Поетесата Галина Николова представя новата си стихосбирка Въображаеми градини. Книгата

...
Поетесата Галина Николова представя новата си стихосбирка Въображаеми градини. Книгата
Коментари Харесай

Въображаемият свят на Галина Николова

Поетесата Галина Николова показва новата си стихосбирка " Въображаеми градини ". Книгата излиза след десетгодишна пауза от нейните предходни работи. Тя е разграничена на три елементи – " Зима ", " Дъщеря " и " Утеха ". 

Събитието е на 30 януари от 19.30  на бар-сцената на " Топлоцентрала ".

" Трябваше ми време да си напомня по какъв начин да бъда милостива към себе си. Имаме потребност в актуалния свят от това, с цел да можем да бъдем милостиви към другите, първо, би трябвало да бъдем такива към себе си – споделя Галина Николова – " Въображаеми градини " е петата ми книга, в интервала, в който книгата не излизаше, аз доста се опасявах, че към този момент не мога да пиша. Преболедуването от Covid и пост-Covid ми оказа помощ да се върна към себе си и в последна сметка книгата се случи доста бързо по-късно струпване и подготовка. "

 В раздела " Дъщеря " Галина Николова основава стихове, отдадени на майчинството и новата доза страхове и утехи, които се появяват с него. " Беше ми забавно по какъв начин един човек, който е чисто нов, претърпява света, това беше извънредно поучително за мен. – споделя тя – Да станеш родител и да се завърнеш към себе си има доста общи неща. Ние ставаме все по-големи, все по-уязвими и все по-силни по едно и също време с родителството. "

" Много хора ми писаха по какъв начин са усетили персонално всичко в книгата, по какъв начин ги е докоснало то и ми пращаха фрагменти, и всички тези текстове бяха доста разнообразни. Така че хората може би и имат потребност да чуят тези страхове и да схванат, че не са толкоз сами в метода, по който се усещат или претърпяват някакво тестване. Ние сме свързани. "

Според самата поетеса процесът на избиране на правилните думи е в действителност доста забавен. " Има текстове, които идват при мен изцяло подготвени, има такива, които са малко редактирани, и такива, които от доста дълги станаха доста къси. Изборът на точната дума идва, когато се появява точното възприятие. Вероятно има и доза умеене и сръчност, която се основава с практиката, само че в това време има и нещо в мен, което написа. " – изяснява тя.

Чуйте диалога от звуковия файл.

Галина Николова е родена през 1978 година в Тервел. Завършва културология в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", а по-късно като стипендиант на " Фулбрайт " приключва и ръководство на организационната смяна в The New School University в Ню Йорк. През 2000 година с конкурс на Свободно поетическо общество излиза първата ѝ книга " Минавам “. С нея Николова печели премията на публиката на ХХVI Национална конференция на студентите литературни създатели в Шумен. Следват " Отстрани “ (2004) и " От другата страна “ (2010). 

След завръщането си от Америка, където живее две години, тя издава " Азбука на завръщането “. Нейни творби са включени в немския азбучник на българската просвета " Donumenta “ (2005), както и в немската антология на българската лирика " Balkanische Alphabete: Bulgarien “ (2008). Стиховете ѝ са превеждани на маджарски, словашки, хърватски, италиански, немски и британски език.

Снимки – изд. ДА и персонален списък

По обявата работи: Милена Очипалска
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР