/Поглеед.инфо/ Спорът между Русия и Запада заради Украйна, гледан като

...
/Поглеед.инфо/ Спорът между Русия и Запада заради Украйна, гледан като
Коментари Харесай

Daily Sabah: Турската позиция в украинската криза

/Поглеед.инфо/ Спорът сред Русия и Запада поради Украйна, гледан като трилър в продължение на седмици, най-сетне влезе в своя необратим край след историческата тирада на съветския президент Владимир Путин предната вечер. Войната към този момент стартира. [статията е написана в първия ден след войната, б.р.]

Ежедневните дози военна изразителност, подхранвана от Съединените щати и техните европейски съдружници, дружно с отчетите на разузнаването, идващи всяка минута, най-сетне съумяха да ескалират рецесията.

Неспособността и неефективността на НАТО да откри приемлив отговор на Москва, с цел да оправдае разширението на алианса, дружно с пробуждащия се експанзионистки шовинизъм на Русия, доведоха света до ръба на нова война.

Тъй като Русия не съумя да получи гаранциите, които изиска от Съединени американски щати и НАТО, а реториката на войната нараства с всеки минал ден, Русия в сряда вечерта удари украинските градове с въздушни бомбардировки.

Тази блъсканица още един път разкри смисъла на апела на Турция, членка на НАТО, за умереност от началото на рецесията, нейното гледище за разрешаване на напрежението посредством разговор и дипломация и нейното предложение за ходатайство.

НАТО не съумя да изложи единна, откогато рецесията стартира да ескалира. В резултат на това също не беше допустимо да се даде на Русия рационална гаранция. Целият свят видя по какъв начин президентът на Франция Еманюел Макрон почука на вратата на Путин от името на Европейския съюз, а може би и на НАТО, само че беше третиран нископрофилно.

Освен това самодейностите на немския канцлер Олаф Шолц се оказаха безплодни, тъй като Москва прозря блъфа на глобите, изключително във връзка с плана „ Северен поток 2 “.

Освен това Путин, който очерта рецесията на доверието със Съединени американски щати и НАТО в речта си в понеделник вечерта, не одобри Байдън и предлагането му за среща лице в лице по-късно.

Въпреки че Русия е единствената преобладаваща партия против западния алианс, тя отхвърля да отстъпи.

Но за какво страни като Съединени американски щати, Франция, Германия и Белгия, които съвсем ежечасно говореха за навлизане, не дадоха на Турция, членка на НАТО, късмет да опита ръката си в реалистично ходатайство, е друга история.

Струва си да се означи, че Русия и Украйна одобриха позитивно предлагането на Турция да посредничи измежду предложенията след ескалацията на военната изразителност.

Ето за какво, при завръщането си от къса обиколка в Африка в сряда, президентът Реджеп Тайип Ердоган сподели, че НАТО би трябвало да дефинира позицията си и да изясни ясно плануваните си дейности. Коментарът на Ердоган, че „ всички единствено приказват, само че никой не работи “ също се откроява като един от дребното, които изясняват статуквото.

От друга страна, Турция, като единствената страна с извънредно мощни връзки с НАТО, Украйна и Русия, би могла да откри по-добри решения, като употребява опциите си за ходатайство, когато е належащо.

Всъщност НАТО и Съединени американски щати пропуснаха тези благоприятни условия. Сега всички погледи ще бъдат ориентирани към това каква позиция ще заеме Турция. Позицията на Турция по въпроса ще продължи да отразява изказването на президента Ердоган, че Анкара има извънредно мощни връзки както с Киев, по този начин и с Москва.

Точно преди да приказва с Путин по телефона в сряда, Ердоган повтори позицията на Турция, заявявайки, че не може да се откаже от връзките си с Русия или Украйна, до момента в който той подлага на критика дипломатическите старания на Запада с Москва, казвайки, че са постигнали малко.

Говорейки пред кореспонденти на връщане от Сенегал в сряда, Ердоган сподели, че Турция си сътрудничи както с Русия, по този начин и с Украйна и няма да спре връзките или да наложи наказания против Москва.

„ Имаме политически, военни и стопански връзки с Русия. Същото и с Украйна. Не можем да се откажем от това, в случай че питате мен, тъй като страната ни има огромни ползи в това отношение “, сподели той, до момента в който разяснява вероятната позиция на Турция.

След това Ердоган организира телефонен диалог с украинския президент Владимир Зеленски във вторник по време на обиколката си в Африка, преди да приказва с Путин в сряда, както се очакваше, преди срещата на върха на НАТО. Веднага по-късно той беседва и с президента на Азербайджан Илхам Алиев по телефона.

По време на телефонния диалог с съветския президент Ердоган сподели на Путин, че Турция е подготвена да даде своя принос за усмиряване на напрежението в Украйна. Той добави, че издигането на въпроса на по-сложно равнище и военната борба няма да са от изгода за нито една страна.

Той също по този начин акцентира, че Турция не признава стъпките, подхванати против суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, като акцентира, че това е кардинален метод и че е значимо да се реализира умозаключение въз основа на споразуменията от Минск.

Целият развой за следващ път сподели по какъв начин значимото предложение за ходатайство на Турция дава гъвкава и ефикасна опция за разрешаване на рецесията.

Въпреки това, фактът, че западният алианс, изключително администрацията на Байдън, не придават нужното значение на посредничеството на Турция, поражда вероятността, че те евентуално желаят неразрешение, може би даже война в Украйна.

Със мощните си връзки и с двете страни в спора Турция има по-голям късмет за сполучливо осъществяване на дипломация от Макрон и Шолц при безполезните им визити в Москва.

Сега войната стартира и към този момент не става дума единствено за това дали Русия към този момент ще получи гаранция от НАТО. Доверието на Украйна в Запада е разтърсено, откакто е въвлечена в спор, единствено с цел да бъде изоставена. Сега Турция наподобява е единствената вяра за прекъсване на Русия и прогрес към ходатайство. За да може да се движи в тази посока, всеки би трябвало да одобри и да следва градивната, кардинална, миролюбивата позиция на Турция за целия район.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР