Подземията на разрушения през 1999 г. мавзолей на Георги Димитров

...
Подземията на разрушения през 1999 г. мавзолей на Георги Димитров
Коментари Харесай

Подземията на бившия мавзолей на път да станат зала за изложби и хранилище за фонда на Градската галерия

Подземията на опустошения през 1999 година пантеон на Георги Димитров са все по-близо до това да се трансфорат в пространство за изложения и предпазване на фонда на Софийската градска художества изложба. Причината е, че Столичната община е на път да подари 3-те подземни етажа на галерията.

Предложението беше признато от комисията по просвета в понеделник и следва да бъде гласувано от другите комисии. Окончателното решение ще бъде взето от Столичния общински съвет.

Веднага откакто общинският съвет вземе решение, ще стартира писането на заданието за архитектурен конкурс за тази зона от центъра на София, в който ще бъдат включени и тези подземия, изясни пред " Дневник " председателката на комисията по просвета Малина Едрева.

Конкурс за тази зона бе разгласен преди 4 години от някогашния основен проектант на столицата Петър Диков, само че резултатите бяха обжалвани и в последна сметка общината го приключи. Тогава спечелилият план предвиждаше на мястото да се появи рид с тунели за колите и шадраван, което провокира доста отрицателни реакции от жители и архитекти.

Все още е рано да се каже защо ще използваме пространствата, сподели Аделина Филева, шеф на Софийската градска изложба. Желанието й е част от тях да се трансфорат в складове за фонда на галерията. тъй като в този момент за тази цел се употребяват наети пространства.

Фотогалерия: Странната история на един пантеон >

Идеята общината да подари пространствата под мавзолея на Софийската градска изложба е от 2015 година Тогава обаче се споделя, че подземията нямат притежател и не са маркирани в проектите и кадастъра на града. Тогава Столичната община стартира процедура, с цел да ги получи безплатно, и от предходната година е техен притежател.

Преди оповестяването на новия конкурс ще има публично разискване на заданието, сподели още Едрева. Според нея досегашния опит с тези процедури демонстрира, че това ще отнеме към 6 месеца. Причините общината да желае да подари 3-те етажа на галерията са, че в последните години галерията се развива сполучливо.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР