязани на ситно
1 с.л. масло
1 с.л. зехтин
2 бр. пилешки гърди, надлъжно разполовени
сол и прясно надробен черен пипер
1/2 ч.ч. пилешки бульон

Начин на подготвяне:
В дребна купа смесете нарязания магданоз, мащерката, лимоновата кора и чесъна. Загрейте маслото и зехтина в огромен тиган на приблизително мощен огън. Подправете пилешките гърди със сол и прясно надробен черен пипер от двете страни. Добавете в тигана и запържете за към 3-4 минути, до момента в който леко покафенеят и елементарно се отделят от тигана. Обърнете и гответе още 2-3 минути. Прехвърлете филето в паница и намалете силата на котлона. Внимателно прибавете бульона в тигана и разбъркайте. Прибавете сместа от пресни билки, лимон и чесън и още веднъж разбъркайте. Оставете соса да къкри, до момента в който леко се сгъсти, и върнете пилешките филета в тигана. Използвайте лъжица, с цел да ги полеете щедро със соса, покрийте и гответе още 5-6 минути. Ако течността намалее прекомерно бързо, прибавете още малко от бульона. Поднесете пилешките гърди топли, гарнирани с лимоново-билковия сос.

Хрупкави гнезда с печени яйца 

Необходими артикули:
1 ч.ч. настъргано сирене чедър, може и кашкавал
1 огромен картоф, настърган
1 с.л. зехтин
8 яйца размер М
сол и черен пипер на усет
2 филийки нарязан бекон
1 с.л. нарязан магданоз

Начин на подготвяне:
Ще ви е нужна форма за мъфини с 8 гнезда. Настържете картофите и сиренето чедър и ги смесете със солта, черния пипер и зехтина в огромна купа. След това разпределете сместа по равно в гнездата за мъфини, като с пръсти я оформите компактно по стените на формите. Загрейте фурната на 200 градуса и сложете гнездата да се запекат за няколко минути, до момента в който сиренето/кашкавалът се разтопи. След това ги извадете от фурната и чукнете по едно яйце във всяко гнездо. Подправете със сол и черен пипер на усет. Отгоре разпределете нарязания бекон и сложете още малко сирене чедър/кашкавал и магданоз. Печете гнездата на 180 градуса, до момента в който белтъците се стегнат (за към 13 до 16 минути). Извадете ястието и го оставете да изстине. След това използвайте деликатно нож по краищата на гнездата, с цел да ги извади цели и невредими. Поднесете с гарнитура по избор.

Фаворити на седмицата

Пълнени гъби с пиле и топено сирене    46-5

Необходими артикули:
300 г гъби, по-големи
2 скилидки и 1 филиз свеж чесън
2 с.л. магданоз, раздробен
120 г пиле
2 с.л. сирене крема с връх
3 листа топено сирене за покриване на гъбите
1/2 ч.л. индийско орехче
2 с.л. масло
1-2 с.л. кедрови ядки
сол и черен пипер на усет

Начин на подготвяне:
Почистете гъбите от пънчетата и използвайте за пълнене единствено гуглите. Подредете ги в намазнена тава. Загрейте масло в съд и запържете накълцания чесън и ситно нарязаните пънчета. След малко прибавете към тях ситно накълцаното пилешко и посолете на усет. Добавете индийското орехче и черен пипер. Махнете плънката от котлона и я разбъркайте с накълцания магданоз и сиренето крема. Напълнете гъбите с плънката. Върху всяка гъбка поставете малко квадратче топено сирене, поръсете с кедрови ядки и долейте към чаша топла вода в тавата. Сложете пълнените гъби да се изпекат на умерена фурна.

Пиле Терияки   46-6

Необходими артикули:
1 с.л. царевично нишесте
1 с.л. вода
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. соев сос
1/4 ч.ч. оцет ябълков
1 скилидка чесън остарял
1 ч.л. джинджифил
1/2 ч.л. черен пипер млян
пилешки бутчета

Начин на подготвяне:
В дребен тиган, загрят на междинна температура, сложете нишестето, водата, захарта, соевия сос, оцета, чесъна, джинджфила и пипера, ситно смлени. Оставете да заври, разбърквайте от време на време, до момента в който сосът клокне. Загрейте фурната на 220 градуса. Сложете пилето в намазнена тава. Намажете го със соса и от двете страни. Печете за 30 минути във фурната. Обърнете пилешките бутчета и печете за още 30 минути. Намазвайте със сос на всеки 10 минути. Не го слагайте целия през цялото време.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР