Подводният вулкан Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай край бреговете на тихоокеанското кралство Тонга изригна и предизвика цунами, ...

Подводният вулкан Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай край бреговете на тихоокеанското кралство Тонга изригна и предизвика цунами,

Подводен вулкан изригна край бреговете на кралство Тонга и предизвика цунами

Подводният вулкан  Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай  край крайбрежията на тихоокеанското кралство Тонга изригна и провокира цунами, предадоха международните медии.  

Местни медии на островния архипелаг оповестиха за огромни приливни талази, които са наводнили имущество, както и за сипеща се от небето пепел и спиране на телефонните връзки, само че към късната вечер локално време размерът на разрушенията към момента не беше явен.

Властите в тихоокеанския район, в това число в Самоа , Фиджи и Нова Зеландия издадоха предизвестия за цунами и предизвестиха хората да заобикалят крайбрежните региони поради вероятни мощни и необикновени течения и непредсказуеми приливни талази." Хората, които са в или към морето би трябвало да се отдалечат от водата, плажовете и крайбрежните региони, както и от пристанищата, реките и устията ", предизвести новозеландската Национална работа за реакция при бедствия и повреди.

Вулканът се намира на към 2000 км на североизток от Нова Зеландия.Новозеландската Метеорологична работа заяви, че приборите й са засекли покачване на налягането в резултат на изригването. В обществените мрежи новозеландците разказваха, че са чули изригването.

Вулканът изригнал и през вчерашния ден, когато са засечени дребни талази на цунами от порядъка на 30 сантиметра, заяви Метеорологичната работа на Тонга.

Вулканът изригваше с спирания и в края на декември, само че вчерашното изригване беше минимум седем пъти по-силно от предходното, съобщи Геофизичният институт на Тонга. 

Източник: dariknews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg