Подводен тръбопровод, който да доставя екологичен водород от Иберийския полуостров

...
Подводен тръбопровод, който да доставя екологичен водород от Иберийския полуостров
Коментари Харесай

Мадрид, Париж и Лисабон стартират водороден тръбопровод

Подводен водопровод, който да доставя екологичен водород от Иберийския полуостров до останалата част на Европа е амбициозният проект на Испания, Франция и Португалия, който събра през днешния ден водачите на трите страни.

Испанският министър-председател Педро Санчес, френският президент Еманюел Макрон и португалският министър председател Антониу Коща би трябвало публично да подпишат проектите в наличието на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен в границите на районна среща на върха на Европейски Съюз в Южна Испания.

Очаква се те да очертаят както пътна карта, по този начин и график за завършването на така наречен план H2Med, който се надяват да бъде отчасти затрупан с европейски средства.

Проектът за водопровод идва в миг, когато Европа се бори да понижи зависимостта си от съветската сила след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Известен още като BarMar поради планувания маршрут, свързващ Барселона и Марсилия, подводният водопровод ще придвижва екологичен водород, който се създава от вода посредством електролиза в развой, употребяващ възобновима сила.

В последна сметка той ще улесни прехода на Европейски Съюз към зелена сила, настояват френски и испански държавни чиновници.

На срещата в южния град Аликанте ще участват и министрите на енергетиката от трите страни, с цел да предложат своя взор върху " осъществимостта на инфраструктурния план, неговото финансиране и първичния график " за построяването му, оповестиха източници от кабинета на Макрон.

Обявен на срещата на върха на Европейски Съюз през октомври, газопроводът предлага опция на несъществуващия план за газопровод MidCat от 2003 година, който трябваше да придвижва газ през Пиренеите от Испания до Франция.

Той беше зарязан през 2019 година заради проблеми с рентабилността и възражения от страна на Париж и природозащитниците.

H2Med: план за 2 милиарда $

H2Med има за цел да подтиква декарбонизацията на европейската индустрия, като ѝ даде широкомащабен достъп до чиста сила от Испания и Португалия. Те се надяват да станат международни водачи в производството на зелен водород с помощта на многочислените си вятърни и слънчеви електроцентрали.

Първоначално концепцията беше тръбопроводът да придвижва газ от Иберийския полуостров до Централна Европа, като се има поради големият потенциал на Испания и Португалия за преправяне на полутечен природен газ (LNG).

Но тази концепция е изоставена и тръбопроводът ще придвижва единствено екологичен водород, оповестиха испански и френски източници, което се чака да докара европейско финансиране.

Франция съобщи, че H2Med може да бъде пуснат в употреба през 2030 година, а Испания предложи малко по-ранни оценки, като цената на огромния план се прави оценка на 2,1 милиарда евро.

Тримата водачи ще се срещнат директно преди началото на срещата на върха EuroMed 9, на която към тях ще се причислят още шест южноевропейски страни: Гърция, Италия, Кипър, Малта, Словения и Хърватия.

Санчес планираше да организира двустранни диалози с новия крайнодесен министър-председател на Италия Джорджа Мелони, само че тя се отдръпна заради заболяване първоначално, оповестиха от Рим. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Мадрид / Испания
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР