Погребения със забележително научно качество са открити по време на

...
Погребения със забележително научно качество са открити по време на
Коментари Харесай

По време на реставрацията на Нотр Дам откриха отлично запазени гробници от XIV век

Погребения със " удивително научно качество " са открити по време на подготвителните работи по възобновяване на шпила на античната катедрала в центъра на катедралата Нотр Дам, където трансептът пресича основния транспортен съд.

Това оповестява френското Министерство на културата.

Сред погребенията реставраторите откриват оловен саркофаг във формата на човешки контур. Експертите считат, че този ковчег е бил направен за почитан жрец през 1300-те години - столетие след построяването на катедралата.

Освен гробниците, под пода на катедралата са открити детайли от изрисувани статуи, разпознати като елементи от истинската бариера от ХІІІ век - архитектурен детайл, който отделял олтара от кораба. В православните храмове тази функционалност се извършва от иконостаса.

Изследователите употребяват мини-ендоскопска камера, с цел да надникнат вътре в саркофага, който е бил деформиран под тежестта на земята и скалите.

" Успяхме да отличим части плат, коса и най-много възглавница от листа на темето на главата - добре прочут образец за заравяне на религиозни водачи. Фактът, че тези растителни...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР