Подземията на взривения мавзолей на Георги Димитров в по-голямата си

...
Подземията на взривения мавзолей на Георги Димитров в по-голямата си
Коментари Харесай

Подземията на мавзолея - бункер на властта, малка стая за гримьорна на мумията

Подземията на взривения пантеон на Георги Димитров в по-голямата си част са били бункер за оцеляване и работа при заплаха за социалистическите властници и техните служби. Стаята, в която е сваляно и привеждано във тип тялото на вожда, е с дребни размери и след разрушаването на гробницата е недостъпна.  



Зам.-кметът на София Тодор Чобанов, който съумя да се пребори бункерът да стане филиал на Софийска градска художествена изложба, сподели пред публицисти подземията.



Те са цялостни със строителни боклуци от взривената постройка, въздушни уреди, климатична апаратура, турбини, телефонна централа, остатъци от бюра и шкафове в пространства за кабинети, тоалетни и доста тиня и влага. Сред мръсотията се мъдри и кутия от цигари, от дълго време изчезнали от пазара. 



Чобанов изясни, че измежду техниката има " антики на технологиите от 50-те години ", които ще бъдат предадени в Политехническия музей. Някои могат да останат и тук, ще преценим кое е в действителност неповторимо и не може да се види на никое място другаде, като тази телефонна централа да вземем за пример има стотици, изясни той. 



Предстои да се разгласи конкурс за подземната изложба, която по проект би трябвало да проработи след към 2 години. Най-вероятно входът й за гости ще е откъм хотел България. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР