"Поетият ангажимент за подпомагане на бизнеса няма да мине без

"Поетият ангажимент за подпомагане на бизнеса няма да мине без ...

Иван Нейков: Подпомагането на бизнеса няма да мине без актуализация на бюджета"Поетият ангажимент за подпомагане на бизнеса няма да мине без актуализация на бюджета. Това явно ще е една от първите задачи на следващия парламент", каза за "Денят ON AIR" бившият социален министър Иван Нейков.

По думите му ще е геройски подвиг, ако това се случи.

"Бюджет 2022 започва да живее от приемането на постановлението за изпълнението му, за което има около месец разлика. Реалистичният момент за получаването на такива помощи за бизнеса е около февруари 2022 г. Донякъде е вярно, че има проблем навсякъде в ЕС, защото има огромно търсене на електроенергия. Цената за българския потребител се формира на базата на сделки, които се наричат "ден за ден", обясни още Нейков.

Според него ще са нужни около 600-700 млн. лева за компенсации.

"Това обаче не решава проблемите, които доведоха до тази ситуация. Ако продължаваме ден за ден няма да имаме изход освен поскъпване цената на тока за битовия потребител",

Той е на мнение, че първо трябва да се реши проблема с подкрепата на малкия и средния бизнес, след това управляващите да се карат по всички останали въпроси.

"Ще му помогнем на човека за няколко месеца или на бизнеса - хубаво! Но това няма да реши причините, довели до това положение. В България имаме над 200 слънчеви дни годишно и е кошмар да минеш през цялата процедура, за да си произведеш сам нужната електроенергия", обясни още Нейков.
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg